3 kinderen. Nu ben je wel klaar toch?

3 kinderen is genoeg. Althans, als ik sommige mensen om mij heen moet geloven. Nu we een derde hebben, weten mensen weer prima te bepalen wat het beste is voor ons. “3 kinderen. Nu ben je wel klaar toch? Je gaat toch niet voor een heel voetbalelftal?” Net zoals vele andere belangrijke beslissingen in je leven, denken mensen dat ze zich ook met je kinderwens mogen bemoeien.

Na 1 komt 2

Het sluipt erin blijkbaar. Als je eenmaal een beetje gesetteld bent en een vaste relatie hebt, volgt al snel de vraag wanneer je gaat trouwen. Ben je getrouwd dan krijg je al geregeld verwachtingsvolle blikken want “wanneer komt die kleine nou eigenlijk?” En als er eenmaal 1 is, dan moet nummer 2 toch ook wel binnen een bepaalde tijd komen.

Bij ons zijn de dingen een beetje anders gelopen. We kregen ( bewust ) een kind terwijl we nog maar kort samen waren. We trouwden pas toen de oudste 2 waren geboren. En ondanks mijn eeuwige kinderwens kreeg ik geregeld te horen dat ik maar tevreden moest zijn met wat ik had. “Je hebt een jongen en een meisje. Meer soorten zijn er niet. En bovendien heb je maar 2 handen.”

Van 3 naar 4?

Wij volgden ons gevoel en gingen uiteindelijk toch voor een derde. Het heeft wat tijd, moeite en verdriet gekost maar uiteindelijk raakte ik wel zwanger. Al voordat onze mini-man goed en wel een week oud was had ik beide commentaren al gehoord. Van de een: “Drie kinderen! Je bent nu toch echt wel klaar, toch?” maar ook “Zo leuk, zo`n kleintje. Ik zie hier nog wel een vierde komen. Drie is eigenlijk raar he? Een oneven aantal. Dat moet je niet doen.”

Zo fijn om te horen dat mensen het prima weten te bepalen voor je. Wat wij willen doet er waarschijnlijk helemaal niet toe. Maar goed. Om even duidelijk te zijn: Momenteel geniet ik met volle teugen van ons jongste wondertje. Ik geniet van zijn ontwikkeling, van onze momenten samen en van zijn lachjes, natte kwijlkusjes en zijn verdrietjes. Ik leef heerlijk in mijn cocon en ontdek samen met hem de wereld. En die nummertje 4? Wie weet…

Geven de mensen om jou heen je vaak ook ongewenst advies?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

4 thoughts on “3 kinderen. Nu ben je wel klaar toch?

  1. Nu ik twee kinderen heb wil ik er ook graag meer maar ik weet gewoon dat dit soms niet haalbaar is met de shiften van mijn vriend. Ik sta er vaak alleen voor.

    1. Dat heb ik ook inderdaad. Mijn man werkt voornamelijk in de avonden en weekenden en dan is het best pittig met 3 kinderen alleen. Wat dat betreft is het wel fijn dat de oudste 2 al een stuk ouder zijn. Ze helpen me regelmatig met kleine klusjes zoals boodschappen doen en ze kunnen al zelf hun eten en drinken maken en pakken. Dat scheelt al een heleboel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *