Een nieuw stukje Nederland: De Marker Wadden

Eerlijk is eerlijk: mijn kinderen komen regelmatig met nieuws thuis waar ik niet eens iets van af wist. Ik ben niet echt de persoon om allerlei nieuwssites in de gaten te houden en de krant dagelijks te lezen dus de informatie die ik krijg komen via andere kanalen binnen. Zo ook dus het nieuws over een nieuw stukje Nederland waar mijn zoon mee thuis kwam. En dat vond ik interessant genoeg om over te schrijven.

De Marker Wadden

Afgelopen zomer zijn wij op vakantie geweest naar Texel, 1 van de Waddeneilanden. We waren er nog nooit geweest, maar het heeft eigenlijk op ons hele gezin diepe indruk gemaakt. De ruimte, de natuur, de rust, maar ook de drukte. Alles is er te vinden en wij hadden het geluk dat het prachtig weer was.

Dat de Waddeneilanden bestonden wist ik al sinds mijn basisschooltijd. Dat er ook nog Duitse Waddeneilanden waren weet ik pas een paar jaar. En nu zijn er dus de Marker Wadden. ( in ontwikkeling ) Deze eilanden komen te liggen in het Markermeer en moeten er voor 2020 liggen.

En dan?

Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis zullen in totaal 5 eilanden gaan aanleggen. Dat kost natuurlijk wel wat werk en daar hebben ze wat jaartjes voor uitgetrokken. Inmiddels is het eerste eiland, met een oppervlakte van 250 hectare, klaar. In totaal komen er 5 eilanden. Maar dan? Wat gebeurt er met die eilanden?

Enerzijds is het de bedoeling dat de vogel- en visstand weer gaat toenemen. Deze is namelijk de laatste 20 jaar afgenomen door een gebrek aan voedsel. De hoop is dat door de eilanden het voedsel weer gaat toenemen en daardoor dus ook weer meer vogels en vissen in en rondom het Markermeer zullen komen.

Het zou natuurlijk mooi zijn als wij ook kunnen genieten van de Marker Wadden over een kleine 5 jaar. Zo is de bedoeling dat er op het grootste eiland een bezoekerscentrum komt maar ook wandelpaden, een uitkijktoren en een speelgelegenheid voor kinderen.

Wist jij van de Marker Wadden af?

Bron: Natuurmonumenten
Credits foto: Holland Luchtfotografie

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *