Dit is ook Bali

Bali kent vele gebruiken die anders zijn dan hier in Nederland of zoals wij gewend zijn. Als je daar op vakantie bent, kun je soms een beetje vreemd opkijken. In dit artikel vertelt mijn moeder je over enkele gebruiken op Bali, maar ook over de armoede die er heerst. Dit is ook Bali, een kant die je misschien niet kent. 

Inhoudsopgave

Houtsnijwerken

Bali staat bekend om onder andere zijn houtsnijwerken. Het is een arbeidsintensief werkje en ze maken er ware kunststukken van. Van jong tot oud werken en helpen ze mee. De meeste houtsnijwerken worden in Mas gemaakt, dit ligt bij Ubud.

Zilver bewerken

Het zilver bewerken wordt ook in de omgeving van Ubud gedaan, net zoals de kunstig en met de hand geschilderde schilderijtjes. Ubud is niet voor niets het kunstenaarsdorp.

Bloemen op Bali

De mooiste bloemen kom je hier tegen, in alle geuren en kleuren. Mijn favoriet is de Balibloem, de Jepun. Je hebt ze in allerlei kleuren. Prachtig om te zien, zo veel soorten. Te veel om te laten zien en te veel om op te noemen.

Markten

In ieder dorp, stad of gehucht zijn markten. De meeste markten beginnen ’s morgens al om 5 uur. De locals bieden hun waar daar aan wat ze meestal zelf verbouwen of vangen, zoals vis. Het is een keur van fruit, kruiden, specerijen en vissoorten. Mooi om te zien!

De locals

Als je op Bali met vakantie bent dan is het zonde als je gewoon bij je hotel of homestay blijft zitten of hangen. Trek erop uit en ga een stukje, het hoeft niet ver te zijn, van de hoofdwegen af. Wat je dan ziet doet je hart vaak pijn. Daar is nog echte armoede, dat zie je niet in de reisgidsen. Die mensen moeten iedere dag maar zien te overleven. Als ik naar Bali ga neem ik altijd kleding mee die ik niet meer gebruik. Hier zijn ze er zo ontzettend blij mee.

Uiteraard heb je hier op Bali, net zoals in Nederland, vele lagen in de bevolking. Hier op Bali leven mensen nog echt in armoede zoals op bovenstaande foto, maar er zijn ook mensen die ( met behulp van anderen ) een mooi bedrijf weten op te bouwen en zo een inkomen kunnen genereren voor hun gezin. Het is een stuk lastiger dan hier in Nederland.

Ceremonies

Bali kent ontzettend veel ceremonies. De kans dat je er geen tegenkomt als je hier op vakantie bent is tig malen kleiner dan dat je er wel tegenkomt. Het is een prachtig gezicht als je het ziet. Iedereen is op zijn Paasbest gekleed en ze offeren allemaal zo veel als ze kunnen. Ze offeren sowieso iedere dag, mooi om te zien.

Het waarom ze het doen, dat is mij tenminste verteld, als ze nu veel offeren dan krijgen ze het in een volgend leven beter. Ik hoop dat het allemaal klopt voor deze mensen, ze hebben al zo weinig. Overal staan tempels en tempeltjes, zelfs in een winkel zie je een hangend tempeltje.

Crematies

Op Bali is weinig geld om een crematie te betalen. Er bestaat de mogelijkheid dat men een lichaam/botten laat cremeren met heel veel mensen tegelijk. Als er iemand dood gaat wordt deze binnen 24 uur begraven in verband met de warmte. Als er dan een massacrematie komt kun je iemand relatief goedkoop laten cremeren.

Toen wij waren uitgenodigd door Peter Baja en zijn Surya deze bij te wonen, werden er maar liefst 220 mensen gecremeerd. Van Surya werd toen in die kampong in Antiga een familielid gecremeerd. Het is echt een hele happening. Heel bijzonder dat wij het toen hebben mogen meemaken.

Ken jij nog gebruiken die niet in dit rijtje staan? Of zijn er dingen die de toeristen moeten weten? Laat het gerust weten in de reacties!

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

One thought on “Dit is ook Bali”

  1. Toppie en ja upacara wel elke dag. gisteren was Wayan ook vrij naam vergeten maar is 4 dagen voor Galungan een Balinees Nieuw Jaar as woensdag weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *