Hoe maak je drop?

Ik ben van het type mens dat idiote weetjes interessant vindt. Toen ik afgelopen week bezig was met de juffenbedankjes vanwege het einde van het schooljaar ontstond bij mij de vraag: Hoe maak je drop nu eigenlijk? Het is natuurlijk overal verkrijgbaar en de gemiddelde Nederlander eet er behoorlijk wat van weg op jaarbasis. Ik ging even op onderzoek uit.

Hoe maken ze drop?

Van oorsprong is drop helemaal niet zo Hollands. Drop wordt gemaakt van zoethoutwortel en dat wordt voornamelijk in warme landen gewonnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Spanje, Griekenland of Egypte. De zoethoutstruik moet minimaal 4 jaar oud zijn voordat je de wortels kunt gebruiken. In oktober wordt er geoogst en worden de wortels op vakkundige wijze uit de grond gehaald. Ze worden gedroogd om langer te kunnen bewaren.

De gedroogde zoethoutwortels worden in een grote ketel met water gekookt waardoor er een soort pap ontstaat. Dit wordt gefilterd en ingedikt waardoor er een blok ontstaat. Dit kan makkelijker vervoerd worden naar andere landen waar het voor verschillende dingen wordt gebruikt. Denk hierbij aan hoestdrank, maar dus ook drop.

Hoe komt het dat drop een Nederlandse lekkernij is?

Duizenden jaren geleden bleek een extract van de zoethoutwortel al een genezende werking te hebben op o.a. hoesten en werd het meegenomen op veldtochten omdat het goed zou helpen tegen de dorst. Pas in 1731 maakte een Italiaan genaamd Giorgio Amarelli er drop van en tientallen jaren later werd het als geneesmiddel verkocht door apotheker George Dunhill.

Zo`n 200 jaar geleden werd Keizer Napoleon voorzien van drop door zijn broer Lodewijk die toen Koning was van Nederland. Waarschijnlijk is het door zeevaarders in Nederland terecht gekomen en tegenwoordig wordt het eigenlijk alleen maar door de Nederlanders en ScandinaviĆ«rs lekker gevonden. We kennen dan ook vele soorten drop. Ik hou erg van muntdropjes en van konfektstaven. Aangezien ik nu zwanger ben mag ik niet te veel drop eten omdat de bloeddruk dan omhoog gaat. Een geluk bij een ongeluk: ik heb een hele lage bloeddruk, dus zo nu en dan een dropje is niet zo`n ramp. šŸ˜‰

Wat is jouw favoriete dropje?

Bron: Drop en Zo

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *