Bokrijk België

Bokrijk België

Een kleine 20 jaar geleden heb ik Bokrijk België al eens bezocht. Het is me altijd bijgebleven en ik heb het er al een aantal keer hier thuis over gehad. Het leek me leuk om nog eens te bezoeken, dit keer met mijn eigen kinderen. Bokrijk ligt net over de grens in België bij Genk en is geopend van eind maart tot en met eind oktober.

Inhoudsopgave

Openluchtmuseum

Bokrijk is onder andere een openluchtmuseum. Hier wordt je zo`n 100 jaar teruggeslingerd in de tijd om te beleven hoe het destijds was. Je kunt binnenkijken in huizen, boerderijen en kerkjes. In totaal zijn er drie dorpen gebouwd: Oost-en West Vlaanderen, Haspengouw en Kempen. Daarnaast kun je even terug naar de Sixties.

Bokrijk1

Oost- en West Vlaanderen was het meest rustige deel van onze tocht. Het leukste was dat je hier oude fietsen kon uittesten. Zo waanden we ons even terug in de tijd en beseften we hoe blij we waren met de hedendaagse vering en zachte zadels. Je zou maar een paar kilometer op die oude fietsen moeten rijden, geen pretje!

Bokrijk-school

Haspengouw was een klein en gezellig oord uit 1913 met vele acteurs. Zo liepen we een klein huisje binnen waar een arbeider zat te vertellen en ons aanraadde om even bij zijn rijkere buren te gaan kijken. Daar werd ons aangeraden om de kerk te bezoeken waar over een paar minuten de preek zou beginnen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit gedeelte fantastisch vond. De preek in het kerkje duurde 5 minuten maar was absoluut de moeite waard om te bezoeken. De acteurs bleven allemaal fantastisch in hun rol.

Bokrijk-Kempen

Kempen was het grootste deel van het openluchtmuseum, de plek waar het meest te beleven was. Je kon bekijken hoe vroeger gewerkt werd, je kon spelletjes spelen van vroeger, in de woningen en boerderijen was voldoende te zien en te beleven en alles was gesitueerd rondom een prachtig grasveld waar veel mensen besloten te picknicken onder de grote bomen. Wij besloten bij de bakker een brioche te kopen voor slechts €2 per stuk en daarmee plaats te nemen op het grasveld. Puur genieten!

Bokrijk

The Sixties

Erg leuk in Bokrijk België is het gedeelte van de Sixties. Bij binnenkomst krijg je een paspoort met daarop een Qr-code. Dit paspoort kun je in verschillende ruimtes neerleggen en zo leer je meer over het leven van mensen in de jaren 60. Zo weet ik nu dat vrouwen in de jaren 60 zo`n 32% minder verdienden dan hun mannelijke collega`s. Ook de voorwerpen kun je aanraken en huizen, winkels en cafe`s kun je van binnen bekijken. De roze keuken vond ik echt een pronkstuk en ik moet eerlijk bekennen dat ik direct ‘JA’ zou zeggen op de vraag of ik deze keuken zou willen hebben.

Bokrijk-spelen

Maar er is meer…

Naast het openluchtmuseum waar je voor moet betalen is er nog veel meer ( gratis ) te beleven. Zo zijn er vele fiets en wandelroutes en is er een speeltuin. Honden mogen meegenomen worden, ook in het openluchtmuseum. ( Alleen in The Sixties niet ) Voor het parkeren betaal je €5 voor een hele dag.

Je kunt het natuurlijk zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wil. Zo zijn er verschillende restaurants waar je terecht kunt, maar je kunt ook zelf je spulletjes meenemen en picknicken. In het openluchtmuseum is er voldoende plek waar je kunt zitten. We hebben geen wandelroute buiten het museum gedaan maar ik ga er vanuit dat het net zo goed geregeld is en er voldoende plek is.

Bokrijk3

Nadelen van Bokrijk België

Aangezien zoonlief gedeeltelijk rolstoelafhankelijk is gaat op een dergelijk uitje altijd zijn rolstoel mee. Hoewel het op zich een prima en rustig uitje is voor rolstoelgebruikers ( alsook voor buggy`s / wandelwagens ) bestaat een groot gedeelte van het openluchtmuseum uit zand of een stenen ondergrond wat ervoor zorgt dat de weg nogal hobbelig kan verlopen. ( En met of na regen modderig ) Ook zijn niet alle woningen in het openluchtmuseum makkelijk te bereiken omdat er een ( flinke ) drempel of een trapje is.

Conclusie

Bokrijk is een aanrader om een keer te bezoeken. Bekijk de site om te zien wanneer er speciale evenementen zijn. Zo waren wij daar op het moment dat er veel vakmensen aanwezig waren. We hebben bijvoorbeeld een mandenvlechter en een smid aan het werk gezien. Voor kinderen wordt het daardoor een stuk realistischer en zien ze hoe het er vroeger aan toe ging.

Heb jij Bokrijk wel eens bezocht?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *