Klusjes doen voor geld: wat kun jij je kind laten doen?

Klusjes doen voor geld

We hebben het geluk dat de kinderen het leuk vinden om mee te helpen in het huishouden. Natuurlijk is het ook de bedoeling dat ze hieraan meehelpen. Ze zijn nog wel jong met hun 8 en 6 jaar, toch kunnen ze bepaalde werkjes goed doen. Maar moet je ze voor deze standaard klusjes betalen? Nee natuurlijk niet. Wel kun je ze leren dat geld niet zomaar komt aanwaaien en dat iedereen moet werken om geld te verdienen. Zo kunnen ze op deze leeftijd prima bepaalde klusjes doen voor geld.

Klusjes doen voor geld: welke klusjes zijn standaard?

De meest voorkomende taken in huis zoals het opruimen van hun kamer en de kleding opruimen in de wasmand is vanzelf sprekend. Ook hebben ze een konijn. Het verschonen van de kooi neem ik voor mijn rekening maar het voeren en drinken geven is toch echt hun taak. Natuurlijk hou ik wel in de gaten of het ook echt gebeurt. Het opruimen van de slaapkamer is telkens wel een dingetje om over in discussie te gaan. De ene uitvlucht na de ander wordt verzonnen.

Ze hebben wel eens de vraag gesteld hoeveel geld ze kregen voor het opruimen van hun speelgoed buiten, wegbrengen van het glas en het opruimen van de was. Dit waren klusjes die ze eigenlijk standaard moeten doen. Ik moest even nadenken hierover. Wil ik ze hiervoor betalen? Voor iets wat gewoon hoort bij het leven en wat standaard is? Ik besloot een klein spelletje met ze te doen.

We hebben afgesproken dat ze beiden €5,00 zouden krijgen om deze 3 dingen te doen. Binnen een recordtijd was alles netjes opgeruimd en aan kant. Ze stonden beiden met verwachtingsvolle oogjes voor me en ik betaalde ze netjes. “Zo, nu ben ik aan de beurt. Ik wil ook graag betaald krijgen voor de dingen die ik in huis doe voor jullie. Ik smeer elke dag jullie boterhammen, ik was jullie kleren, ik maak jullie fruit voor school en ik kook bijna elke avond.” Met grote ogen keken ze me aan. “STOP!” riepen ze. De bedoeling hadden ze begrepen en ze gaven netjes het geld terug. Sindsdien hebben ze geen geld meer gevraagd voor deze standaard klusjes.

Lees ook: Het eerste baantje!

klusjes voor geld (2)

Maar waar betaal je ze dan voor?

Om de kinderen mee te geven dat geld niet aan de bomen groeit en dat er echt voor gewerkt moet worden, krijgen ze af en toe klusjes waarmee ze wel geld kunnen verdienen. Het gaat dan natuurlijk wel om kleine bedragen. Ze gaan wel eens in de winkel de lege flessen terugbrengen en mogen dan het statiegeld houden. Dan heb je het misschien over een euro. Als ze samen gaan wordt het geld natuurlijk verdeeld. De auto wassen of van binnen schoonmaken is ook een extra klusje waar wat geld mee verdiend kan worden. Wel is de catch dat ze er alleen geld voor krijgen als ik het ze vraag te doen. Anders blijven ze rennen om zoveel mogelijk klusjes te doen. Youri heeft zich op deze manier een leuk boek gekocht en Kyra spaart het liever op.

Laat jij je kind wel eens klusjes doen tegen een kleine vergoeding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *