Kapla plankjes: wat is het en wat kun je ermee?

Kapla plankjes

Een jaartje of 2 geleden wilde onze oudste graag de Kapla plankjes hebben. Deze hadden ze blijkbaar op school ook om mee te spelen. Ik was er totaal niet mee bekend. Graag wil ik jullie een beetje vertellen over deze plankjes. Is het iets om even gauw mee te spelen of heb je er toch wat meer tijd voor nodig? Is het misschien goed voor de motoriek? Op deze vragen krijg je hieronder antwoord.

Kapla plankjes

Wat zijn Kapla plankjes?

Kapla plankjes zijn langwerpige plankjes voorzien van enkele groeven. Wij hebben een ton met 200 plankjes. Bij deze set zat een klein boekje met enkele bouwvoorbeelden. Het is de kunst om allemaal verschillende constructies te maken zonder enige bevestiging. Als ik sommige bouwwerken zie snap ik niet dat zomaar blijft staan. De Kapla plankjes zijn allemaal precies even groot en even zwaar. De kunstwerken maak je door de plankjes plat, verticaal of op de zijkant te plaatsen.

Het is leuk om er mee te bouwen. Je kunt samen of alleen spelen. Je hoeft niet meteen een grote Kapla set te kopen. Er zijn ook kleinere dozen verkrijgbaar.  Het spel bevordert de geometrische, natuurkundige en technische vaardigheden en het initieert het kind in de wereld van kunst, vormen en volumes. Een vaste hand is wel prettig. Het zou zonde zijn als je halverwege je werk opnieuw moet beginnen omdat je ertegen gestoten hebt.

Kapla plankjes

Voor welke leeftijd zijn de Kapla plankjes geschikt?

Kapla is eigenlijk geschikt voor iedereen. Er zijn verschillende soorten losse boekjes verkrijgbaar met voorbeelden. Deze boeken zijn verkrijgbaar voor verschillende leeftijden. Je kunt dus zelf bepalen hoe groot je de uitdaging van het bouwen maakt. Natuurlijk is het ook leuk om je eigen fantasie te gebruiken. Ondanks dat de blokjes erg leuk zijn om mee te werken weet ik niet of ik ze weer zou kopen. Er wordt wel mee gespeeld maar hier hebben ze er het geduld niet voor. Als we samen bouwen veranderd het enigszins. Dan kunnen ze zich er iets langer mee vermaken. Een kind dat graag bouwt kan zich hier uren mee vermaken. Een beetje geduld is wel een must.

Kende jij de Kapla plankjes al?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *