Je tienerrijbewijs halen

Tiener rijbewijs

Onze oudste heeft een grote liefde voor auto`s. Dat begon met speelgoedauto`s en de film Cars. Al snel daarna werd hij stapelverliefd op Amerikaanse auto`s en zat hij als peutertje van amper 2 dagenlang zenuwachtig te wachten op de jaarlijkse meeting die bij ons in de buurt gehouden werd. Het enige speelgoed waar hij altijd veel tijd in gestoken heeft zijn auto`s en hij kan niet wachten tot zijn 18e om zijn rijbewijs te gaan halen. Hij is nu pas 11 en moet dus nog heel wat jaartjes braaf wachten. Tot ik erachter kwam dat je tienerrijbewijs halen al kon vanaf je 11e bij Black Wheels in Weert. Dat zou nog eens een speciaal cadeau zijn voor hem!

Inhoudsopgave

Je tienerrijbewijs halen

Je moet minimaal 11 jaar oud zijn en een lengte hebben van minimaal 1.30 meter voordat je op kunt voor je tienerrijbewijs. Het is natuurlijk geen echt rijbewijs, je mag er niet mee de straat op. Het is een kennismaking met het autorijden en tevens een stukje bewustwording. Voor de kinderen is het natuurlijk wel hartstikke tof, dat hele idee van zelf rijden en aan het einde een ‘bewijs’ daarvan te hebben. Vooral dat zelf achter het stuur zitten…

Rijbewijs

Wat doe je allemaal?

Damiën was behoorlijk nerveus. Dit is wat hij altijd heeft willen doen. Achter het stuur zitten en zelf rijden. Samen met 15 andere, zichtbaar nerveuze, kinderen en hun ouders zaten we in de kantine te wachten bij Black Wheels. Het bedrijf was makkelijk te vinden, het ligt vlakbij Vakantiepark de Weerterbergen.

Rond 13.30 mochten we allemaal mee naar buiten lopen. Na een korte introductie worden de kinderen verdeeld onder de rij-instructeurs. Per instructeur/auto gaan er 4 kinderen mee. De ouders mogen ondertussen langs de kant of binnen gaan zitten wachten. Het was koud maar zonnig, dus iedereen bleef lekker buiten. Stiekem is dit voor de papa`s en de mama`s ook spannend en een trip down memory lane. Ik herinner me mijn eerste rijles nog goed. Die zenuwen, die kriebels in de buik en dat euforische gevoel als je de koppeling laat opkomen en de auto eindelijk voelt wegrijden. Magisch. 😉

Tienerrijbewijs

Eerst sturen

Er kan natuurlijk maar 1 persoon tegelijk achter het stuur kruipen. De andere 3 kinderen zitten achterin. Elk kind rijdt ongeveer een kwartiertje rond over het afgesloten terrein. Ze rijden rondjes, mogen over de rotonde en mogen tussen een paar pylonen doorrijden. In eerste instantie sturen ze alleen, de instructeur gebruikt de pedalen. Evengoed is het fantastisch om de snoetjes van de kinderen te zien als ze voorbij komen. Volledige concentratie op de weg voor hun met een glimlach van oor tot oor.

Zelfstandig rijden

Vervolgens mogen de kinderen zelf aan de slag. Hoe werkt een koppeling, hoe werkt de rem en hoe werkt het gas? Ze kunnen zelf schakelen en ook nog sturen. Het zijn veel handelingen maar ook hier zie je de kinderen weer met een brede glimlach op hun gezicht voorbij komen. Nu rijden ze echt alleen! In hun ogen ( en in de mijne ) best hard, maar Damiën wist me te vertellen dat ze ongeveer 35 kilometer per uur reden.

Pauze

Rond 15.15 uur is het tijd voor een korte pauze. Damiën komt gezellig kletsend met 2 andere jongens aanlopen. Ik bestel een drankje voor hem en vraag hoe hij het vond. “Het is echt supergaaf. Wel heel veel om te onthouden als je alle pedalen enzo moet gaan gebruiken.” Ik glimlach. Fijn dat het zo goed bevalt. Ik vraag hem hoe het is als hij achterin de auto zit. Of hij zich niet verveelt. “Nee, helemaal niet! Het is echt supergezellig. We luisteren muziek en kletsen wat samen.” Gelukkig.

Crash simulator

Crash simulator

Het is tijd voor een stukje bewustwording. Autorijden is niet alleen maar leuk en gezellig. Het is niet de bedoeling dat je ooit een ongeluk krijgt, maar mocht dat het geval zijn dan is het handig als je weet wat je moet doen. De kinderen mogen plaats nemen in een crash simulator. Deze auto draait zodat de kinderen op hun kop hangen. Alsof de auto gecrasht is en op de kop beland is. Hoe kom je er dan uit? Dit oefenen ze met alle kinderen. Ouders die willen, mogen ook plaatsnemen in de crash simulator.

Vervolgens mogen de kinderen toekijken en raden hoe lang de remweg is als een auto tot stilstand moet komen bij 30 km per uur en 60 km per uur. Ook wordt er uitleg gegeven over de dode hoek. Wat zie je wel en niet als bestuurder zijnde? Voor de kinderen is dit goed om te weten. Zeker omdat ze zelf veel fietsen en vaak naast auto`s staan te wachten bij het stoplicht. Waar ziet de bestuurder jou en waar niet?

Tienerrijbewijs

Slipcursus

Ondertussen wordt de baan flink nat gespoten voor het laatste onderdeel: De kinderen krijgen nog een korte slipcursus. Uiteraard te hopen dat je het nooit nodig zult hebben, maar altijd prettig om te weten hoe je moet handelen als je wel in een dergelijke situatie terecht komt. Ook dit stukje vond onze zoon hartstikke tof. Rond 16.30 is het hele avontuur afgelopen en krijgen alle kinderen hun eigen tienerrijbewijs. Om met de woorden van de instructeur te spreken: “Ze kunnen er helemaal niks mee, maar het is een leuke herinnering.” 😉

Is het tienerrijbewijs aan te raden?

Toen wij deze afspraak planden dacht ik dat hij simpelweg wat rondjes zou rijden op een afgesloten terrein. Een beetje zoals mijn eerste rijles dus. Langzaam leren hoe je de koppeling moest gebruiken, hoe je de rem en het gas moest gebruiken en waar allerlei knopjes in de auto voor dienen.

Bij Black Wheels hebben ze het goed begrepen: Jonge tieners willen dit soort overbodige informatie niet. Die willen gewoon vooruit. Een beetje sturen, een stukje rijden en stoere dingen doen zoals in een auto op de kop hangen en een beetje slippen. Lekker de snelheid erin houden. Letterlijk en figuurlijk.
De jongeren luisteren aandachtig naar de instructeurs, ook als het gaat over serieuze dingen zoals dode hoeken, ongelukken en hoe jij jezelf kunt redden. Een groep van 16 tieners geboeid laten luisteren is geen eenvoudige opgave, maar het lukt wel.

Levert het dan ook wat op, vraag jij je waarschijnlijk af. Ja, ik merkte al op de terugweg dat mijn zoon anders naar het verkeer om zich heen keek dan op de heenweg. Eerder draaide het om ’toffe wagens spotten’ nu werden er opmerkingen gemaakt als “Die is met andere dingen bezig dan met opletten op de weg!” en “Vervelend is die lage zon als je moet sturen, he mam?”
Ik ben blij dat hij zo`n leuke en leerzame middag heeft gehad. Hij praat honderduit met een grote glimlach over zijn avontuurlijke middag en heeft foto`s, filmpjes en zijn rijbewijs om er nog lekker van na te genieten.

Een half jaar later mocht Damiën op voor zijn tienerrijbewijs 2.0 Hier kreeg hij een stukje herhaling en leerde hij weer iets meer bij.

Was jij al bekend met het tienerrijbewijs?

Cadeautip tiener

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *