5 tips voor verhuizen met kinderen

Verhuizen is een dingetje op zich. Eerder schreef ik al een artikel hierover. Maar wat doet verhuizen met kinderen? Gaan ze gemakkelijk mee? Zijn ze wel zo flexibel als altijd gezegd wordt? En ‘moeten’ ze zich maar gewoon schikken? Vergeet niet dat het voor kinderen een hele onderneming is. Vandaag 5 tips voor verhuizen met kinderen.

Inhoudsopgave

Wees eerlijk

Wees eerlijk over waarom je gaat verhuizen. Gaan jullie scheiden? Wie blijft er dan in het huis wonen en wie gaat er weg? Of ga je misschien verhuizen omdat je huidige woning te klein is geworden. Willen jullie bijvoorbeeld meer slaapkamers? Wellicht klikt het niet met de buren of buurtbewoners. Wees eerlijk naar je kinderen over het waarom. Je trekt ze immers weg uit hun oude, vertrouwde omgeving.

Neem ze mee

Huizen bezichtigen doe je normaal gesproken met je partner. Bij zo`n eerste bezichtiging kun je ook geen kinderen gebruiken. Je hebt je aandacht nodig om te kijken hoe het huis voor jou ‘voelt’. Bevalt het en wil je een volgende bezichtiging? Neem de kinderen dan mee en vraag ze naar hun mening. Hoe ‘voelt’ het huis voor hun? Ze moeten er immers ook de komende jaren verblijven.

Ontdek de buurt

Verhuis je binnen je eigen dorp dan is er niet zo heel veel aan de hand. Vaak komen de kinderen dan toch in de buurt van schoolgenootjes of klasgenootjes te wonen. Toch is het misschien een straat waar ze normaal gesproken niet zoveel komen. Fiets of wandel er dan eens op verschillende tijden doorheen. Ga je naar een compleet ander dorp? Ga dan op ‘ontdekkingsreis.’ Bekijk waar de supermarkt ligt, waar de speeltuintjes zijn en welke winkels er in de buurt zijn.

Stel je voor

Als je ergens nieuw bent, is het gebruikelijk dat jij je even voorstelt. Ook bij het verhuizen is het fijn om even kennis te maken met je nieuwe buren. Neem de kinderen mee en laat ze zich voorstellen. Betrek de kinderen in het gesprek en laat ze vertellen over hun hobby`s en huisdieren. Zo raken ze vertrouwd met elkaar en hebben ze in elk geval al een paar bekende gezichten in de straat.

Zeg hallo en neem afscheid

Je gaat in je nieuwe huis wonen en neemt afscheid van het oude. Laat kinderen daarover vertellen. Als je voor het eerst in het nieuwe huis gaat slapen kunnen de kinderen hardop zeggen wat ze van het nieuwe huis vinden. “Ik hoop dat we hier heel veel plezier gaan beleven.” of “Ik ben blij met de grote tuin, daar kan ik fijn voetballen.” Laat ze het positieve benoemen.

In het oude huis kun je afscheid nemen. Bedank het oude huis dat je er mocht wonen, dat je er zoveel mooie herinneringen hebt mogen maken en dat je er veel plezier hebt gehad. Voor kinderen is het belangrijk om iets af te sluiten en op deze manier doe je dat.

Heb jij nog tips voor verhuizen met kinderen? Laat het me weten in de reacties hier beneden.

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *