Tradities en gebruiken bij een huwelijk

Als mensen besluiten te trouwen houden ze vaak rekening met een aantal tradities en gebruiken bij een huwelijk. Sommige tradities zijn zo ingeburgerd dat je ze niet meer als bijzonder beschouwt, maar als normaal of ‘dat hoort er nou eenmaal bij’. Toch hebben al deze tradities en gebruiken een oorsprong. Ik ging op onderzoek uit naar het hoe en waarom we bepaalde dingen doen tijdens een bruiloft.

Inhoudsopgave

Jouw familie hier, mijn familie daar

Oorspronkelijk is het huwelijk niet ontstaan omdat je verliefd was en graag bij iemand wilde zijn. Het is een contract tussen jou en je partner waar je eigenlijk in vermeld wat van wie is. Vroeger werd er veelal getrouwd om op die manier meer grond of geld in het bezit te krijgen. Zo hadden families meer macht. Vaak kenden de families elkaar dus helemaal niet of konden niet zo heel goed met elkaar overweg. En dat is de reden dat de families uit elkaar zitten.

Tegenwoordig willen mensen met elkaar trouwen omdat ze verliefd zijn en van elkaar houden. Dat lijkt heel romantisch, maar eigenlijk is het niet heel erg slim. Als je alleen maar trouwt uit verliefdheid, is de kans op een scheiding groter. Eenmaal verliefd geweest, dan wil je altijd dat heerlijke gevoel blijven houden en dat is nu eenmaal iets wat na een aantal jaren verdwijnt. Nu hoor je ook steeds vaker dat mensen trouwen omdat ze samen een huis hebben gekocht of gaan kopen. “Dan is het sneller geregeld allemaal”

De kus!

Nadat je “Ja” hebt gezegd tegen elkaar, mag je elkaar feliciteren. Er volgt dus de kus. Hoe lang die kus nou precies moet duren is weer een ander verhaal. In principe draait het erom dat je het huwelijk ‘consumeert’, dit is de huwelijksnacht dus. Vroeger kon een niet- geconsumeerd huwelijk namelijk nietig verklaard worden. Destijds werd het ook wel getoond door een soort openlijke geslachtsdaad, maar tegenwoordig denk ik niet dat er veel mensen blij zouden zijn als je dat soort dingen openlijk op het kerkpleintje zou tonen. De kus is dus een overblijfsel van dat gebruik.

De bruidstaart

Ook in het rijtje tradities en gebruiken bij een huwelijk : De bruidstaart. Deze bestaat nog niet zo heel erg lang. De taart zoals wij hem kennen ( 3 lagen ) werd pas in Nederland geïntroduceerd in 1901 op het huwelijk van Koningin Wilhelmina. Maar voordat dat gebeurde moeten we even verder terug in de tijd. De Romeinen zijn begonnen met het trakteren van tarwebrood ( stond voor vruchtbaarheid ) en door de eeuwen heen werd het overgenomen door de Engelsen die zoete broodjes/cakejes meebrachten voor het bruidspaar en opstapelden. Omdat die hele toren nogal wankel was besloot een bakker er glazuur over te gieten en voila: het was een soort van bruidstaart. Uiteindelijk zijn de koningshuizen gestart met de traditionele bruidstaarten. Tegenwoordig krijg je de taart in allerlei maten, kleuren en figuren.

Something old, something new…

…something borrowed, something blue. Dit is vooral voor de bruid een gebruik. Ik heb het niet gedaan, maar als ik nu de betekenis lees vind ik het wel jammer.

Something old staat voor het oude leven, het leven voor je huwelijk. Je zou dan iets kunnen dragen of bij je hebben wat belangrijk was in je jeugd. Something new staat voor je leven na het huwelijk. Wat je daarvoor bij je kunt hebben is niet zo heel lastig. Je bent immers compleet in het ‘new’ gestoken. ( Jurk, schoenen, lingerie… ) Something borrowed staat voor vrienden en familie. Draag dus iets bij je wat je geleend hebt van je moeder, je zus, of je beste vriendin. Something Blue staat voor trouw en zuiverheid. Het hoeft niet heel groot te zijn, maar zorg dat je iets blauws bij je hebt. Dat kan een lintje zijn, maar ook een haarspeld of iets anders kleins.

Heb jij iets gedaan met bovenstaande gebruiken op jouw bruiloft?

Bron:

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *