Kinderen in de auto in Nederland en de rest van Europa

Wanneer-voorin-auto

Bij hele kleine kinderen weten we in de regel wel hoe we ze moeten vervoeren. De maxicosi en de autostoeltjes met de 5 puntgordel is bij de meeste ouders wel bekend. Ook zijn we allemaal wel op de hoogte van het keurmerk wat een stoeltje moet hebben. Maar dan komt het, tot wanneer moeten ze op een autostoel of zitverhoger? En hier is vooral de vraag: wanneer mogen ze voorin? Tijd om ons er eens in te verdiepen.

Inhoudsopgave

Wanneer mag je kind voorin de auto?

Op internet ben ik gaan kijken wat nu precies de regels zijn met het vervoeren van kinderen in de auto. Echter kwam ik nergens concreet bij uit. Nou dan trekken we de stoute schoenen aan en nemen we contact op met de politie. We willen natuurlijk wel de juiste informatie geven aan onze lezers!

Ik heb hun de vraag gesteld of mijn zoon van 1,36 meter voorin in de auto mag zitten zonder stoeltje. De politie weet zulke zaken vast wel. Stiekem zat ik dan ook te gniffelen toen de politie aangaf te moeten gaan googelen om het na te kijken. Zelf weten ze ook niet precies hoe het zit. De politie heeft wel verkeersspecialisten in dienst die daar antwoord op kunnen geven. Na samen de lieve en behulpzame agenten telefonisch te hebben gezocht besloot ze contact te leggen met de (ik geloof) commandant. Nogmaals erg lief en behulpzaam. Na 11 minuutjes aan de telefoon kwamen we tot de volgende conclusie:

Autostoel en airbags

Kinderen tot een lengte van 1.35 meter moeten in een goedgekeurd stoeltje vervoerd worden. Vervoer je je eigen kinderen voorin in de auto en zijn ze langer dan 1.35 zal geen een agent je op de bon slingeren. Wel raadt de politie aan om bij aanwezigheid van een airbag de stoel helemaal naar achteren te zetten. Dit geld vooral voor kinderen jonger dan 12 jaar. Kinderen en airbags gaan niet zo goed samen.

Voor mij een erg prettig idee dat ik met een gerust hart met mijn kind voorin de weg op kan gaan. Nu is het maar af en toe dat hij voorin zit. Toch geeft het een gerust gevoel dat het is toegestaan en dat het niet onveilig is.

Is een autostoel verplicht?

Als je kind bij iemand anders incidenteel in de auto zit zijn er weer andere regels. Een kind onder de drie jaar moet ten alle tijden veilig in een autostoel vervoerd worden. Ook als ze bijvoorbeeld maar een kort ritje bij oma in de auto zitten. Kinderen die ouder zijn dan drie jaar mogen onder speciale omstandigheden zonder stoeltje vervoerd worden. Denk aan bijvoorbeeld een schoolreisje. Toch gelden er dan regeltjes.

  • Kinderen mogen alleen achterin vervoerd worden, gordel is wel verplicht.
  • Ze mogen alleen over een korte afstand vervoerd worden. Je mag er dus niet mee naar Zuid-Frankrijk rijden als je op vakantie gaat.
  • Het moet gaan om incidenteel vervoer. Een schoolreisje is incidenteel, wekelijks naar een clubje niet meer.
  • Zijn er toch stoeltjes aanwezig dan moet je daar gebruik van maken.

Kinderen vervoeren in Europa

De algemene regel is dat kinderen kleiner dan 1.50 meter in een goedgekeurd autostoeltje moet zitten. Deze richtlijn geeft wel ruimte tot uitzondering waardoor het hier vanaf 1.35 meter zonder goedgekeurd zitje mag. Als je in Europa de 1.50 meter regel aanhoudt zit je altijd goed en hoef je geen problemen te verwachten. Veiligheidsgordels zijn overal verplicht.

Hopelijk hebben we jullie met deze blog voldoende bruikbare informatie kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *