De zelftest voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhals kanker: wat zijn mijn ervaringen?

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Onlangs werd ik 40 en ik zat er al op te wachten: de oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhals kanker. Ik weet dat je deze oproep vanaf 30 jaar elke 5 jaar thuis krijgt en het is dan ook zeker slim om hier aan mee te werken. Als je het niet zo ziet zitten om naar de huisarts te gaan, dan kun je een test voor thuis aanvragen. En dat heb ik deze keer dan ook gedaan. In dit artikel vertel ik je mijn ervaring met de zelftest voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhals kanker.

Inhoudsopgave

Hoe vraag je de zelftest voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhals kanker aan?

Tussen je 30e en 60e krijg je elke 5 jaar vlak na je verjaardag een brief in de bus met een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Je hoeft hier zelf dus geen actie voor te ondernemen. Met je brief kun je een afspraak maken bij je huisarts. Doe je liever de zelftest? Dan vraag je deze aan met je digiD code. Dit had ik in 2 minuten tijd geregeld. Ik zou binnen 2 weken de zelftest thuis gestuurd krijgen. Een week later lag hij al in de brievenbus. Dat gaat dus allemaal hartstikke snel en soepel.

Wat krijg je thuis gestuurd?

In de envelop die je thuis krijgt zitten een aantal dingen zoals je op de foto kunt zien:

  • Een begeleidende brief met informatie
  • De gebruiksaanwijzing
  • Een soort kwastje
  • De retourenvelop

Als je de stappen volgt dan kan er in feite niks mis gaan. In de gebruiksaanwijzing lees je stap voor stap hoe je deze zelftest kunt uitvoeren. Je kunt de zelfafnametest niet gebruiken tijdens je menstruatie of tijdens je zwangerschap.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhals kanker

Is deze zelftest pijnlijk?

Ik heb het daadwerkelijke testen een beetje voor me uitgeschoven. Ik merkte aan mezelf dat ik toch een beetje de angst had dat het pijnlijk zou zijn en dat het misschien toch veel werk was. Op een zaterdagochtend besloot ik het gewoon te doen. Doordat alles duidelijk en stap voor stap staat uitgelegd in de bijgeleverde folder kun je eigenlijk niks fout doen. Binnen een minuut of 5 ben je dan ook klaar. Ik heb de zelftest niet als pijnlijk ervaren.

Hoe lang duurt het voor je de uitslag krijgt van de zelftest voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhals kanker?

Nadat je de test bij jezelf hebt afgenomen stuur je deze binnen een week op naar het laboratorium. Binnen 3 weken krijg je een brief met de uitslag. Mocht het zo zijn dat de uitslag niet goed is, dan moet je bij de huisarts een nieuw onderzoek aanvragen. Is je uitslag wel goed, dan krijg je automatisch weer een nieuwe oproep. (in elk geval tot je 60e verjaardag) Heb je in de tussentijd het idee dat er iets niet goed is, dan moet je uiteraard contact opnemen met je huisarts om een tussentijds onderzoek te laten doen.

Ik kreeg mijn uitslag al binnen 2 weken thuisgestuurd. Alles was prima en er was geen HPV virus gevonden. Dat het niet altijd goed hoeft te zijn lees je in het verhaal van Claudia. Zij kreeg baarmoederhalskanker en vertelt in haar artikel over de baarmoederhals symptomen ervaringen die ze had, wat de uitslag van haar uitstrijkje was en hoe ze uiteindelijk in het ziekenhuis terecht kwam voor een operatie.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *