Theory of Everything

Een tijdje terug zag ik op Twitter voorbij komen dat je kaartjes kon winnen voor de film The Theory of Everything. Ik besloot eerst even op YouTube te kijken of er een trailer opstond en nadat ik die gezien had, raakte ik enthousiast. Die film wilde ik wel graag zien! Ik besloot dus mee te doen met de winactie. Het mooie was dat ik de kaartjes won en zo besloot ik afgelopen week naar de bioscoop te gaan.

Inhoudsopgave

Stephen Hawking

The Theory of Everything gaat over Stephen Hawking die geboren is in 1942. De film begint in 1963. We zien een jongeman, Stephen, die lang, mager en een beetje vreemd is. Hij heeft niet heel erg veel vrienden, maar de vrienden die hij heeft zijn wel goede vrienden. Op een avond leert hij Jane kennen. Ze voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken en krijgen een relatie.

Niet lang daarna komt Stephen ten val. Hij had eerder al gemerkt dat zijn handen en benen soms hun eigen weg leken te gaan. Alsof hij ze niet meer zelf kon besturen. Door de val komt hij terecht in het ziekenhuis waar ze onderzoeken gaan doen. Daaruit blijkt dat hij een motorneuronziekte heeft ( ALS ) en dat hij, volgens de artsen, nog maar twee jaar te leven heeft. Hij zondert zich af van zijn vrienden en van Jane en wil alleen maar studeren en werken. Als hij dan toch nog maar twee jaar te leven heeft, dan wil hij wel iets achterlaten.

Reserve-tijd

Hij trouwt met Jane in 1965 en komt eigenlijk in zijn ‘reserve-tijd’ om het maar te zeggen. De artsen vertelden dat hij maar twee jaar had, maar daar gaat hij ruimschoots overheen. In de film zie je Stephen steeds verder achteruit gaan tot hij uiteindelijk veel verzorging nodig heeft. Omdat Jane veel tijd kwijt is aan die verzorging en daardoor zichzelf dreigt kwijt te raken besluit ze iets voor zichzelf te gaan doen. Ze gaat bij het zangkoor in de kerk waar ze Jonathan leert kennen die een hele goede vriend van het gezin wordt.

Stephen en Jane krijgen uiteindelijk 3 kinderen. In 1979 kan Jane de verzorging niet meer alleen aan en komt er een verpleegster in huis. In 1985 krijgt Stephen een longontsteking en moet hij met machines in leven gehouden worden. De artsen adviseren Jane om ‘de stekker eruit te trekken’ maar Jane weigert. Stephen krijgt een operatie en verliest daarmee zijn spraakvermogen.

Er wordt een spraakcomputer ontworpen voor Stephen en dat zorgt ervoor dat hij zich weer kan laten horen. Hij besluit een boek te schrijven A brief history of time. In 1991 besluiten Jane en hij te scheiden en in 1995 trouwt Stephen met zijn verpleegster. Jane en Jonathan komen ook bij elkaar. Jane en Stephen zijn wel altijd goede vrienden gebleven.

Theory of everything: aanrader of niet?

Ik heb ooit op Discovery een stukje over Stephen Hawking gezien en het greep me meteen aan. Toen ik zag dat The Theory of Everything over Stephen ging werd ik dus erg nieuwsgierig. Ging de film over zijn theorieën? Of echt over zijn leven? Ik vind de film erg indrukwekkend. Vanaf het allereerste moment zit je echt in het verhaal. Je wordt meegesleurd naar Cambridge in de jaren 60 en je ziet hoe Stephen en Jane elkaar hebben leren kennen, getrouwd zijn en hoe hun leven samen is gelopen. Het is bijzonder om een kijkje te krijgen in hun heftige leven. De acteur die Stephen speelt, Eddie Redmayne, zet in mijn ogen een briljante rol neer. Hij is zeer overtuigend als Stephen Hawking.

Tijdens de film heb ik regelmatig een traantje weggepinkt. Je voelt het verdriet om het verwerken en accepteren van Stephen`s progressieve ziekte. Op het moment dat hij de rolstoel krijgt zegt hij tegen Jane dat het slechts een tijdelijke oplossing is. Bij Stephen en Jane zie je in de film ook heel duidelijk dat ze in gevecht moeten met zichzelf. Weer ga je een stapje achteruit, dat moet je verwerken en dan kun je daar pas met anderen over praten en verder gaan met je leven. Het is een continu proces van verwerken en accepteren.

Dit is een film die iedereen gezien moet hebben. Die je bewust moet kijken en echt in je op moet nemen. Hoe moeilijk het leven soms ook lijkt te zijn, deze film zet je met beide benen op de grond. Het is wonderbaarlijk hoe Stephen ( en Jane ) steeds weer de kracht weten te vinden om door te gaan. Om een nieuwe uitdaging te vinden in het leven met de beperkingen die Stephen heeft. Hoe inspirerend is een man die slechts met zijn ogen kan knipperen en toch theorieën over het universum de wereld in weet te knallen? Deze film zet ik dan ook zeker op ons Movienight lijstje.

Meer informatie over deze bijzondere film vind je hier.

Ga jij de film ook bekijken?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *