Hoofdluis behandelen, hoe doe je dat?

Hoofdluis behandelen

Het is de nachtmerrie van elke ouder. De dag dat de school belt om te vertellen dat je kind luizen heeft. Op dat moment voel je de kriebels al op je eigen hoofd. Allerlei vragen ontstaan op zo`n moment. Wat moet je doen? Zouden je andere kinderen het ook hebben? Zou jij zelf luizen hebben? Hoofdluis behandelen, hoe doe je dat eigenlijk?

Boosdoener: selfies

Het is een misvatting dat kinderen met luizen onverzorgd zijn. Luizen leven namelijk liever op schoon, pas gewassen haar. Hoofdluis verspreidt zich door over te lopen van hoofd naar hoofd. Zeker in de hedendaagse tijd waar veel tieners met het hoofd tegen elkaar een toffe selfie nemen is de kans op hoofdluis een stuk groter. En stel je voor dat jouw kind hoofdluis heeft opgelopen op school en dan in het weekend gezellig bij jou op de bank kruipt om te knuffelen. Zo kan het dus van de ene persoon naar de andere persoon gaan.

Op het moment dat je hoort dat je kind luizen heeft voel je het zelf overal kriebelen. Ik weet dat hier op school alle kinderen gecontroleerd worden in de week na elke vakantie. Mocht er dan bij iemand hoofdluis ontdekt zijn dan worden de ouders direct opgebeld en kan het kind thuis behandeld worden. Dat was overigens vroeger op mijn basisschool ook al. Maar niet alle scholen hebben tegenwoordig nog een ‘kriebelteam’ (ouders die komen controleren op hoofdluis) dus dan is het belangrijk dat je zelf ook regelmatig even checkt of je kind schoon haar heeft of dat je de komende paar dagen aan de slag gaat met hoofdluis behandelen.

Lees ook: Middelbare schoolkeuze maken

Hoofdluis behandelen volgens een stappenplan

Maar wat zijn nu eigenlijk de do`s en dont`s na het ontdekken van hoofdluis? Ik heb vaak verhalen gehoord van mensen die hele slaapkamers leegtrekken en alles beginnen te wassen. Beddengoed, knuffels, kleding. Maar ook de bank in de woonkamer en de auto omdat je er met je hoofd tegenaan gezeten hebt. Is dat echt iets wat nodig is?

Op deze website vond ik een handig stappenplan. Hierin staat onder andere dat het niet nodig is om alles te wassen en te poetsen. Wel moet je ervoor zorgen dat je jouw kindje goed blijft nakijken. Zo`n 12 tot 14 dagen moet je het haar doorkammen met een luizenkam. Het is namelijk belangrijk om de eitjes, genaamd neten, te verwijderen. Daarnaast kun je gebruik maken van een hoofdluismiddel zoals shampoo, lotion of bijvoorbeeld een gel zoals deze van Prioderm. Vaak worden deze shampoos al geleverd met een netenkam, dus dat is fijn.

Heeft je kindje heel dun en fijn haar, dan kan het zijn dat de neten niet goed blijven zitten aan de kam. Het kan dan echt een rottig werkje zijn om ervoor te zorgen dat je kindje hoofdluisvrij wordt. Je kunt dan gebruik maken van de prioderm foam.

Worden jouw kinderen op school gecontroleerd na elke vakantie?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *