De Jurassic world films en het Jurassic World bordspel

Vroeger keek ik altijd naar Jurassic Park. Ik was sowieso gefascineerd door dino`s, dus dat er films van op tv kwamen vond ik fantastisch. Ik heb ze allemaal gezien en volgens mij heb ik er zelfs stickers van gespaard. Een aantal jaar geleden kwam Jurassic World in de bioscopen: een vervolg op de films uit de jaren 90 dus die trokken me direct. Met de komst van deze films kon een Jurassic World bordspel niet uitblijven. In dit artikel vertel ik je meer over de films en aan het einde van dit artikel kun je een review lezen over het Jurassic World bordspel.

Inhoudsopgave

Jurassic Park de films

Ik had het al over de films. Het verhaal begint met de miljonair John Hammond die besluit een themapark te bouwen rondom gekloonde dinosaurussen, genaamd Jurassic Park. Hoewel het idee enorm bijzonder is, kan dit natuurlijk nooit goed gaan. En zoals je in 1993 dan ook kon zien heeft het park zijn deuren nooit officieel kunnen openen.

In 1997 kwam de tweede film The Lost World uit. Er werd namelijk bij toeval een eiland ontdekt door toeristen, de zogenaamde Site B. Een tweede eiland waar dinosaurussen konden opgroeien voordat ze naar het park zouden gaan. Met de sluiting van het park is niks meer gedaan met deze dino`s en nu leven ze dan ook gewoon op hun eigen eilandje. Omdat het ontdekt werd door toeristen, moest er door de wetenschappers iets mee gedaan worden. Maar zoals inmiddels bekend: dinosaurussen zijn niet de meest makkelijke beesten om te temmen, dus ook hier werden meer mensen verslonden dan dat er levend van het eiland afkwamen.

Alsof er nog niet genoeg films waren in de Jurassic Park reeks, kwam er in 2001 een derde film uit. In deze film zien we hoe twee ouders op zoek gaan naar hun vermiste zoon die, naar hun weten, ergens op het dino-eiland terecht moest zijn gekomen. Ze krijgen het voor elkaar om niemand minder dan paleontoloog Alan Grant uit film 1 mee te krijgen naar het eiland. In eerste instantie met de vraag of hij een vlucht over het eiland met ze zou willen maken, maar eenmaal boven het eiland vertellen ze hem dat ze gaan landen om hun zoon te zoeken.

Jurassic World de films

Hiermee eindige de filmreeks niet. In 2015 besloot iemand dat er nog prima een vervolg kon komen op de eerste films. Is zo`n concept niet al helemaal uitgemolken? Nee, want in 2015 zijn er veel meer mogelijkheden betreffende special effects en dat geeft de films een compleet nieuwe dimensie.

Jurassic World is in 2015 een heus pretpark waar vele bezoekers komen. Alles kon veilig opgebouwd worden en mensen kunnen met eigen ogen aanschouwen hoe dinosaurussen miljoenen jaren geleden leefden. Echter moet je oppassen wat je doet, als wetenschapper zijnde. Ze vonden het namelijk interessant om een hybride dinosaurus te ontwikkelen. Helaas voor de mensen in het pretpark is dit beestje behoorlijk slim en hij weet dan ook te ontsnappen.

In 2018 kwam de tweede film in deze reeks in de bioscopen: Jurassic World Fallen Kingdom. Het eiland Isla Nublar is inmiddels verlaten, alleen de dinosaurussen leven er nog. Als Claire, uit de vorige film, erachter komt dat er een vulkaan op uitbarsten staat besluit ze dat ze de overgebleven dinosaurussen moet gaan redden. Ze kunnen immers geen tweede keer uitsterven. Ze chartert Owen, de dierentrainer om met haar mee te gaan. Het lukt ze om daadwerkelijk dinosaurussen van het eiland te krijgen, maar helaas zijn er enkele geldbeluste mensen die daar weer een slaatje uit proberen te slaan. Zeer spannende film, dus zeker de moeite waard om te kijken!

Jurassic World Dominion

In juni 2022 gaat het vervolg van deze films in première: Jurassic World Dominion. In deze film komen acteurs uit de eerste films en laatste films samen. Ik ben dan ook echt benieuwd wat hun rollen gaan zijn. Bekijk ook zeker even de proloog hierboven. Deze proloog bevat inhoud die niet in de film te zien is en dient als begin van het verhaal dat deze zomer in de bioscopen te zien is.

Jurassic World bordspel

Na al deze films is het natuurlijk ook fantastisch om te zien dat er een Jurassic World bordspel beschikbaar is. Wij kregen het opgestuurd en ik vertel je er graag wat meer over.

Het spel is geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 12 jaar en duurt ongeveer een uur. De teksten op het speelbord en de speelkaarten zelf zijn in het Engels. In de doos zit een boekje met daarin de spelregels in verschillende talen, waaronder in het Nederlands. Je kunt op verschillende niveaus spelen: makkelijk, medium en moeilijk

Tijdens het spel is het de bedoeling dat je samen met je vrienden een eigen dinosaurus-pretpark gaat bouwen. Iedereen heeft zijn eigen rol als werknemer : de ene graaft bijvoorbeeld botten op, de ander gaat aan de slag met de financiering van het park en weer een ander steekt zijn tijd in de gebouwen. Iedereen heeft zijn eigen expertise. Deze expertise bepaalt ook met hoeveel dobbelstenen je mag gooien. Net zoals in de films bestaat de mogelijkheid dat de dinosaurussen ontsnappen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je samen de missie voltooit voordat de danger meter op 20 staat.

Jurassic World bordspel

Hoe werkt het Jurassic World bordspel?

  • Elke speler kiest een rol.
  • De kaarten en dino fiches schud je en plaats je op de aangegeven plekken
  • Aan de bovenzijde van het spelbord zie je een meter met dinokopjes en tickets. Op het eerste dinokopje leg je de rode marker en op het eerste ticket de groene marker. Bovendien zie je in deze lijn ook een bronzen, zilveren en gouden vakje. Dit betekent dat je tijdens het spel pas verder mag gaan met het verplaatsen van de marker als je een bronzen, zilveren of gouden dino in het park hebt lopen.
  • Onder deze meter zie je een 6-hoek met tekens. De zwarte marker plaats je op het dinohoofd.
  • De speler die begint krijgt het witte poppetje. Dit moet John Hammond voorstellen.

In totaal speel je 3 fases van het spel:

  • de voorbereidingsfase
  • de actiefase
  • de danger clock fase.

Als spelers zijnde mag je overleggen. Je speelt dus echt samen het spel en niet tegen elkaar. Speel wel slim en denk van tevoren goed na. Iedere speler heeft zijn eigen expertise, iets waar hij goed in is. Afhankelijk daarvan mag je ook meer of minder dobbelstenen tegelijk gooien. Het is uiteindelijk de bedoeling om de dino`s (fiches) van de fossil dig site richting het research lab te krijgen en van het research lab daadwerkelijk in het park.

De voorbereidingsfase

Dit betekent niks meer en niks minder dan dat jij je spelersbanner ergens op het speelbord neerzet. Maar zoals eerder al gezegd: houd wel rekening met je expertise.

Jurassic World bordspel

De actiefase

Nu ga je echt spelen en zorgen dat er dino`s in het park terecht komen. Degene die het John Hammond poppetje heeft mag beginnen met gooien. Je speelt voor datgene waar jij jouw spelersbanner hebt neergezet op het speelbord. Staat je spelersbanner bij de fossil dig site, dan speel je daarvoor. Heb je jouw spelersbanner bij de mainstreet gezet, dan dobbel je daarvoor. Elke ronde kun je jouw spelersbanner op een nieuwe plek neerzetten.

Jurassic World bordspel

Zoals je op het aparte speelbord van de fossil dig site kunt zien staat er een blauw icoontje van finance. Afhankelijk van de rol die jij gekozen hebt mag je met 1, 2 of 3 dobbelstenen gooien. Je hebt een 8 nodig om een bronzen dino naar het research lab te krijgen, 12 punten om een zilveren dino te verplaatsen en 15 punten om de gouden dino te verplaatsen. Zo zie je maar weer dat je jouw poppetje in de voorbereidingsfase strategisch moet plaatsen en dat het verstandig is om te kijken wie start met het spel.

Heb je eenmaal de benodigde punten gehaald, dan verplaats je een dino naar het research lab en ook daar moet je weer een aantal punten halen om de dino in het park te krijgen. Dit moet je wel een beetje strategisch doen: er zijn hokken bij waar er 1 dino geplaatst kan worden, maar ook hokken waar er 3 dino`s tegelijk geplaatst kunnen worden. Je kunt geen planteneters en vleeseters in hetzelfde hok plaatsen, dus als je er 3 tegelijk verplaatst moet je opletten dat ze allemaal planteneters of allemaal vleeseters zijn. Ook hierbij moet je weer dobbelen om de dino te mogen verplaatsen. Hoeveel je moet gooien dat staat achter op de fiches.

Jurassic World bordspel

Main Street

Mocht het zo zijn dat je gaat dobbelen voor de Main street dan moet je meer dan 6 punten gooien en dan kun je een kaart kiezen: een gebouw of upgrade. Mag je een gebouw kaart omdraaien, dan moet je nogmaals dobbelen om het gebouw ook daadwerkelijk te kunnen plaatsen in het park. Je ziet dat op de kaart een ‘building’ symbool staat dus je kunt weer op je spelersbord kijken hoeveel dobbelstenen je mag gebruiken voor je worp. Heb je voldoende punten gegooid dan mag je de kaart op het bord leggen en dan is het gebouw beschikbaar voor alle spelers.

De upgrade kaarten zijn wel voor jezelf en versterken in feite je vaardigheden. Dus stel dat je ergens 6 moet gooien voor financiën en je hebt een upgrade kaart waar een +1 voor financiën opstaat, dan hoef je maar 5 te gooien en kun je de upgrade kaart erbij gebruiken om toch tot het totaal van 6 te komen. Zet je jouw spelersbanner tijdens het spel op de ruilplaats neer, dan kun je upgrade kaarten vragen of weggeven aan andere spelers als dat voordeliger werkt om samen tot een goed einde te komen.

Danger kaarten

Als alle spelers een beurt hebben gespeeld, schuif je de zwarte marker een plek op. Je moet dan dobbelen. Afhankelijk van hoeveel spelers er mee doen moet je 7, 8 of 9 punten behalen. Haal je het aantal punten niet dan moet je een danger kaart pakken. Er zijn 2 verschillende soorten Danger: Instant danger en continious danger. Bij Instant danger voer je de actie direct uit, bij continious danger plaats je de kaart in het danger vakje op het speelbord. De kaart mag pas van het bord afgehaald worden als er een bepaald aantal punten behaald wordt. Er kan maar 1 danger kaart tegelijk op het bord liggen.

Dinosaurussen kunnen ook ontsnappen. Dit staat aangegeven op de danger kaarten, bijvoorbeeld dat alle zilveren dino`s ontsnappen. Je draait dan de fiches met de zilveren dinosaurussen om. Je ziet dan het rode symbool met de zwarte dino erop en een cijfer erbij. Dit is de danger meter en je verschuift de rode marker dan het beschreven aantal plaatsen, elke beurt opnieuw tot je het juiste aantal punten gedobbeld hebt en de kaart weer mag omdraaien. Dan zit de dinosaurus weer in zijn hok.

Wie wint er?

Het spel is afgelopen als je aan alle voorwaarden hebt voldaan:

  • De eisen die op de missiekaart staan: het benodigde aantal tickets en dinosaurussen.
  • Alle dinosaurussen moeten in de hokken zijn, er mag dus geen enkele ontsnapt zijn.
  • Je mag geen actieve danger kaart op het speelbord hebben liggen.

Je verliest als de danger meter bovenaan het speelbord op 20 staat voordat jij je missie hebt voltooid.

Wat vonden we van het Jurassic World bordspel?

We vinden Jurassic Park en Jurassic World leuk en hebben de films al verschillende keren gezien. Een bordspel is dus een leuke toevoeging. Het is wel een vrij lastig spel als je het de eerste keer gaat spelen. Je moet even doorkrijgen hoe het werkt maar na ongeveer 3 beurten gaat het vanzelf. Onze jongste van 5 wilde heel graag mee spelen, maar daar was hij echt nog te jong voor. We besloten dat hij als taak kreeg om dinosaurussen aan te vullen op de fossil dig site en hij mocht ze verplaatsen naar het research lab en het park. Dat vond hij erg leuk en zo kon hij toch een beetje meespelen.

Onder de streep is het een erg leuk spel en het leert je wel om goed samen te werken en na te denken voor je een zet doet. We speelden de easy mission en dat is een fijne om het spel te leren kennen. Er ontstond wel wat stress toen we een danger kaart raapten en waarop stond dat de dinosaurussen ontsnapten. Dit was een leuke afwisseling in het spel. Uiteindelijk hebben we toch gewonnen, we wisten alle dino`s weer veilig terug te krijgen in hun hokken. 😉

Meer informatie en actuele prijzen van het Jurassic World bordspel vind je hier.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *