Ik ben Rhesus D-negatief

Ik ben Rhesus D-negatief. Tijdens de zwangerschap kan het voor problemen zorgen, maar dankzij bloedonderzoek en een spuit hoeft dat niet. Voordat ik zwanger werd van Damiën had ik er nog nooit eerder van gehoord. Nu ik, 10 jaar later, weer zwanger ben zijn er wat dingen veranderd. In het artikel van vandaag leg ik je graag iets meer uit over rhesus d-negatief.

Wat is Rhesus D-negatief?

Als je zwanger bent moet je bloed gaan prikken. Daar kom je simpelweg niet onderuit. Iedereen die me kent weet dat ik het Spaans benauwd krijg van bloedprikken. Ik heb er een serieuze angst voor. Maar goed. Tijdens die zwangerschappen kom ik er niet onderuit. Rond de 12e week moet elke zwangere vrouw gaan bloedprikken. Waar ze onder andere op prikken is je bloedgroep. Mocht er dan tijdens de bevalling bloed nodig zijn, dan weten ze meteen je bloedgroep. Ook bepalen ze je Rhesusfactor.

Bij mij kwam onder andere uit het bloedonderzoek dat ik Rhesus D-negatief ben. Ongeveer 16% van de mensen is Rhesus D-negatief, maar bij zwangere vrouwen moet er dus extra opgelet worden. Bij Damiën en Daelyn kreeg ik uit voorzorg al een spuit rond de 30e week, tegenwoordig prikken ze bij zwangeren die Rhesus D-negatief zijn opnieuw bloed met 27 weken zwangerschap. Ze kijken dan naar 2 dingen: heb je antistoffen tegen andere bloedgroepen aangemaakt en wat is de Rhesus D-bloedgroep van jouw ongeboren kindje. Dat kunnen ze uit jouw bloed halen.

Ik ben dus Rhesus D-negatief en mijn kindje blijkt Rhesus D-positief te zijn. De kans bestaat dus nu dat ik antistoffen ga aanmaken. En dat is niet de bedoeling. Ik krijg daarom een spuit met daarin anti-Rhesus D-antistoffen rond de 30e week. Die heb ik dus afgelopen woensdag al gehad. Ook net na de bevalling krijg ik die spuit.

Hoe is het?

Het is geen fijne spuit, maar dat wist ik 10 jaar geleden al. Er zit een dikkere vloeistof in dus dat voel je wel even als het ingespoten wordt. Maar zoals ik al eerder zei is het voor een goed doel. De baby merkt er verder niks van en ik heb er ook geen last van achteraf. Ik ben niet ziek, zwak of misselijk.

Heb jij al eens gehoord van de Rhesusfactor?

De rhesus-prik wordt gemaakt uit menselijk plasma. Dat plasma is afkomstig van vrijwillige donors die bij de bloedbank hun bloed willen afstaan. Ze kijken dan in eerste instantie of je voldoende Rhesus D-antistoffen in je bloed hebt. Meer informatie hierover en hoe jij je kunt aanmelden als donor is te vinden op de site van Sanquin.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

4 thoughts on “Ik ben Rhesus D-negatief

  1. Ik vraag me altijd af waarom je bij een tweede zwangerschap die prikken weer moeten in het begin. Alsof je bloedgroep en resus factor in die tijd veranderen kunnen… Ik heb inderdaad wel van de rhesus factor gehoord, zelf ben ik rhesus c negatief. Weer een tikje anders, daar hebben ze geen spuiten voor.

    1. Klopt, voor rhesus c negatief zijn geen spuiten. Volgens mij heeft het opnieuw prikken er mee te maken omdat ze de bloedgroep van de baby moeten bepalen. Is die negatief dan heb je die spuiten niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *