Hoe is het om de ziekte van Crohn te hebben?

Gastblog door Lisa Kouwenberg
Ik heb nu bijna acht jaar de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte van de darmen. Ik was 22 jaar toen ik de diagnose kreeg. Druk bezig met afstuderen en ik stond volop in het leven. En dan ineens ben je chronisch ziek. Maar hoe is het om de ziekte van Crohn te hebben en wat merk ik daar van in mijn dagelijks leven?

Inhoudsopgave

Crohn symptomen

Laat ik eerst beginnen met de meest voorkomende symptomen en klachten waar ik last van heb. De meest bekende symptomen zijn buikpijn, vermoeidheid en aanhoudende diarree. Dit waren dan ook de klachten waar ik last van had voordat ik een diagnose kreeg. Verder komen er veel meer dingen bij kijken, het is helaas meer dan alleen buikpijn en diarree. Ik heb ook last van mijn gewrichten, huidklachten, problemen met mijn ogen en ik ben gevoelig voor andere ontstekingen. Symptomen die mij dagelijks kunnen belemmeren in mijn leven dus.

Kop in het zand steken

Ik was nog druk bezig met afstuderen toen ik de diagnose kreeg. Ik genoot van mijn sociale leven en had een druk leventje. Toen de MDL-arts zei dat ik chronisch ziek was, kon ik het maar moeilijk geloven ondanks mijn klachten. Iets met mijn kop in het zand steken en het willen ontkennen. Ik dacht er makkelijk over, een pilletje slikken en alles is weer goed. Was het maar zo simpel. Ik weet nu wel beter eerlijk gezegd.

Het dagelijks leven met crohn

Ik schreef het net al, in mijn dagelijks leven ervaar ik klachten waardoor ik word belemmerd. Vooral de vermoeidheid, daar heb ik het meeste last van. Ik word wakker met het gevoel dat ik ’s nachts de marathon heb gelopen en dan moet ik nog een hele dag door komen. Het is uitputtend, al mijn energie gaat naar het gevecht tegen de ontstekingen in mijn lijf. Ik heb ook een brief geschreven over wat voor impact de ziekte van Crohn op mijn leven heeft. Die kun je hier lezen.

Niet alles is negatief

Het klinkt heel gek misschien om dit te zeggen, maar soms ben ik wel dankbaar dat ik ziek ben geworden. Natuurlijk had ik liever die ellende niet gehad, maar ik heb er ook veel van geleerd. Ik geniet nu veel meer van de kleine dingen in het leven. Dingen die normaal zo vanzelfsprekend lijken, maar dat eigenlijk niet zijn. Ik kan zelfs genieten van in de regen lopen met mijn hond, want ik kan haar tenminste weer uitlaten.

Maar ik ben ook dichter bij mijzelf gekomen. Ik weet nu wat ik wil bereiken in mijn leven en streef er naar om mijn doelen te bereiken. Meer dan voor het ziek zijn. En dankzij therapie heb ik ook aan mijzelf kunnen werken, wat ik eerder denk ik niet zo snel had gedaan. Daardoor ben ik persoonlijk enorm gegroeid en kan ik veel beter voor mijzelf zorgen. Al met al ben ik veel dankbaarder in het leven komen te staan.

En dat wil ik eigenlijk iedereen mee geven, kijk ook naar de dagelijkse blijheidmomentjes en geniet daar bewust van. Je leeft tenslotte maar één keer.

Dank je wel Lisa voor je mooie artikel. Wil je meer lezen over leven met crohn? Bekijk dan zeker de website van Lisa.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *