Soms heb je geen andere keus. Of heb je het gevoel dat je geen andere keus hebt. Een besluit om een zwangerschap af te breken is niet niks. Wij hebben voor de keus gestaan: moeten we onze zwangerschap afbreken of niet? En dat was 1 van de moeilijkste periodes in mijn leven.
Inhoudsopgave
Als je kindje ziek is
Onze oudste bleek ziek te zijn. Na zijn geboorte kwamen we erachter dat hij een erfelijke aangeboren aandoening had. Een aandoening die niet in onze families voorkwam en daarom werd er gezegd dat hij wellicht een ‘geïsoleerd geval’ was. We kregen groen licht om voor een volgende zwangerschap te gaan en toen ik eenmaal die eerste drie maanden voorbij was en geen miskraam had gekregen was ik opgelucht. We kregen een kindje!
Tot een arts tegen ons zei dat ook dit kindje dezelfde aangeboren aandoening zou kunnen hebben als onze oudste. Of misschien wel erger. We zouden in elk geval een uitgebreide 20 weken echo krijgen en we moesten maar even goed nadenken op welk punt we de zwangerschap wilden afbreken als ons kindje ziek zou blijken te zijn.
Onmenselijk
Het is onmenselijk. De daarop volgende 7 weken leefde ik in onzekerheid, in angst en in verdriet. Wat als ons kindje precies hetzelfde zou hebben als onze zoon? Dan zouden we de zwangerschap zeker niet afbreken. Maar wat als ons kindje zo ziek zou zijn dat het lichamelijk en geestelijk gehandicapt zou zijn? Zou dat nog passen in ons gezin? Welke aanpassingen zouden we moeten doen in huis? Zou ons kind wel thuis kunnen wonen? Allemaal vragen waar we ons niet mee wilden bezig houden maar wel mee bezig hielden.
Uiteindelijk bleek tijdens de 20-weken echo dat onze dochter gezond was. Haar rug was gesloten, er was niks zichtbaar dat leek op een neurale buisdefect. Maar dat werd ook gezegd van onze oudste zoon tijdens de echo`s dus de angst bij mij bleef. Met 35 weken werd onze dochter prematuur geboren, maar verder was ze volledig gezond.
Zwangerschap afbreken tot hoeveel weken?
De artsen hadden me verteld dat als ik voor een abortus zou gaan, dat dit kon tot ongeveer 24 weken zwangerschap. Vanaf 24 weken zwangerschap kan een kindje namelijk overleven buiten de baarmoeder. Meestal houden de artsen een 22 weken grens aan.
Abortus
Jaarlijks kiezen zo`n 30.000 vrouwen voor abortus. Om welke reden dan ook. Ben je zwanger en overweeg je een abortus? Dan kun je naar je huisarts of een abortuskliniek gaan om dit aan te geven. Een abortus kan op verschillende manieren plaats vinden.
- Met de abortuspil (tot 9 weken zwangerschap)
- Curettage (tot 12 weken zwangerschap)
- Evacuatiebehandeling (12 tot 24 weken zwangerschap)
Abortuspil
De abortuspil wekt in feite een miskraam op. Veel mensen geven aan dat dit voelt als een heftige menstruatie. Ik heb zelf 2 spontane miskramen en een zogenaamde ‘missed abortion‘ gehad op verschillende momenten in mijn zwangerschap. Hoe verder ik in mijn zwangerschap was, hoe meer pijn ik er van had.
Curettage
Bij een curettage moet je naar het ziekenhuis. De arts zal tijdens deze procedure een plastic buisje in je baarmoedermond inbrengen. Dit zuigt dan je baarmoeder als het ware leeg. Dit kan krampen en pijn veroorzaken
Evacuatiebehandeling
De evacuatiebehandeling vindt plaats tussen de 12 en 24 weken zwangerschap. Omdat de embryo al wat groter is, moet de arts je baarmoedermond oprekken. Vervolgens kan hij de embryo verwijderen.
Als je jonger bent dan 16 jaar heb je toestemming nodig van je ouders of voogd om een abortus te laten plegen. Vanaf 16 jaar mag je zelf beslissen. Ben je langer dan 6 weken zwanger dan is een bedenktijd van 5 dagen verplicht voor je abortus kunt plegen. Meer informatie vind je op deze website.
Psychische klachten na abortus
Na een abortus kunnen altijd psychische klachten ontstaan. Ook als je echt achter je beslissing van een abortus stond. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan adviseer ik je om erover te gaan praten. De huisarts kan je eerste aanspreekpunt zijn. Hij kan je doorverwijzen. Op de site van het Fiom kun je ook veel informatie vinden. Zij zijn specialist bij ongewenste zwangerschap. Ook mannen kunnen psychische klachten krijgen na een abortus bij hun partner. Het Fiom besteedt hier ook aandacht aan.
Iedere vrouw maakt keuzes die op dat moment voor haar gevoel de juiste keuzes zijn. Laten we elkaar in onze waarde laten en elkaar niet veroordelen.
Oh wat moet dat moeilijk geweest zijn voor jullie. Door een hel gemoeten maat wat een pracht kind is het geworden, gezond, mooi en lief. Respect voor jullie
Ja, het was een verschrikkelijke periode. Ze is inderdaad een prachtkind. Heerlijk eigenwijs, mooi, lief en behulpzaam. Bijzonder meisje. 🙂