Het Sprookjesbos in Valkenburg

Sprookjesbos in Valkenburg

In mijn eigen jeugd zijn we vaak een dagje op pad gegaan. En als ik zeg vaak dan bedoel ik ook echt vaak. Niets is zo leuk om dan jaren later een keer met je kinderen dezelfde plekken te bezoeken. Voor mij jeugdsentiment en herkenning en voor de kinderen is het weer een nieuwe ervaring op hun lijstje. Deze keer stond het Sprookjesbos in Valkenburg op het programma. Nu maar hopen dat het droog zou blijven want het weerbericht voorspelde niet veel goeds. Op naar Valkenburg aan de Geul in ons mooie Limburg.

Inhoudsopgave

Het Sprookjesbos in Valkenburg

In de jaren 50 is het park geopend door meneer Bruno Bruck. Hij had een stuk grond gekocht en hier een Sprookjesbos voor zijn dochter gebouwd. Meer dan stenen, hout en gips werd er niet gebruikt. Studenten van de kunstacademie hadden enkele sprookjesfiguren gemaakt. In de loop der jaren zijn er ook bewegende figuren bijgekomen en er was zelfs een wildwaterbaan in het park die ik me nog goed kan herinneren. Helaas staat die er nu niet meer. Wel is er nog een schommelschip en een carrousel. In 2012 is het park overgenomen en enige tijd gesloten geweest voor een grote renovatie. Na al die jaren was dat eigenlijk ook wel nodig.

Sprookjesbos in Valkenburg

Voor mij was het leuk om ondanks de grote renovatie toch nog heel erg veel bekende taferelen te zien en herinneringen op te halen. In het park zijn 17 sprookjes aanwezig. Hier draait het eigenlijk allemaal om. Bij verschillende sprookjes komt het met een druk op de knop tot leven. De sprookjes gaan bewegen of er wordt iets over verteld. Aangezien het park tegen/ op een heuvel ligt gaat het geleidelijk omhoog.

Meer dan alleen sprookjes

Via allerlei paden kom je eigenlijk langs alle sprookjes. Onderweg kom je allerlei spelletjes / activiteiten tegen. Zo is er een springkussen, een binnenspeeltuin (klimrek), buitenspeeltuinen en kun je muziek maken op een xylofoon. Je kunt zelfs proberen of je net zo goed met de pijl en boog overweg kunt als Robin Hood. In de horeca gelegenheid hebben we heerlijk gegeten en werden de kinderen vermaakt met een poppenkast en vervolgens mochten ze mee naar de woonplaats van Droeps de kleine draak. Hiervoor mogen de kinderen mee in de mergelgrot. Aan de hand van Sneeuwwitje had mijn dochter de tijd van haar leven.

Sprookjesbos in Valkenburg

Genieten in het Sprookjesbos in Valkenburg!

De kinderen hebben het er reuze naar hun zin gehad. Voor mij was het een trip down memory lane. Wel een leuke trip voor een keer. Moe maar voldaan zijn ze weer mee naar huis gegaan. Heerlijk thuis met de beentjes omhoog, even bijkomen van het slenteren over de heuvels. Als het aan de kinderen ligt gaan we zeker nog een keer terug. Wat wij als ouders willen? Misschien over een jaartje of 2 nog een keertje. Herinneringen maken en ophalen blijft nu eenmaal leuk. Toch heb ik de waterbaan wel gemist. Dat was destijds echt “de topper” van het park.

Lees ook: Kerststad Valkenburg

Sprookjesbos(3)

Toegankelijkheid en geschiktheid

Het Sprookjesbos in Valkenburg is met de auto goed te bereiken. Op een paar minuten lopen van het park ligt een grote parkeerplaats met voldoende plaats voor de auto’s. Het is een leuk park voor het hele gezin. Zoals ik al eerder zei ligt het park tegen/ op een heuvel. Dit betekend dat het op sommige stukken redelijk stijl omhoog gaat. Voor mensen die slechter ter been zijn is dit een pittige wandeling. Voor een rolstoel zijn de paden niet echt ideaal. Ik zag al verschillende mensen namelijk problemen hebben met de buggy. Op de website van het Sprookjesbos vind je alle informatie met openingstijden en tarieven. Let er wel op dat het park niet groot genoeg is om een hele dag vol te krijgen. Gemiddeld heb je het er na een uurtje of 4 wel gezien. Gelukkig is er in Valkenburg zelf ook voldoende te zien.

Ben jij bekend met het Sprookjesbos in Valkenburg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *