De passie van Suzanne : de Pitbull en Stafford

Moeders en hun passie! Dat kan vanalles zijn: de club waar je veel voor traint, het zangkoor of een stichting waar jij je vrijwillig voor inzet. In combinatie met een druk gezin is het niet altijd even makkelijk. Wat is jouw passie en hoe zorg je dat je een goede balans hebt tussen jouw twee liefdes je club en je gezin. Ik vroeg het Suzanne. De passie van Suzanne : de Pitbull en Stafford. Gaan deze honden wel goed samen met haar 3 jaar oude dochtertje?

Inhoudsopgave

Staffs and More

Kun je wat meer vertellen over Staffs and More?

Staffs and More hebben we een aantal jaar geleden zelf opgericht, het is een non profit organisatie, wij hebben niet als doel winst te maken maar te informeren. Mijn passie is vooral de liefhebberij voor dit type hondenras, welke inmiddels is uitgegroeid tot de liefhebberij voor de American Pitbull Terrier (APBT). Hieruit is dus 5 jaar geleden Staffs and More ontstaan als een eigen initiatief.

Veel herplaatsingen door onvoldoende kennis

Eerder waren jullie veel bezig met herplaatsers. Hoe komt het dat er zoveel staffords herplaatst moeten worden?

Staffords zijn na de opheffing van de RAD ( Regeling Agressieve Dieren, een wet die tot 2008 van kracht was )  een hype geworden. Er wordt maar gefokt zonder dat mensen weten wat ze doen, waardoor men ook steeds meer kruisingen tegen komt. Deze kruisingen veroorzaken de meeste incidenten doordat er rastypen gemixt worden. (Wij kwamen bijvoorbeeld vaak tegen dat terriër types met dog types gekruist werden) .

Honden worden vaak ondoordacht aangeschaft en de mensen die een hond aanschaffen beschikken vaak niet over de kennis. Je zou je moeten verdiepen in de eigenschappen en behoeftes van een hond om er op de juiste manier mee om te kunnen gaan. Dit is ook een grote frustratie van de echte APBT liefhebbers waarvan er ongeveer maar 300 in NL geregistreerd zijn. Het is namelijk zo dat de media al gauw roept dat het om een pitbull gaat terwijl het dan een kruising of pitbullachtige gaat.

Uiteraard heb je ook oprechte onvoorziene situaties voor een aanmelding voor herplaatsing maar de hoofdoorzaak van volle asielen met voornamelijk deze rastypen is het fokken en aanschaffen zonder kennis, zoals eerder gezegd de hype om een dergelijk type hond te bezitten.

Stafford

Stafford en een kind

Staffords en pitbulls hebben een hele slechte naam, ze staan bekend als vechthonden. Toch hebben jullie besloten om 2 staffords in jullie gezin te hebben terwijl jullie een 3 jarige dochter hebben. Ben je nooit bang dat het mis gaat?

De reden waarom de stafford zo slecht bekend staat heb ik hierboven al een beetje verteld. De media lijkt te smullen van het woord pitbull terwijl het dan vaak om een kruising gaat of in sommige gevallen zelfs een American bulldog. (We volgen alle berichten op de voet ;-))

Daarnaast is een stafford een ras type waar men verantwoord mee om moet gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld vaak niet met andere dieren, uitzonderingen daar gelaten. De onwetende mens of juist de baasjes die het stoer vinden om dit ras te houden ( wat een verlengde van het ego is ), veroorzaken de meeste incidenten met andere dieren, welke als pitbull omschreven worden in de media. Ook zijn het vaak echte actieve werkers waarmee men dus niet enkel een blokje om kan gaan of er een bankhond van kan maken. Je moet er dus veel tijd in steken.

Mijn passie voor deze rastypen begon al heel jong. Ik ben altijd een echt dierenmens geweest en de stafford en pitbull is bij uitstek een mensenhond. Ze behoren ten aller tijden loyaal te zijn voor de mens en werden ook wel “Nannydogs” genoemd Zie ook dit artikel op Wikipedia. Daar wordt het mooi omschreven: “Als je denkt dat de stafford problemen heeft, dan kijk je aan de verkeerde kant van de hondenlijn”. Met andere woorden, de eigenaar is verantwoordelijk voor het gedrag! Wist je dat er zelfs een groep is ontstaan die heet Nannydogs for Kika? Zoek ze maar eens op via Facebook.

Lees ook: Een snuffelmat maken voor je hond
Lees ook: Honden spelletjes maken voor je hond

Karakter van de hond

Gizmo en Joy waren al 3 toen Verona werd geboren. Vanaf dag 1 waren ze onafscheidelijk zoals het hoort te zijn. Ik ben nooit bang geweest dat het mis ging met deze 2 honden. Daarentegen hebben we nog een Shih Tzu van 15 jaar, die mij in die periode wilde bijten ivm de verandering in huis en zelfs een avond weggelopen is.

Een kleine hond maar zeker ook een waak/verdedigingshond (denk hierbij aan herder, bouvier, rottweiler, dobermann en airdale terrier) heeft een lagere bijtdrempel naar mensen dan een pitbull of stafford. Elk ras heeft zijn eigen typische kenmerken en behoeften. Als je op zoek gaat naar een hond voor jouw gezin moet jij je daar in verdiepen. Welk type past goed binnen jullie gezin? Zo is omgedraaid een rottweiler een goede hond om in roedels te werken (met andere honden te kunnen). Dat kan ons ras niet en zou ook onverantwoord zijn.

Stafford1

Trainen met honden

Je traint veel met je honden, hoe ziet een trainingsschema eruit en waarom is juist dit een goed schema voor de stafford?

Wij hebben inderdaad altijd veel getraind met de honden. Dit is echt een passie voor mijn man, Michael en mij.
Onze Gizmo is na aankomende show (11okt) lekker met pensioen. Voor hem in het nieuwe seizoen geen trainingen meer. Hij heeft veel ellende gehad met eiwit allergieën en is hierdoor lichamelijk iets ouder dan zijn werkelijke leeftijd van 7 jaar.

Onze passie voor sport is ontstaan door Gizmo. Gizmo is een hond met een enorme werkdrift welke voldaan moest worden. Vanaf jonge pup was dit al duidelijk. Zo zijn we een beetje in de sport gerold speciaal voor de Stafford en APBT + achtigen. Zelf vonden we dit ook helemaal geweldig en zo zijn we er dus aan verknocht geraakt. Daarna hebben we dus de liefhebberij ontwikkeld voor het echte ras… De APBT.

Onze trainingschema’s noemt men een keep en bestaat vooral uit het conditioneren van de honden dmv walk, bike of tredmill. De frame’s zoals: Higjump, wallclimb en farjump hoeft men niet specifiek te trainen wanneer de hond het kent. Het gaat dus puur om het conditioneren van je hond om te presteren wanneer je naar een evenement gaat of een conformatie show, waarbij de werkhond gekeurd wordt op conditie, bouw en karakter. Hoe een trainingsschema er uitziet is afhankelijk van elk individu en zijn kunnen, het wordt dus voor beide honden apart opgesteld. Elke training (keep) is ten aller tijden afwisselend met volledige rustdagen.

Balans in het gezin

Hoe zorg je voor een juiste balans tussen je passie ( Staffs and more/ Joy en Gizmo ) en je gezin?

Michael en ik delen dezelfde passie voor de sport van de honden. Michael traint dus vaak Joy en ik Gizmo of we gaan er gezellig met zijn allen op uit. Aankomende show (de laatste van dit seizoen) gaat Michael ook mee en Verona gaat een dagje naar opa en oma. Volgens mij gaan ze dan gezellig naar het dierenpark.

Verona hebben we echt ook laten opgroeien met en tussen de dieren. Ze gaat er goed mee om en geniet zelf ook zichtbaar van dieren net als mama. 😉

Wel ben ik via Staffs and More gestopt met herplaatsen. Dat werd inderdaad echt to much! Ook voor de collega’s met wie ik door Staffs and More een hechte band heb gekregen. Een dagtaak zal ik het noemen. Dat kwam zeker niet ten goede voor het gezin, dus hier hebben we een knoop door gehakt. We genieten nu erg van ons gezin en onze honden met zijn allen.

Informatie over de stafford

Mensen kunnen bij jou/staffs and more terecht voor voorlichting over het ras?

Ja! 🙂 Staffs and More zal vooral informatief verder gaan. Ook kan men gerust mailen, wanneer ze met hun hond kennis willen maken met de sport. Iedereen is van harte welkom.
Maar we doen nog meer. Zo hebben we op 1 november een lezing georganiseerd met David de Regt van Working Dog Supplies in zaal De Sport in het Limburgse dorpje Melick. Meer informatie volgt gauw op onze Facebook pagina en website. Onderwerp van de lezing is: Voeding, voedingsallergiën en vachtproblemen. Dit is vaak een probleem bij vele verschillende rassen en daarom is ook iedereen welkom.

Ik hoop jullie op deze manier een kijkje te hebben gegeven in de wereld van Staffords en Pitbulls en hoop dat mensen inzien dat niet de dieren gevaarlijk zijn, maar dat ze gevaarlijk gemaakt worden door de mens. Laat je goed voorlichten voor je een hond ( welk ras dan ook ) aanschaft. Dat bespaart jou en je kinderen veel verdriet als blijkt dat het ras toch niet goed bij je past. Bovendien scheel het in het asiel ook behoorlijk wat plekken.

Lieve groet Suzanne van Vessem, mama van Verona
& … Natuurlijk een poot van onze geweldige honden Gizmo & Joy  & oude Shih Tzu Sjango.

Wil je meer weten over Staffs and More bezoek dan hun facebookpagina. Ook journalisten zijn welkom om Suzanne te benaderen. Helaas worden deze honden nog steeds negatief in het nieuws gebracht terwijl het niet zou hoeven als mensen een goede voorlichting hebben gehad over het ras.

Ik ben benieuwd: Ben jij bekend met dit ras? En hoe denk jij er na het lezen van Suzanne`s verhaal over?

Lees ook: Maran is energetisch therapeut en hsp coach.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “De passie van Suzanne : de Pitbull en Stafford

  1. Hallo Laura.

    Wat een leuk artikel.
    Ik ben aanstaande mama ( 19+0 weken zwanger ) en al jaren mama van 3 staffords.
    Ik ben het totaal met suzanne eens dat het aan de opvoeding ligt.

    Er staat alleen dat staffies niet met andere dieren kunnen. Maar vaak zijn het honden. Vaak kunnen ze wel met andere dieren en vooral als ze ermee opgegroeid zijn. Hier 4 katten en lopen buiten katten gewoon voorbij.

    Verder top. Leuk weg te lezen.

    Grtjs Wendy

    1. Hoi Wendy,

      Leuk dat je reageert! Ik ben het ook eens met haar mening. Als je wil kun je een tekkel nog vals krijgen. 😉

      Veel succes met je zwangerschap.

      Liefs, Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *