Borstvoedingsproblemen

Nu baby-boy een maandje oud is leek het me interessant om eens even stil te staan bij zijn voedingen. Een baby krijgt natuurlijk alleen maar melk en dan heb je de keuze uit borstvoeding of flesvoeding. Als borstvoeding niet lukt of niet werkt voor jou is flesvoeding een prima alternatief. Ik heb altijd graag borstvoeding willen geven maar was me er wel degelijk van bewust dat dit niet voor iedereen weggelegd was. Bij de oudsten heb ik beiden bijna een jaar borstvoeding kunnen geven, maar dat ging niet geheel vlekkeloos. Ook nu zijn er weer de nodige borstvoedingsproblemen.

Inhoudsopgave

Tepelkloven

Geen pretje. Kleine kloofjes rondom de tepel die verschrikkelijk pijn doen als de baby aanhapt. Ik heb ze bij zoonlief 10 jaar geleden gehad en dat bleek te liggen aan het verkeerd aanleggen. Nadat ik hem ( na 6 weken ) goed aangelegd kreeg waren de kloven zo verdwenen en heb ik pijnloos en met plezier kunnen voeden. Achteraf gezien had ik misschien beter eerder hulp in kunnen schakelen dan waren me heel wat pijnlijke momenten bespaard gebleven.

Ook bij onze dochter had ik last van kloven, tot bloedens toe. Deze keer bleek het te liggen aan een kolf die niet goed werkte en nadat ik deze vervangen had waren ook de kloven snel verleden tijd. Ook haar heb ik dus nog maanden met veel plezier en pijnloos gevoed.

Nu zit ik wederom met kloven te kijken. En wederom tot bloedens toe. Ons menneke hapt zelf niet goed aan en sabbelt een beetje op het puntje van mijn tepel. Eenmaal aangelegd hersteld hij zich als vanzelf en drinkt dan wel weer heel netjes. Het aanleggen is dus nog een dingetje wat af en toe bij mij behoorlijk wat stress bezorgd. Mijn kraamhulp adviseerde mij Purelan creme van Medela te gebruiken op de kloven en ik vind hem inderdaad fijn in het gebruik. Hij is wel prijzig: €10 voor een tube.

tepelkloven-creme

 

Spruw

Ai, niet fijn die spruw. Bij dochterlief had ik er last van en ik had geen idee wat het was en hoe we eraan gekomen waren. Spruw is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door de candida albicans. Hij zit in je lichaam en zo`n 4% van de pas bevallen moeders krijgt er last van.

Bij mijn dochter wist ik dus niet dat ik het had. Ik had pijn en mijn kleine meisje zat ook niet heel lekker in haar vel. Ik zag wel dat ze witte vlekken op haar tong had, maar dacht dat dit een restje melk was. Achteraf hoorde ik dus dat het spruw was en dat we het hoogstwaarschijnlijk hadden gekregen omdat ik tijdens de bevalling antibiotica had gekregen. Hadden ze me gewoon direct in het ziekenhuis gezegd dat die mogelijkheid bestond, dan waren ons heel wat pijnlijke momenten bespaard gebleven.

Deze keer had ik het dus wat sneller in de gaten. Baby-boy had ook die witte strepen op zijn tong en ik had steeds bij het geven van de borstvoeding een behoorlijk pijnlijke steek in mijn borst. Het was net of honderden kleine naaldjes een lijn vormden van mijn tepel richting mijn schouderblad. Nee, ik had deze keer tijdens de bevalling geen antibiotica gehad, maar ik had dus wel flinke kloven. Daar kon het ook mee te maken hebben. Aan de medicijnen dus! ( Overigens kreeg ik ook het advies om warm water met wat citroen rond mijn tepels te smeren. Schimmels houden niet van zuur. Aan de andere kant werd het ook weer afgeraden omdat ik de tepelkloven had. Citroen op wondjes…ai. Beter niet dus! Meer informatie over spruw kun je hier vinden. )

creme-spruw

Borstontsteking

Als je denkt dat je alles gehad hebt. Bij mijn eerste kind had ik kloven, bij de tweede kloven en spruw, bij de derde kloven, spruw en bijna een borstontsteking. Ik heb regelmatig gevoed terwijl er een traan over mijn wang rolde, zo pijnlijk was een kloof. Maar dat was niets vergeleken met die harde schijf in mijn borst die mijn kraamhulp op dag 5 ontdekte.

Ik vertelde haar dat ik slecht geslapen had die nacht, dat mijn borst pijn deed en warm aanvoelde en dat ik alleen maar op mijn rug had kunnen liggen omdat het anders te pijnlijk was. Ze wilde mijn borst zien en bekeek hem van alle kanten. Een rode vlek aan de zijkant bevestigde wat ze al dacht: ik was hard op weg een borstontsteking te krijgen.

Mijn baby moest aangelegd worden, juist aan de borst waar ik gigantische kloven had zitten plus nog eens een flinke wond op de bovenkant van mijn tepel. Dat was al pijnlijk, maar een kraamhulp die tijdens het voeden ook nog eens mijn borst masseerde om de verstopte melkkanaaltjes weer open te krijgen was dubbel zo pijnlijk. De tranen rolden over mijn wangen, ik kon ze niet meer tegenhouden. Uiteindelijk hebben we het kunnen oplossen. Een paar dagen achter elkaar heb ik mijn borst flink moeten masseren en kreeg onze zoon flinke golven melk binnen waar hij dan weer uren op sliep. De borstontsteking heeft gelukkig nooit doorgezet.

Stoppen met de borstvoeding?

Het is de makkelijkste weg als er zoveel mis gaat maar stoppen met de borstvoeding wilde ik niet. Ik heb er wel serieus over gedacht, zeker toen ik ook nog eens de spruw erbij kreeg, maar ik dacht terug aan de vorige keren. Hoe ging het bij de oudste kinderen? Na hoeveel weken was ik van alle kwaaltjes af? En hoe lang heb ik nog plezierig en pijnloos kunnen voeden?

Alles bij elkaar duurde het de vorige keren rond de 6 weken. Baby-boy is nu bijna 5 weken en het ergste is achter de rug. De oudsten heb ik beiden nog bijna een jaar kunnen voeden en ik hoop dat ik dit keer ook nog geruime tijd kan voeden.

Mocht jij problemen hebben met de borstvoeding door kloven, spruw of een vermoedelijke ontsteking, neem dan contact op met je huisarts of bespreek dit met je kraamhulp of op het consultatiebureau. Deze kunnen je helpen om je probleem op te lossen.

Heb jij problemen gehad met de borstvoeding?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

One thought on “Borstvoedingsproblemen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *