High Tech Romeinen

Wij zijn als gezin zijnde geen vreemde in het Limburgs Museum. Eerder hebben we hier al bezoekjes aan gebracht en we weten dat er altijd aan de kinderen wordt gedacht met betrekking tot de beleving en vermaak in een museum. Wij waren dan ook blij en opgewonden dat we namens Wereld Van Mama aanwezig mochten zijn bij de opening van de nieuwe tentoonstelling van de High Tech Romeinen.

Inhoudsopgave

Opening

De korte reis naar Venlo ging met een paar dalen. Auto’s met pech, files en volle parkeergarages zorgden ervoor dat we aan de late kant waren voor de opening van de tentoonstelling. Gelukkig konden we nog een paar mooie momenten van de opening meepikken. Aan media aandacht en genodigde gasten geen gebrek. Wat ik zelf kon waarderen is de aandacht die aan de details werd besteed. Op het moment dat je binnenkwam was al duidelijk dat er iets belangrijks stond te gebeuren.

We werden welkom geheten door echte Romeinen en deze begeleiden ons naar de zaal van de tentoonstelling. Wel spannend hoor deze sterke gewapende mannen die je volgde.

High Tech Romeinen

Mijn oprechte eerste indruk bij het betreden van de zaal was: Wauw. Deze werd opgevolgd door: een Romeinse speeltuin. Begrijp me niet verkeerd. Dit bedoel ik in de meest positieve zin van het woord. De zaal was geweldig aangekleed en deze nodigde je uit om op onderzoek te gaan. Nu ben ik gewend dat ze in dit museum genoeg voor de kinderen te doen hebben. Echter bij deze tentoonstelling hebben ze zich echt overtroffen. De balans tussen de wereld van de volwassenen en kinderen is perfect. Niets is zo leuk als spelenderwijs kennis maken met de geschiedenis.

Voor de volwassenen staan er allemaal objecten die je kunt bewonderen. De kinderen (en volwassenen) worden ook spelenderwijs met de Romeinen in contact gebracht. Wat voor weegschaal gebruikten de Romeinen en hoe werkte deze? Hoe zorgden ze ervoor dat de daken geen lekkages hadden? Dit kun je allemaal ontdekken, en nog veel meer. Er is zelfs een interactieve quiz waaraan je kunt deelnemen.

Memory en jailbreak?

Wat meteen de aandacht trok was een muur met allemaal spiegelende vierkantjes. Je moest hier bepaalde combinaties maken. Modern vs de Romeinen. Wij gebruiken pannen, spiegels, wattenstaafjes, maar wat gebruikten de Romeinen? Met het memory principe ging je op zoek naar de juiste combinatie van de Romeinse en hedendaagse producten.

Nog een kleine tip van de sluier: Bij de tentoonstelling staat een grote deur met een slot zoals gebruikt werd in de tijd van de Romeinen. De eerste reactie hier thuis was dat het wel leek op het spelletje Jailbreak. Ze vonden het geweldig om op deze manier de deur te kunnen openen en sluiten.

Onze ervaring?

Ik kan nog wel 1000 woorden hier neerzetten. En nog eens 1000 x zeggen dat je echt een kijkje moet gaan nemen. Ga ik dat doen? Nee. Waarom zou je dat van me aannemen? Maar geloof me, neem het van mijn kinderen aan. Ze hebben zich kostelijk vermaakt en waren verbaasd over de manier waarop de tentoonstelling was opgezet, de spelletjes die ze konden spelen en de dingen die ze hebben geleerd. Voor mij is de graadmeter van succes dat een museum erin slaagt de kinderen te laten genieten. En waar ze niet raken uitgekeken op de beleving in de wereld van de High Tech Romeinen.

Bezoek jij wel eens een museum met kinderen?

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *