De kraamweek

De kraamweek is een bijzondere week. Het is de eerste week na de geboorte van je kindje. Hoe je die invult is aan jou en aan jou alleen. Bij Damiën en Daelyn heb ik gedaan wat ik dacht dat moest of hoorde. Tijdens deze zwangerschap hebben Dave en ik het er een aantal keer over gehad. Wat doen we? Hoe gaan we het doen? Maar vooral: Wat willen wij?

Inhoudsopgave

Vorige zwangerschappen

Van Damiën ben ik thuis bevallen. Ik dacht dat die kraamweek er echt was om al het bezoek te laten komen en de baby te laten zien. Dat het makkelijk was om de kraamverzorgster in huis te hebben omdat de meeste mensen wel naar haar luisterden als ze weer weg moesten gaan. In de praktijk heb ik veel bezoek gehad in de middag en avond als ze weer weg was en was ik na die week helemaal kapot van alles en iedereen die geweest waren.

Bij Daelyn lag ik in het ziekenhuis. Daar was het meer een ‘open huis’. Mensen kwamen tijdens bezoekuren en bleven ook het volledige bezoekuur hangen. Na die 10 dagen was ik ook weer kapot van vermoeidheid. Er was zoveel te verwerken geweest.

wegen

Weegmomentje

Deze keer

Mijn schoonbroer en schoonzus hebben een aantal maanden geleden een kindje gekregen. Ze vertelden me dat ze de eerste 24 uur met de baby alleen wilden zijn. Ik vond dat raar. Dat doe je toch niet? Maar toen ging ik er over nadenken. Ergens hadden ze gelijk. Iedereen moest wennen aan de nieuwe situatie met baby. Ik vertelde Dave dat ik het nog niet zo`n stom idee vond. Ook had ik het er met de kinderen over. Wat wilden ze zelf?

We besloten om de eerste paar dagen ( vrijwel ) geen bezoek te ontvangen, amper te reageren op telefoontjes of appjes en ons gewoon even op te sluiten in onze eigen cocon. Gewoon genieten van dit wondertje wat ons gegeven werd. De kinderen te laten wennen aan een leven met baby en minder tijd voor hun. En de tijd met de kraamverzorgster zo goed mogelijk te benutten. Hoe zat het ook alweer met badjes, tummytubs en dat soort dingen?

Borstvoedingsproblemen

Ik wil heel graag borstvoeding geven en mijn geluk is dat ik een overschot aan voeding heb. Het drijft er al uit als ik aan Landon denk. Wat viel het enorm tegen toen bleek dat ik een beginnende borstontsteking had en ook nog eens behoorlijke tepelkloven. De borstvoeding werd erg pijnlijk en bestond uit uren per dag huilen van de pijn. Ik besloot bezoek af te bellen en me te concentreren op dit probleem. De kraamverzorgster heeft er veel tijd en energie in gestoken en gelukkig zaten we na een paar dagen op de goede weg. De borstontsteking heeft niet doorgezet en de tepelkloven zijn een stuk minder.

fruit

De kraamverzorgster maakte een feestje van het eten

Spijt?

Ik heb geen spijt van onze keuze om weinig bezoek te ontvangen tijdens de kraamweek. We hebben een heerlijke week gehad, ondanks de problemen met mijn borsten. Ik heb rust gekregen, ik heb kunnen praten over dingen waar ik mee zat, ik heb gehuild, geschreeuwd en ontzettend gelachen en genoten. Ook de kinderen vonden het heerlijk om thuis te komen en op deze manier te wennen aan Landon. Had ik dit 10 jaar geleden ook maar gedaan…

Hoe was jouw kraamweek?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

3 thoughts on “De kraamweek

  1. Heel erg herkenbaar! De tweede keer hebben wij het ook ongeveer zo aangepakt. Heerlijk in je eigen wereldje! En dat fruit ziet er zeer zeker super uit op deze manier 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *