DIY wasmiddel maken

Diy wasmiddel maken. Ik had een dergelijke diy al vaker voorbij zien komen en ik had al maanden het idee om er zelf iets mee te gaan doen. Maar je weet hoe dat dan gaat. Andere dingen gaan voor en daar hou je je dan mee bezig. Ineens kwam ik mijn todo lijstje van een half jaar geleden weer tegen ( ik ben heel goed in todo lijstjes maken en kwijtraken 😉 ) en daar stond deze DIY op. Meteen maar doen dus!

Inhoudsopgave

Wat heb je nodig?

Ik besloot gewoon een wasmiddel te maken voor de bonte was. Je kunt er ook eentje maken voor de witte was, maar zoveel witte kleding hebben we niet. Bonte was it is dus!

  • water
  • zeep

Eenvoudiger kan haast niet…

wasmiddel-maken1

Hoe maak je het?

Elk recept wat ik gevonden heb gaf aan dat je 80 gram zeep moest gebruiken op 5 liter water. Ik zocht boven in mijn badkamerkastje en vond 2 gastenzeepjes van 15 gram per stuk die ook nog eens heerlijk roken naar lemongrass. Waarom een nieuw stuk kopen in de winkel als je thuis nog hebt liggen? Aan de slag met de gastenzeepjes dus.

Even terugrekenen en ik kwam uit op ongeveer 16 gram zeep per liter water. Voor mijn gastenzeepjes zou ik dus 2 liter water gaan gebruiken. Ik sneed de zeepjes in kleine stukjes ( gewoon met een schilmesje ) en kookte in de waterkoker 1 liter water. In een emmer gooide ik de zeep en het water bij elkaar. Een minuut of 5 roeren en alle zeep was opgelost.

Vervolgens kookte ik nog een liter water en deze mengde ik met het zeepmengsel. Nu was het een kwestie van laten afkoelen. Het was al avond dus besloot ik het zeepmengsel de nacht op het aanrecht te laten staan.

De volgende ochtend was het gel-achtig geworden. Ik roerde het nog eens goed door en besloot het in potten te doen. Ik had helaas geen lege wasmiddelflessen. Deze zouden hier ideaal voor zijn geweest. Het mengsel geurde nu minder goed dan toen het nog in warm water zat.

Werkt het?

Ik heb nu een aantal machines met dit wasmiddel gewassen. De kleding is schoon en zacht, alleen dat hele lekkere geurtje van de zeep ruik ik niet zo goed. Ik gebruik 1 maatdopje ( van een normale fles wasmiddel ) per keer, misschien moet ik toch iets meer gebruiken.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Heb jij wel eens zelf wasmiddel gemaakt? En hoe ruikt jouw was dan?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *