Arretjescake

Tijd om weer iets met de kinderen te gaan bakken. Deze keer wilden ze Arretjescake maken. Dit is een van de weinige cakes die je niet bakt. Hij hoeft namelijk alleen maar de koeling in en niet in de oven. Deze cake kun je op verschillende manieren maken. Na een beetje zoeken op internet bleek dat mijn variant de meest ongezonde is. Sorry. Wel zal ik er de “gezondere” variant aan toevoegen. Het mag de pret en de smaak niet drukken. Hieronder delen wij ons recept met jullie.

Inhoudsopgave

Ingrediënten

250 gram frituurvet
250 gram gewone suiker
4 kleine eieren
400 gram maria koekjes (2 rollen)
6 eetlepels cacao
handje rozijnen

Voor een gezonder recept vervang je het vet voor boter. Dat ga ik de volgende keer ook doen.

Bereiding

De boter of het vet kun je au bain-marie smelten. De rozijnen leg je even in een kommetje met (lauw) water zodat ze lekker kunnen wellen en zachter worden. De maria koekjes moeten in kleine stukjes gebroken worden. De suiker meng je samen met de cacao en de eieren in een royale kom. Vervolgens doe je de gesmolten boter of het vet bij het mengsel.

Als je alles goed hebt gemengd kun je de gebroken koekjes toevoegen. Even alles goed door elkaar mixen en het vervolgens in een ingevet cakeblik stoppen. Om een mooie cake te krijgen moet je hem goed stevig aandrukken. Doe je dit niet dan zal hij snel breken. Om hem snel te kunnen opdienen kun je hem het beste even in de koeling zetten.

Uitvoering

Het maken van de cake is vrij snel gedaan. Het breken van de koekjes ging erg langzaam. We hebben geprobeerd ze in een chocolade rasp te malen maar hierdoor werden de koekjes net een poeder. Dan maar weer verder breken met de hand. Het mengen met de koekjes hebben wij uiteindelijk met de hand gedaan. Het deeg wordt namelijk erg stevig en daardoor ging het door elkaar roeren vrij moeizaam. Met de handen ben je zo klaar.

Uiteindelijk was de cake erg lekker. Wel ga ik hem de volgende keer zelf met boter maken. Dat maakt het net weer iets ‘gezonder’. Het scheelt dat we deze cake maar zeer zelden maken. Zelf hebben we een siliconen bakvorm gebruikt. Hier haal je de cake het makkelijkst uit. De kinderen waren erg in hun nopjes met de cake.

Zijn jullie bekend met Arretjescake? En heb je nog variatietips? Laat het dan weten in de reacties hier beneden.

One thought on “Arretjescake”

  1. De voorbereidingen voor de kerst zijn al begonnen vandaag de arretjescake gemaakt alleen hebben we de rozijnen niet in water laten wellen maar in de rum. Eens kijken hoe deze nix18 variant smaken gaat.Omdat er geen temperatuur is toegevoegd blijft de alcohol nl. in de rozijnen zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *