Het mictiedagboek

Damiën gaat 1 keer per jaar op controle bij de spina-poli. Gekscherend noemen we dat ‘zijn APK-tje’. We zitten dan een hele middag in het ziekenhuis en hij ziet dan vele artsen. Het is een vol programma, het is behoorlijk vermoeiend maar het voordeel is dat we al zijn behandelend artsen op 1 middag zien. Beter dat dan een keer of 8 naar het zuiden af te reizen. Voordat we naar de spina-poli gaan moeten we een aantal dagen het mictiedagboek bijhouden. Vandaag vertel ik je daar meer over.

Wat is het mictiedagboek?

Als je weet wat de betekenis van mictie is, dan is het eigenlijk vrij simpel. Mictie betekent ‘het lozen van urine’. Oftewel plassen. Een mictiedagboek is dus een dagboekje voor het plassen. Het is de bedoeling dat je daar een aantal dagen in bijhoudt hoe het gaat met drinken en plassen. Dus welke hoeveelheden drink je? ( Bijvoorbeeld 200 ml ) Op welke tijdstippen drink je? Maar dus ook: Op welke tijdstippen ga je plassen? En hoeveel ml moet je dan plassen? Het is dus de bedoeling dat je de urine opvangt. Dit kan in een maatbekertje of in een plastic bekertje waar je het aantal ml hebt aangestreept. Ook noteer je of je urine hebt verloren en hoeveel ongeveer. ( Bijvoorbeeld een paar druppeltjes of moest jij je echt verschonen. ) Een arts kan al veel informatie halen uit deze informatie.

Hoe lang moet je een mictiedagboek bijhouden?

Het ligt er een beetje aan. Doorgaans is het voor artsen fijn als het mictiedagboek gedurende een aantal opeenvolgende dagen ingevuld wordt. Wij moeten het vaak 3 dagen bijhouden. Als onze oudste op school is, dan is het natuurlijk iets lastiger. Want hoeveel drinkt hij op school? En hoeveel plast hij als hij daar naar de wc gaat? Afhankelijk van hoe onze dagen gevuld zijn, kan het ook zijn dat ik hem 4 of 5 dagen het dagboekje laat invullen. Hij vindt het gelukkig niet vervelend dus dat scheelt.

Ben jij bekend met een mictiedagboek?

 

 

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

One thought on “Het mictiedagboek”

  1. Mictie dank je wel Laura want wist echt niet wat het was en zo zie je maar nooit te oud om te leren.
    Hoop dat alles ok was en Damian is een kanjer hoor en jij ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *