From Trash To Treasure

“Weet je wat de juf zegt? Dat we moeten recyclen. En dat we beter onze spullen tweedehands kunnen kopen.” Zo kwamen mijn kinderen een tijdje geleden thuis. Ik gaf ze gelijk. Er zijn al best veel spullen in de wereld en ze worden te gemakkelijk weggegooid. Bovendien zijn (kapotte) spullen een groot onderdeel van de totale hoeveelheid restafval die we jaarlijks produceren. Momenteel is er veel gaande rondom afval. Ik ben van mening dat afval niet het probleem is. De manier hoe wij omgaan met afval, dat is het probleem. Als we afval gaan zien als iets waardevols in plaats van iets waardeloos, dan kunnen we de berg restafval verkleinen en bijdragen aan een beter milieu.

Inhoudsopgave

Reuse, recycle, upcycle

Reuse (hergebruik) je materialen. Een eierdoosje kun je meerdere malen gebruiken. Neem het gewoon mee als je nieuwe eieren gaat halen. Tasjes kun je ook steeds opnieuw gebruiken als je boodschappen gaat doen. Je hergebruikt dus waarschijnlijk al materialen zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Vraag ook eens de bakker of slager of jij jouw eigen verpakking mee mag nemen. Scheelt ook weer een hoop verpakkingsmateriaal bij je restafval of plastic.

Er zijn twee manieren van recyclen: upcyclen en downcyclen. Ook met recyclen ben je waarschijnlijk al bezig zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Je lege glazen flessen en potten breng je wellicht al naar de glasbak, kleding die je niet meer draagt naar de kledingbak en papier verzamel je op 1 plek en wordt eens per maand voor je deur opgehaald. Ook plastic moet de laatste jaren door gemeenten verzameld worden voor een betere recycling dus ook dat zal je waarschijnlijk al apart verzamelen.

Upcyclen is een onderdeel van recyclen. Je gebruikt bestaande spulletjes met een lagere waarde en maakt er iets mooiers van met een hogere waarde. Je geeft het een ‘upgrade’. 😉 Downcyclen is ook onderdeel van recyclen maar hier maak je van waardevolle producten minder waardevolle (basis) materialen. Zo maken ze bijvoorbeeld gerecycled papier van jouw oude papier. Of repen stof van je oude kleding.

Shopperdeshop

Knutselen is mijn hobby, dat merk je waarschijnlijk ook wel als je me al een tijdje volgt. Er komen geregeld knutsel-artikelen voorbij op mijn website. Ik hou er van om met bestaande spulletjes iets nieuws te maken. De rotzooi (trash) van de ene persoon probeer ik om te toveren tot een leuk, nieuw, bruikbaar en betaalbaar product (treasure) voor een ander. Ik probeer zo min mogelijk nieuwe spulletjes te kopen maar daar kom ik helaas niet altijd onderuit. Schroefjes, spijkertjes, wellicht een stukje hout: als ik het nodig heb om mijn treasure compleet te maken dan schaf ik het aan.

Wellicht ben je op zoek naar iets leuks voor in je huis of misschien zoek je een origineel cadeau voor een verjaardag: bij mij kun je misschien iets leuks en passends vinden voor een interessante prijs. Op dit moment heb ik mijn creaties te koop staan bij Katoos in Vlodrop.

Ook tips komen voorbij. Tijdens mijn zoektocht op het www kom ik namelijk prachtige initiatieven tegen of leuke onderwerpen die te maken hebben met recycling en het verkleinen van de afvalberg. Ik deel deze tips graag met je onder de tab Trash to Treasure.

Trash to Treasure project

Ik wil mensen duidelijk proberen te maken dat afval niet waardeloos is maar juist heel waardevol. De bergen restafval die wij als mens produceren zou een stuk kleiner moeten kunnen zijn. Als we bewuster kijken naar de dingen die we weggooien, komen we er misschien achter dat ze prima opnieuw of door iemand anders gebruikt kunnen worden. Voedselverspilling bijvoorbeeld: gemiddeld gooit een mens 40 kilo voedsel in de prullenbak dat nog prima te eten is. Dat is gemiddeld €140 per jaar. Bedenk je eens wat je daarmee kunt doen.

En zo ontstond dus in mijn ‘monkey-brain’ een idee. Een idee dat me niet meer losliet. Volgens Dave moet je met dat soort ideeën iets doen. Zo besloot ik dat ik van mijn idee een plan kon maken. En dat ik met mijn plan en hulp van andere mensen misschien wel iets meer kon maken. Daar ben ik momenteel mee bezig. Uitzoeken, aftasten en mijn gevoel volgen. Wil ik dit? Kan ik dit? De komende maanden zou er meer duidelijkheid moeten ontstaan. Een spannende periode voor mij, dat zeker. Ik zit geregeld met buikpijn achter mijn laptopje. 😉

Volg me dus zeker even op mijn Trash to Treasure Facebook pagina om op de hoogte te blijven van mijn avontuur! Uiteraard kun je me altijd een pb-tje of mailtje sturen mocht je met mij in contact willen komen. Wie weet kunnen we wel iets voor elkaar betekenen.

Ik ben van mening dat we samen onze afvalberg kunnen verkleinen. Daarnaast kun je dus ook veel geld uitsparen. Het is dus echt een win-win situatie.