De voortuin aanpakken

Ik ben niet het type wat graag in de tuin werkt. Of werkte, moet ik eigenlijk zeggen. Ik heb geen flauw idee of ik het goed doe, maar op zich vind ik het niet erg om de grovere dingen aan te pakken. Het beginnen eraan is wel een dingetje want ik ben soms best wel bang dat ik iets fout doe. De voortuin aanpakken was iets wat al lange tijd op mijn lijstje stond want hij was een doorn in mijn oog.

Inhoudsopgave

Voortuin met gras

We hadden een voortuin met gras. Op zich vond ik dat nog niet echt een probleem. Het zag er netjes en verzorgd uit, al was het niet direct wat we graag wilden. Qua onderhoud was het prima te doen. Eens in de zoveel tijd knal je er met een grasmachine overheen en klaar is Kees.

Afgelopen zomer was het warm en dat betekende dat ons mooie gras al snel last kreeg van gele plekken. Nou moet ik ook heel eerlijk zijn dat we niet van het type mensen zijn om elke avond braaf met de tuinslang over het gras lopen om het goed te houden. Zo`n 1 a 2 keer per week vonden we wel voldoende. We dachten dat die gele plekken na de zomer vanzelf wel zouden verdwijnen en dat het gras zich vanzelf zou herstellen.

Larven in gazon

Na een tijdje kwamen er 2 vogels, grote kauwen, die ons gazon behoorlijk interessant bleken te vinden. Ze bleven er in pikken en graven en maakten ons hele gazon kapot. En zo zag ons grasveldje er binnen een week of 2 schandalig uit.

Iedere keer als ik naar buiten keek of als ik er langs liep dan stoorde ik me er aan. Verdorie, dit zag niet uit en eigenlijk schaamde ik me er ook best voor. Toen ik laatst dus een zaterdagmiddag tijd had besloot ik de tuin in te gaan. Ik besloot het gras om te scheppen en er later die week een mooi tuintje van te maken. Ik wilde graag klaar zijn voordat de kinderen jarig waren eind oktober.

Ik bleek larven in mijn gazon te hebben. Larven die de kinderen wel behoorlijk interessant vonden. “Gets, wat zijn ze groot!” en “Hij heeft een bruine kop en je ziet de poten hartstikke goed.” Nog ging me geen lampje branden betreffende die kauwen…

Diezelfde avond heb ik bovenstaande foto op mijn Instagram-account geplaats en gedeeld op mijn facebook-pagina. Al snel kwam een reactie. mijn gazon was kapot gemaakt door larven, zogenaamde engerlingen. Die moest ik eerst bestrijden voor ik een mooi tuintje kon maken.

Engerlingen bestrijden

Maar hoe doe je dat dan? Engerlingen bestrijden. Blijkbaar kun je dat op meerdere manieren doen. Je kunt ze chemisch bestrijden of met aaltjes. Chemisch bestrijden moet je laten doen. Nadeel is dat het niet altijd helemaal perfect schijnt te werken. Bovendien maak je niet alleen die engerlingen dood. Ook andere beestjes ( en wellicht je planten ) kunnen niet tegen het gif.

Een andere, milieuvriendelijke manier is bestrijding met aaltjes. Als je deze op je grond giet dan gaan ze vanzelf op zoek naar de engerlingen. Ze dringen dan binnen in de engerling en deze gaat dan dood. De aaltjes leven van de dode engerling, vermeerderen zich en gaan dan op zoek naar de volgende engerling. Zijn er geen engerlingen meer dan sterven de aaltjes vanzelf. Dat lijkt me dus een beter plan, al kost het wel wat tijd en vraag ik me af of ik mijn tuintje nu een behoorlijke tijd leeg moet laten liggen.

Voortuin met grind

Op zich lijkt een voortuin met grind me namelijk wel wat. Een paar mooie bloembakken erin, wat vaste plantjes en voila. Weinig onderhoud en toch een mooie verzorgde voortuin. Tegenwoordig zie je dit soort voortuintjes op steeds meer plaatsen en het grind is in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Een ander idee is om een meer natuurlijke voortuin te maken met houtsnippers en houten bloembakken. Dat hadden we in een vorige woning ook en dat vond ik ook prima uitzien. Grind kan af en toe een beetje kil overkomen vind ik zelf.

Voortuin ideeën

Op Pinterest ben ik dus op zoek naar voortuin ideeën. Ik wil eigenlijk iets eenvoudigs, iets waar weinig onderhoud aan is maar ook iets leuks en een beetje apart. Dat laatste zal manlief me waarschijnlijk uit mijn hoofd praten maar ach…het is leuk om er over na te denken en de voortuin ideeën op Pinterest te bekijken. 😉

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “De voortuin aanpakken

  1. Een voortuin met gras kan inderdaad erg fijn zijn, maar wij vonden het ook wat saai. We hebben een deel verruild voor grind en hebben daarnaast wat meer planten geplaatst. We krijgen er veel leuke reacties op. Daarnaast is onze voortuin nog steeds onderhoudsarm gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *