Kaarsenhouders maken

Kaarsenhouders maken klinkt een stuk moeilijker dan het is. Bovendien kun je het ook nog eens behoorlijk low budget uitvoeren. Geen gekke, dure dingen die je nodig hebt. Samen met de kinderen is het een leuke, snelle diy. In een minuut of 10 ben je klaar. Ideaal om te maken als cadeautje voor iemand of voor bij jezelf thuis op tafel.

Wat heb je nodig?

Voor deze kaarsenhouders hebben we de volgende materialen gebruikt:

  • Plastic bekers
  • Een plastic bakje om te mengen
  • Gips ( Ik heb €1,95 voor anderhalve kilo betaald bij de bouwmarkt )
  • Water
  • Waxinelichtjes
  • Kleurstof

Hoe maak je een waxinelichthouder?

Voor een grappig effect besloten we de kaarsenhouders in verschillende hoogtes te maken. De bekers hebben we daarom een stukje afgeknipt tot ze de juiste hoogte hadden voor ons. Dit is de mal.

We hebben het gips met het water gemengd ( 2 delen gips en 1 deel water. Je kunt dit bijvoorbeeld goed afmeten met plastic bekers. Neem dan 2 bekers gips en 1 beker water ) Het gaat een beetje op gevoel. Vind je het gips niet vloeibaar genoeg, giet er dan nog wat water bij.

Het leek ons leuk om de kaarsenhouders direct van een kleurtje te voorzien. Dochterlief ging voor lichtblauw. Je zou bijvoorbeeld gewoon voedselkleurstof kunnen gebruiken die over datum is. Je kunt het niet meer eten, maar voor dit soort dingen is het hartstikke goed te gebruiken. Kleurstoffen koop je onder andere bij Xenos of bij bakwinkels. Wij hebben ongeveer 15 druppels kleurstof toegevoegd. Wil je de kleur donkerder, voeg dan meer toe.

Nadat je alles goed gemengd hebt, kun je de bekers vullen. Vul ze niet tot helemaal aan de rand. Nadat je ze gevuld hebt druk je er een waxinelichtje in. Tip: druk alleen het houdertje van het waxinelichtje erin, dat is makkelijker met verwijderen.

Dit alles heeft even tijd nodig om uit te harden. Ik kon na ongeveer een uurtje de plastic bekers verwijderen. ( Druk de bekers zachtjes in. Voelt het hard aan, dan kun je de bekers verwijderen ) Dit doe je door de bekers een beetje in te knippen. Vervolgens ‘scheur’ je het plastic los. Voorzichtig, want het plastic is scherp!

Verwijder de hulsjes van de waxinelichthouders en laat de kaarsenhouders nog een nacht goed uitharden voordat je het cadeau geeft of zelf gebruikt.
Tip: Mocht je geen kleurstoffen in huis hebben, kun je natuurlijk ook gewoon witte kaarsenhouders maken die de kinderen achteraf kunnen schilderen.

Heb jij op deze manier wel eens kaarsenhouders gemaakt?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *