De eerste spreekbeurt

Begin van dit jaar hadden we een informatie avond op school waarin verteld werd wat de kinderen dit schooljaar allemaal op school gingen doen. Interessant natuurlijk, om een kijkje te krijgen in wat gaat komen. In groep 5 komen er ineens hele andere dingen bij. De kinderen krijgen al langzaamaan een voorbereiding op het middelbare onderwijs. Dit schooljaar hadden ze dus ook de eerste spreekbeurt.

Inhoudsopgave

Spannend!

Voor Damiën was het niet helemaal nieuw om voor de klas te staan. Hij heeft al eens verteld over zijn lichamelijke beperkingen en doktersbezoeken en een jaar of 2 geleden vond hij het razend interessant om de kinderen in de klas te vertellen over radiografisch bestuurbare auto`s.

Toch is het anders als een spreekbeurt verplicht is. Net alsof er iets meer druk is. Ze krijgen er nog geen punt voor, het is meer het idee van voor de klas staan en je zegje doen. Bovendien moest de spreekbeurt samen met een klasgenootje en dat betekent dat je toch echt moet afspreken om samen iets voor school te gaan maken. Plaatjes uitzoeken, teksten verzinnen en een PowerPoint presentatie maken.

Hoe begin je?

De kinderen kregen een blaadje mee waar op stond hoe de spreekbeurt ongeveer in elkaar moest zitten. Waar kun je bijvoorbeeld materiaal vinden? ( internet/bibliotheek ) Ze moeten hoofdstukjes maken en je mag een spiekbriefje erbij hebben waar enkele trefwoorden op staan. De kinderen kregen zelfs tips om de spreekbeurt goed te laten verlopen ( spulletjes meenemen die te maken hebben met je onderwerp ) en tips tegen de zenuwen. ( goed oefenen thuis, rustig adem blijven halen )

Damiën vertelde totaal niet zenuwachtig te zijn, hij had immers al eens eerder voor de klas gestaan. Toch merkten wij dat hij de dag van tevoren wat nerveus werd. We mochten bij de spreekbeurt blijven en luisteren naar hem en zijn klasgenootje. Ze deden het goed, al merkten wij als ouders zijnde dat ze allebei behoorlijk nerveus waren.

Positieve benadering

Op het einde kregen ze van hun klasgenootjes tips en tops. Tips wat ze de volgende keer beter of anders zouden kunnen doen en tops waarin de kinderen vertelden wat ze top vonden aan de spreekbeurt. En dat vond ik erg belangrijk. Niet alleen het negatieve, maar juist het positieve benadrukken. Uiteindelijk hebben de kinderen er gewoon veel tijd en energie in gestoken.

Hoe ging jouw eerste spreekbeurt vroeger?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *