Kamp Westerbork

Ik vind het prettig om de kinderen iets te leren. Niet elk uitje hoeft bol te staan van de adrenaline en het plezier. We bezoeken daarom geregeld een museum. Kinderen leren het best door te doen en door te zien. Toen we afgelopen zomer op vakantie waren in het Land van Bartje in Drenthe besloten we dan ook naar Westerbork te gaan.

Inhoudsopgave

Wat is Westerbork?

Kamp Westerbork ligt in Drenthe. Het was in de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp. Dit betekent dat dit geen concentratie- of vernietigingskamp was. Mensen werden hier naar toe gebracht en vanuit hier naar de concentratiekampen vervoerd. Ruim 100.000 mensen zijn vanuit hier destijds vervoerd naar Duitsland, Polen of Tjechië.

Van oorsprong was Kamp Westerbork een vluchtelingenkamp om Joodse vluchtelingen op te vangen. In 1941 namen de nazi`s het kamp over waarna het een doorgangskamp werd.

De meeste gevangenen verbleven slechts korte tijd in het kamp. Mensen die langer bleven merkten dat de leefomstandigheden in Kamp Westerbork relatief goed waren. Er was een school, speeltuin, ziekenhuis, winkel en theater. Gezinnen mochten bij elkaar blijven en er was voldoende te eten.

Toch was er grote angst. Als je op de lijst werd gezet dan zou je naar een concentratiekamp gebracht worden. Dit gebeurde wekelijks. Ook Anne Frank heeft in Westerbork gezeten en is van hieruit naar Auschwitz gebracht. (bron)

Is Westerbork geschikt voor kinderen?

Een jaartje of 8 geleden hebben we Westerbork al eens bezocht. De kinderen waren toen nog erg klein en hadden geen idee wat dit kamp inhield. Nu zijn ze ouder. Vooral de oudste ( bijna 12 ) was behoorlijk onder de indruk.

We parkeerden de auto vooraan bij het museum. Hier betaal je ook entree. Je kunt ervoor kiezen om eerst het museum in te gaan of om eerst naar het kampterrein te gaan. Het kampterrein ligt ongeveer 2,5 kilometer verder. Je kunt dit stuk lopen door het bos of je kunt met een pendelbus mee. Deze stopt voor het museum en voor het kampterrein. Op een bordje kun je zien hoe laat de bus rijdt.

We zijn eerst naar het kampterrein gegaan. Mijn zoon zei direct: “Ik heb hier geen fijn gevoel bij.” Ik merkte ook aan hem dat het hem echt wel iets deed. De namen van mensen die weggevoerd waren in de Tweede Wereldoorlog werden hardop uitgesproken bij een wagon, hij luisterde er ademloos naar. Het monument De 102.000 stenen liet hem zijn hoofd schudden. “Zo veel mensen…” mompelde hij.

Mijn 8-jarige dochter begreep er iets minder van. Nadat ik haar uitgelegd had wat hier gebeurd was, zei ze: “Dat is niet fijn voor die mensen.”

Herinneringskamp Westerbork

Nadat we het kampterrein hadden bezocht gingen we in stilte terug naar het museum. Ik zag dat vooral mijn zoon behoorlijk aangedaan was. Wat zou hij nu denken? Het museum was druk bezocht. Voor kinderen was er een soort speurtocht. Het zorgde het ene moment voor een lach op hun gezicht en een volgend moment voor een fronsend voorhoofd. Raar om te lezen wat mensen mee mochten nemen naar het kamp. Alsof ze op vakantie gingen. Vreemd om te zien dat kinderen gewoon naar school gingen. Gek om te lezen dat er getrouwd werd en dat er kinderen werden geboren. Het leven ging gewoon door, alleen woonde je nu niet meer in je eigen huis.

En hoewel Kamp Westerbork niet het uitje was waar je het meeste plezier beleefde, was dit wel het uitje wat onze zoon het meest interessant vond.

Voor kinderen vanaf een jaar of 10 is Kamp Westerbork dus zeker geschikt en leerzaam om te bezoeken. Wil je meer weten over Kamp Westerbork klik dan hier. Voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar betaal je €4 entree, voor 18+ betaal je €8,75 entree. 

Heb jij Kamp Westerbork wel eens bezocht? 

 

 

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “Kamp Westerbork

  1. Wij wonen niet heel ver er vandaan, en komen er weleens om gewoon te wandelen. Laatste keer zijn we er voor het eerst met Max geweest om te wandelen. Maar is nog maar een dreumes dus die beseft het nog lang niet. Het museum zijn we eigenlijk nog nooit binnen geweest… toch maar eens doen ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *