Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Nog eventjes en dan is het zover: De intocht van Sinterklaas. De afgelopen weken zagen we de schappen in de winkels al volstromen met pepernoten en ander snoepgoed. In de bioscopen is Sint met zijn gevolg ook al weer te zien. Damiën en Daelyn zijn er nog niet echt mee bezig. Ze hebben belangrijkere dingen aan hun hoofd. Volgende week zijn ze namelijk jarig. Toch ben ik er wel al een tijdje mee bezig. Want vorig jaar merkte ik al aan Damiën dat zijn geloof een beetje wankelde. En dan kom je ineens uit bij de volgende vraag: Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Inhoudsopgave

Twijfels bij onze 7-jarige

Ik twijfel bij Damiën al een jaartje of twee. Tijdens een Sinterklaasfeest met vele andere kinderen kreeg hij het ineens in zijn hoofd om achter een Piet te gaan staan. En onder die zwarte krullenbol piekten een paar blonde haartjes…Zijn ogen werden groot, zijn vingertje ging langzaam naar die blonde plukjes en hij stond op het punt om er iets over te gaan zeggen. Ik kon hem nog net op tijd weg trekken en ging samen met hem in een hoekje staan. Vragend keek ik hem aan. “Die Piet heeft nep-haren!” zei hij op fluisterende toon. Samenzweerderig keek ik hem aan. “Ik heb het gezien. Hoe denk jij dat het komt?” Hij dacht even na. “Het is een nep-Piet!” Ik knikte, gaf hem een knipoog en zei: “Sstttt…niet zeggen tegen andere kindjes. Ons geheimpje!” Je zag hem groeien. Een Grote-Mensen-Geheim! Hoe cool is dat?

Later hebben we het er nog eens over gehad. Ver buiten de Sinterklaas periode. Ergens in het voorjaar. Hij vertelde me dat Sinterklaas op veel plaatsen tegelijk moest zijn. Maar dat zoiets eigenlijk niet kon. Niemand kan op twee plaatsen tegelijk zijn. Ook Sinterklaas niet. Ik zei geen ja, ik zei geen nee. Ik vroeg alleen: “Hoe lossen ze dat op dan?” Zijn antwoord kwam direct. “Er zijn nep-Sinten. Dat zie je aan de baard. De echte heeft het druk. Want die moet ook op tv komen.” Ik knikte. “Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben.”

Vorig jaar had ik verwacht dat hij niet meer in Sinterklaas zou geloven. Maar dat deed hij wel . Met in zijn achterhoofd de gedachte dat er nep-Pieten en nep-Sinten rondliepen omdat de echte Sint en zijn Pieten het druk hadden met hun tv-optredens. Af en toe kreeg ik een knipoog van hem, terwijl hij met zijn vingertje wees naar een plukje haar welke hij onder een pruik vandaan zag komen. Ik knipoogde terug en fluisterde hem af en toe in: “Ons geheim, schatje!”

Lekker knutselen met de kinderen? Lees hier het pepernoten recept en een artikel over Sinterklaas knutselen.
Pakjesavond op een andere manier vieren? Doe de Pakjesavond Speurtocht!

saint-nicholas-536304_640

Out of the blue kwamen de vragen!

Afgelopen zomer kwam de volgende vraag. “Hoe oud kan een mens worden?” Terwijl ik husselde in de salade dacht ik even na. Hoe oud zou de oudste mens op aarde zijn? “Geen idee. Volgens mij is de oudste mens op aarde 120 jaar oud ofzo.” Hij pakte een krukje en kwam naast me staan. “Sinterklaas is toch iets van 300 jaar oud?” Ik schrok. Hoe ga ik dit oplossen? Waarom denkt een kind in de zomer aan Sinterklaas?? “Ehm, ja. Zo ongeveer.” Hij knikte en dacht even na. “Eigenlijk kunnen mensen niet zo oud worden, toch?” “Nee, eigenlijk niet.” En dat was het. Hij vroeg niet verder, hij was niet verdrietig of boos. Dat was het gewoon.

Volgende week wordt hij 8. Af en toe vraag ik me af of hij nog serieus gelooft of dat hij net-alsof-gelooft omdat hij bang is dat hij anders geen kadootjes krijgt. Ergens heeft hij wel het idee dat er iets niet klopt, maar volgens mij beseft hij niet hoe die kadootjes in een zak voor de deur terecht komen. Dat stukje van het geheim heeft hij nog niet kunnen ontrafelen.

Het Grote Geheim : Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Maar hoe ga je, als ouders zijnde, nu met zoiets om? Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat? Simpelweg vertellen: “Nee, joh. Hij bestaat niet. Pap en mam regelen dat allemaal.” vind ik ook alweer zoiets. Daarom heb ik me jaren geleden al voor genomen om hem de waarheid de vertellen. Dat Sinterklaas vroeger wel bestaan heeft, maar dat niemand honderden jaren oud kan worden natuurlijk. Dat Sinterklaas kadootjes gaf aan kindjes als hij jarig was. En dat we op deze manier de verjaardag van Sinterklaas blijven vieren.

Waarschijnlijk zal bij Damiën daarna dan ook de vraag komen hoe het zit met de kerstman en met de paashaas. Dus dan moet ik daar ook duidelijk in zijn. En hem meetrekken in Het Grote-Mensen-Geheim. Want dan weet hij dus de hele waarheid. 😉

Maarre…hoe heb jij het je kinderen eigenlijk verteld? Of hoe wil je het ze gaan vertellen als de tijd daar is?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *