Bali

Mijn moeder, Lilian, is op vakantie naar het prachtige Bali. Ze gaat naar verschillende plekjes op het eiland en bezoekt verschillende mooie homestays en hotels. Ik vroeg haar of ze het leuk zou vinden een dagboekje bij te houden van haar reis. En dat wilde ze wel. De komende weken kun je hier dus geregeld een blog terugvinden van mijn moeder over haar rondreis op Bali.

Inhoudsopgave

Naar Schiphol

Eindelijk was het dan zo ver, maanden had ik er naar uitgekeken. Ik had 9 maanden geleden een ticket geboekt om helemaal in mijn eentje naar Bali te gaan. Zaterdagochtend om 5 uur was mijn schoonzoon bij mij om me op te halen en naar Amsterdam te brengen. De kleinkinderen zaten in de auto op me te wachten, want ze wilden beiden mee om me weg te brengen. Zo lief!

Bij een tankstation besloten we een lekkere grote cappuccino te nemen. Al drinkend  zijn we verder gereden richting Schiphol. Het ging allemaal erg snel, het was zaterdag en er was niet veel verkeer op de weg. Net na 7 uur waren we al op Schiphol, ik zou pas om 11.15 uur vliegen maar mijn schoonzoon moest nog terug naar huis de kinderen afzetten en daarna moest hij nog gaan werken. Op de plek “drop, kiss and ride” hebben ze mij en mijn koffer afgezet en mijn grote avontuur kon beginnen.

Ik kom reeds 10 jaar op Bali, eerst altijd met mijn partner Jan en vorig jaar met onze beste vrienden om Jan daar zijn eeuwige plekje te geven. Heb ik altijd weer een reden om er terug te gaan. Ik liep door de hallen om te kijken waar ik me moest melden. Online ingecheckt had ik al dus ik zou zo klaar zijn. Ik besloot mijn koffer te laten sealen. Nadat ik dat gedaan had moest ik betalen. Slik, 17 euro! Toen begreep ik ook waarom ik als 1 van de weinige reizigers een gesealde koffer had. Is toch van de gekke, die prijs?! Ik nam me voor binnenkort toch maar eens gaan kijken voor een koffersealbag.

Nadat ik mijn koffer had afgegeven ben ik wat rond gaan lopen. Daarna moest ik door de strenge security, heb ik verschillende malen mijn paspoort en ticket moeten laten zien, heb ik winkeltjes gekeken en liep uiteindelijk richting de gate. Daar stond die knapperd al op me te wachten in volle glorie, mijn favoriet in heel veel opzichten…Singapore Airlines.

Singapore Airlines

Ze waren het vliegtuig schoon aan het maken, zodat de volgende lading mensen weer met ze richting Singapore konden gaan. Heel veel enkel voor een overstap richting Bali, Australië, Nieuw Zeeland of elders te maken. De tijd die ik aan het wachten was ging vrij snel voorbij. Het inchecken ging heel erg snel en voordat ik het wist, zat ik op mijn plaats. Mijn reis kon gaan beginnen.

Ik sloot mijn ogen en was even later in een diepe slaap. Ik voelde toen pas hoe moe ik was. Na een tijdje werd ik wakker gemaakt, omdat ik een keuze moest maken tussen de verschillende maaltijden. Je hoort vaak mensen zeggen: “vliegtuig eten is verschrikkelijk.” Singapore Airlines is een duidelijke uitzondering! Een heerlijke koolsalade vooraf, een lekker warm broodje erbij, een smaakvol kip met champignonsaus gerecht, lekker met nasi en nog een ijsje als nagerecht. Kopje koffie en een sapje maakten het geheel af. Buikje vol en nog even mijn ogen dicht doen.

Goed gelukt! We waren weer in no-time toe aan het ontbijt. Het is vanaf Amsterdam naar Singapore 12 uurtjes vliegen en je krijgt dan 2 hoofdmaaltijden en tal van tussendoortjes. Denk aan: broodjes gezond, broodjes met vlees, broodjes met tonijnsalade, nootjes, repen chocolade, snoepjes…eigenlijk te veel om op te noemen. Ook met drinken komen ze overdag en ’s nachts constant voorbij. Als je hier honger en/of dorst overhoud dan heb je dat helemaal aan jezelf te danken.

Shangi Airport

We gingen al landen, na een heel fijne snelle vlucht voor een tussenstopje van 1 uur. Dat is vrij kort maar het is goed te halen als je doorloopt. Je moet namelijk naar de andere kant van het vliegveld. Shangi Airport is heel erg groot, maar ontzettend mooi. Voor mij één van de mooiste vliegvelden die ik ooit heb gezien.

Ik moest met de skytrain naar een andere terminal en vervolgens nog een stuk lopen. Ik heb het gehaald maar ik was potjelos toen ik bij de gate aankwam. Weer door de paspoortcontrole en de security en vervolgens het vliegtuig in. Spannend, ik ben er bijna!

De vlucht werd uitgevoerd door een zustermaatschappij van Singapore Airlines, Silk Air. Dit omdat de vliegtuigen van Singapore Airlines niet op Denpasar, Bali kunnen landen. Ze zijn te zwaar en te groot. Het is niet zo`n hele lange vlucht, 3 en een half uur maar. Ik heb de tijd om gekregen met weer een ontbijtje, een kopje koffie en naar buiten kijken. Je ziet de ontelbare eilandjes onder je voorbij gaan. Prachtig allemaal.

Denpasar

De tijd vloog om en voordat ik het wist was ik al geland op Ngurah Airport in Denpasar Bali. Je moet nog een formuliertje invullen, wat je wel of niet bij je hebt en weer door de controles natuurlijk. Je voelt de warmte in het gebouw…pfff zeer drukkend. Nadat ik mijn koffer van de band af had gehaald, wist ik me een uurtje later naar de aankomsthal te begeven. Yeah!! Ik ben er!

Ik zie Kerta, die al vele jaren mijn vaste chauffeur is als ik op Bali ben, uitbundig naar me staan zwaaien. Het voelt weer als thuiskomen, heel moeilijk te beschrijven aan mensen. Het is echt mijn 2e thuisland. Kerta kwam me al tegenmoet en we omhelsden elkaar stevig. Hij nam de koffer van me over en we liepen naar zijn auto. Onderweg heb ik alvast wat geld gepind, Indonesische roepia’s. Ik verbaas me over de koers. Nog geen 60 euro voor 1 miljoen roepia`s! In vergelijking met een paar jaar geleden: toen betaalde ik 85 euro voor 1 miljoen roepia`s. Dat wil ook zeggen dat de arme mensen nog armer zijn geworden.Dat is weer een keerzijde, voor de toerist is het gunstig en voor de bewoners heel ongunstig.

Kerta bracht me naar Kesumasari Beach Hotel, ons vaste beginadres in Sanur en meestal ook ons eindadres na onze rondreis op Bali. Tussendoor gaan we dan naar andere plaatsen. Het is echt zonde om op 1 plaats op Bali te verblijven, want er is zo veel moois te zien. Nyoman stond al te wachten met de kamer (huisje) sleutel in zijn handen. Welkom, welkom, welkom…..ze zijn zo lief allemaal. Ik besloot eerst even lekker te gaan zitten en met Kerta bij te kletsen en een kop koffie te drinken. Daarna is mijn koffer pas aan de beurt om uit te pakken. Ik heb vakantie!!!

Binnenkort kun je lezen hoe het verder gaat met Lilian op Bali!

Heb jij Bali wel eens bezocht? Laat vooral een reactie achter hier beneden. We zijn erg benieuwd wat jij van dit eiland vond!

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

13 thoughts on “Bali

  1. Hoi Rita,
   Leuk hoor. Zo volgen we elkaar steeds weer…..in mei jullie weer naar Turkije en straks weer naar ons mooie Bali. Hoe leuk is dat allemaal!
   Groetjes, Lilian.

 1. Leuk zeg en dat moederLilian en dochter Laura goed schrijven kunnen weet ik ook al jaren.
  Verblijf al bijna 10 jaar op Bali.

  1. Ha Mara lieve schat. Ik zie nu pas jouw reactie…..werd er op gewezen door Laura. Ik krijg daar geen meldingen van. Genieten jij en Odji nu maar lekker van jullie vakantie in Nederland….hoe klinkt dat? Ik geniet hier nog een klein weekje, een heel klein weekje wel te verstaan. xxx

 2. Lees net pas dat je weer vertrokken bent. Heel veel liefs en geniet vooral weer van de mooie tijd. Jamner dat ik afgelopen zondag er niet bij kon zijn. Als je terug bent kletsen we bij. Voor nu:
  bersenang-senang di bali ❤❤??hilda

  1. Lieve Hilda. Ik was er zondag ook niet bij, ik lag al horizontaal op een bedje. We kletsen de 23ste bij op de avond bij Joep, hoop dat ik je dan zie.
   Voor nu lieve Hilda, het zou mooi zijn geweest als je er ook zou zijn geweest, maar wie weet ooit…..
   Dikke knoevel van mich en tot snel <3. Liefs, Lilian.

 3. Dank je wel lieve Mara. Al vaak bij jullie over de vloer mogen komen, eerder ook met Jan, en altijd even gastvrij ontvangen. Steeds weer een feestje als ik jou en Odji zie. Zijn weinig mensen zoals jullie en ben heel blij dat ik jullie inmiddels al heel wat jaartjes ken. <3

  1. Ik heb ze in 100% vrienden van Bali geplaatst Edith. Leuk is dat als het zo herkenbaar is, ik weet dat jij er ook graag vertoefd.

 4. Hoi Lilian
  Ik wens je een hele fijne vakantie toe
  Het is toch een hele onderneming alleen
  Ik heb het 5 jaar geleden gedaan
  Geniet van alle dingen
  Gr corinne

 5. Hallo Lilian,
  Wat leuk om je te volgen op je Bali weblog. Ik ga binnenkort Bali voor het eerst bezoeken, dus ik vind het ontzettend leuk om andermans ervaringen te lezen en probeer zoveel mogelijk ideeën op te doen. Ik ben dan ook benieuwd naar je volgende verhaal? Ik ben nog op zoek naar een aardige en betrouwbare chauffeur, kan ik het mailadres of Facebook adres krijgen van Kerta? Fijne vakantie verder!!!!groet Marja

 6. Hoi Corinne. Het was toch wel spannend allemaal zo net voor ik vertrok. Ik wist niet wat ik kon verwachten en was bang, dat ik mezelf wel een paar keer tegen zou komen. Helemaal niet dus. Ik heb me geen minuut verveeld en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Na mijn vakantie zal ik eens de voors en tegens op gaan schrijven van het alleen gaan. Ik geniet van elke minuut en van elke dag. Groetjes, Lilian.

 7. Hallo Marja. Wat leuk dat je binnen kort ook naar Bali gaat! Ben heel erg benieuwd hoe het je gaat bevallen. Heb je Facebook? Stuur me even een berichtje op mijn Facebook als je wilt, dan stuur ik je wat tips en telefoonnummers/Facbookpagina’s. Ik wens je alvast heel veel voorpret en een ontzettend fijne vakantie op Bali. Groetjes, Lilian.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *