Als je bij ons in het zuiden zegt Vasteloavend (carnaval) dan gaat dat samen met enkele typische carnavals gerechten. Bij menig carnavalsvierder komt er dan heerlijk Limburgs zuurvlees op de tafel te staan. Lekker met frietjes en eventueel een salade. Even snel aanschuiven bij het eten en weer door met feesten. Na een heerlijke portie is het buikje weer vol. Het bereiden heeft een behoorlijke tijd nodig. In de koeling of vriezer kun je het makkelijk bewaren. Je kunt het ook kant en klaar in de winkel kopen. Zelf maken is altijd het lekkerste en hieronder deel ik met jullie het recept.
Inhoudsopgave
Ingrediënten
- 1 kilo runderpoulet
- 3 kopjes azijn
- 3 kopjes water
- kruidnagel
- 3 laurierblaadjes
- 2 uien kleingesneden
- 2 eetlepels stroop
- 10 cm peperkoek in blokjes
- eventueel wat maizena
Limburgs zuurvlees recept
Doe het vlees in de pan en voeg het water en de azijn toe. Vervolgens voeg je de ui, laurierblaadjes en de kruidnagel toe en laat dit alles 1 nacht staan. De volgende dag haal je het vlees uit het vocht (vocht bewaren) en braad je de runderpoulet 15 minuten in de pan tot de rode kleur weg is. Snij in de tussentijd de ui klein.
Als het vlees bruin is kan het terug in het vocht en laat je vervolgens alles 2 uur op laag vuur pruttelen. Nadien voeg je de stroop en de peperkoek toe. Meng dit alles tot een mooie massa. Als je het zuurvlees liever iets steviger wil hebben dan kun je de saus met een beetje maizena steviger maken. Zelf meng ik de maizena altijd in een kopje met wat water voor ik het toevoeg. Zo voorkom je dat het gaat klonteren.
Tadaa
Zo heb je een heerlijk bordje zuurvlees. Het kost even wat tijd maar dan heb je ook wat. Zoals je hem zelf maakt kun je hem in de winkel niet krijgen. Het voordeel is wel dat je er tijdens het maken eigenlijk niet naar hoeft om te kijken. Tijdens het sudderen even roeren, dat is alles. Ik ben benieuwd of jullie het lekker vinden.
Heb jij nog tips voor typische Carnavals gerechten? Lat het me weten in de reacties.
Jammmie zoer vleis…
Lekker he? 🙂