Eerste baantje

Eindelijk heeft Damiën dan zijn eerste baantje. Hij was al maanden aan het zeuren wanneer hij nu eigenlijk mocht beginnen met werken maar steeds moest ik hem teleurstellen. Hij was er te jong voor. Hij baalde als een stekker want hij wilde ontzettend graag geld verdienen voor zijn rijbewijs. Maar nu is het zover: hij mag beginnen met werken en die mededeling zorgde voor een stralende lach op zijn gezicht.

Inhoudsopgave

Leeftijd eerste baantje

Als je jong bent mag je niet alles doen. Damiën was 11 toen hij wilde gaan werken maar dat was nog niet toegestaan. Afgelopen kerst viel er een flyer in de brievenbus. Een bedrijf zocht jongeren die graag reclamefolders wilden rondbrengen. Er stond bij dat het kon vanaf 13 jaar. En dat is dus ook eigenlijk 1 van de weinige dingen die je kunt doen op je 13e. Ik besloot de flyer te bewaren. Als hij bijna jarig was dan kon ik hem vast en zeker inschrijven.

En dat deed ik dus. In de zomervakantie schreef ik hem in met de mededeling dat hij nog 12 was maar wel bijna 13 en dat ik de hoop had dat hij met deze vroege inschrijving ook echt vanaf zijn 13e kon starten. En dat bleek een goede gedachte te zijn geweest. Ik kreeg onlangs namelijk telefoon dat er een wijk bij ons in het dorp was vrijgekomen. Of hij nog op zoek was naar werk?

Folders rondbrengen

Hij was dolblij met zijn eerste baantje. Eindelijk had hij werk, eindelijk ging hij geld verdienen. Hij had de dollartekens in zijn ogen staan en had zijn rijbewijs al bijna in de pocket. 😉 Hij krijgt het weekblad aangeleverd en heeft dan 1 of 2 reclamefolders die ingevouwen moeten worden. Het zorgt voor herinneringen. Ik begon namelijk op mijn 13e ook met folders rondbrengen en zat dus elk weekend met mijn moeder krantjes in te vouwen aan de eetkamertafel.

Samen met Damiën breng ik het weekblad rond. Het is een flinke wijk en in zijn uppie is hij er makkelijk een kleine 3 uur mee bezig. Fysiek is dat lastig voor hem, vandaar dat ik meeloop. Hij krijgt iets minder dan €10 per week betaald maar dat is voor een 13-jarige natuurlijk een heleboel geld. We hebben afgesproken dat de helft daarvan naar zijn spaarrekening gaat voor het rijbewijs, de rest kan hij uitgeven zoals hij zelf wil.

Wat mag je doen als eerste baantje?

Op je 13e mag je lichte werkzaamheden doen. Denk aan folders rondbrengen of oppassen. Ook helpen in het bedrijf van je ouders mag. In de zomer kun je buurtgenoten helpen met kleine klusjes rondom het huis. Denk aan auto`s wassen of bijvoorbeeld meehelpen in de tuin. Dit alles mag je doen voor een beperkt aantal uren en niet op alle dagen van de week. Natuurlijk mag je in de vakanties meer tijd besteden aan je baantje maar zorg er altijd voor dat je school er niet onder hoeft te lijden.

Er is natuurlijk niet heel veel werk voor een 13-jarige. Laat daarom zeker aan je omgeving weten dat je zoekende bent. Wellicht kun je beginnen met ergens op te passen of weten ze een boer die nog op zoek is naar hulp om in de zomer fruit te plukken. Of misschien kun je enkele leuke klusjes doen voor geld zoals een auto poetsen.

Wil je precies weten wat je op je 13e of 14e allemaal mag doen? Kijk dan op deze pagina van de Rijksoverheid. En op deze website van Zwijsen vind je meer informatie over het aantal uren dat je per week mag werken.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

One thought on “Eerste baantje”

  1. Inderdaad herinneringen aan, mijn broer had een wijk. Ik mocht voor ‘m invallen als hij op vakantie was of een keer niet kon.
    Krantjes vouwen en rondbrengen. Toen nog in guldens.

    Succes Damien met je baantje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *