Gaat de binnenstad verdwijnen?

Nu de grotere concerns failliet gaan vraag ik me wel eens af: gaat de binnenstad verdwijnen? Wat zijn de voors en de tegens van de binnenstad en wat zijn de voors en tegens van internetshops? Ik zet het voor je op een rijtje.

De binnenstad ziet er tegenwoordig een beetje troosteloos uit. Winkelpanden die leeg staan en winkelpanden die nu nog gevuld zijn met mooie spullen maar waarvan je weet dat het niet lang meer gaat duren. Ik bedoel: De V&D! Hoe kan die nou failliet gaan? Daar had ik mijn allereerste baantje, mijn allereerste loon en ik had nooit verwacht dat zo`n groot bedrijf ooit failliet kon gaan. In elke stad zit er wel eentje, hier ook al 50 jaar.

Maar toch zie je het steeds vaker. Grote bedrijven die failliet gaan en die de deuren moeten sluiten. Honderden, zoniet duizenden werknemers die op straat komen te staan nadat ze soms al 25 jaar in dienst zijn. Dat komt dankzij de internetwinkels volgens de posters die op de ramen hangen. Maar is dat echt zo?

online-winkelen

Webshops zijn de strop voor stenen winkels?

Toegegeven. Internetwinkels zullen hier een groot aandeel in hebben. Omdat ze geen kosten kwijt zijn voor een pand kunnen ze hun producten vaak een heel stuk goedkoper aanbieden. Een vriendin van me zei het laatst nog toen ik haar complimenteerde met de kledingkeuze voor haar zoon. “Ja, leuk he? Maar had ik maar verder gekeken dan mijn neus lang was. Via internet had ik het de helft goedkoper kunnen krijgen.” Ai. Maken bedrijven zichzelf dan kapot? Of heeft het simpelweg te maken met de torenhoge vaste lasten die ze hebben?

Voordelen van een internetshop:

  • lagere vaste lasten, zoals huur. Daarom kan dit doorberekend worden in de artikelen waardoor ze goedkoper zijn.
  • Vandaag besteld, vaak morgen in huis.
  • Je hoeft de kou/regen/wind niet in.

Nadelen van een internetshop:

  • Je kunt niks passen/ruiken/voelen van tevoren dus het is vaak kopen op goed geluk.
  • Met een beetje pech wordt je bestelling in meerdere malen verstuurd omdat iets niet op voorraad is maar wel online staat.

De voordelen en nadelen van een ‘stenen winkel’ in de binnenstad hoef ik niet te benoemen want die zijn natuurlijk precies tegenovergesteld.

gesloten

En nu?

Ik zou het jammer vinden als de binnensteden zouden verdwijnen. In mijn jeugd was het bijzonder en gezellig om samen te gaan shoppen met je moeder en als dit verdwijnt kan mijn dochter dat niet meer met haar dochter doen. Dat is erg jammer.

De gemeentes willen de binnenstad wel een boost geven maar lijken nog niet op echte ideeën te zijn gekomen die ervoor zorgen dat winkels kunnen blijven bestaan. Mijn idee? Gooi de huur omlaag zodat het voor de kleinere ondernemer (die een webshop heeft ) ook aantrekkelijk is om een paar maandjes een pand te huren. Geen wurgcontracten van zoveel jaar, maar simpelweg per maand opzegbaar. Dat zorgt voor meer volk in je binnenstad. Je kunt wel reclame gaan maken over je prachtige stad, maar als er bezoekers komen en die zien dat 35% van de panden leeg staan, dan komen ze geen 2e keer meer terug. Believe me!

Hoe is het bij jullie in de binnenstad?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *