Het tienerrijbewijs 2.0

Wat geef je een kind van 11 nou in hemelsnaam voor zijn verjaardag, sinterklaas of kerst? Ik vond het lastig maar kwam vorig jaar op het idee om Damiën zijn tienerrijbewijs cadeau te doen. In februari kon je al lezen hoe hij dat vond. Er bleek echter ook het tienerrijbewijs 2.0 te zijn. Afgelopen weekend reden we dus weer naar Black Wheels in Weert.

Inhoudsopgave

De vorige keer

Sturen, zelfstandig rijden, in een crash simulator en een echte korte slipcursus. Dat waren een aantal dingen die hij de vorige keer heeft gedaan. Het gaf hem, behalve heel veel plezier, ook veel inzicht. Autorijden is niet alleen maar fun. Je wordt een deelnemer van het verkeer, moet opletten en kunt in heftige situaties terecht komen. Door jouw eigen schuld of compleet buiten je schuld om. Ik ben blij dat dit ook echt is blijven hangen bij hem.

Damiën vond het dus helemaal fantastisch om zelf plaats te mogen nemen achter het stuur. Een grote droom van hem en hij kan dan ook niet wachten tot hij oud genoeg is om zelf met de auto de weg op te kunnen gaan. Hij vertelt er geregeld over. “Dan is Landon 8. En dan neem ik hem mee naar de bioscoop. Misschien draait Cars 4 dan wel. En dan gaan we daarna naar de McDonalds. De McDrive natuurlijk, want dat is veel toffer.” Ik glimlach als hij zijn toekomstbeeld beschrijft. Die McDrive is wel een dingetje. Dat was ook 1 van de eerste dingen die ik deed toen ik net mijn rijbewijs had. 😉

Maar goed. De vorige keer was dus goed bevallen. Damiën stuiterde dan ook door de woonkamer van plezier toen hij werd uitgenodigd om zijn rijbewijs 2.0 te komen halen. Het weer was afgelopen zondag fantastisch en meneer stond al op tijd naast mijn bed met een grote glimlach op zijn gezicht. Geen getreuzel deze ochtend blijkbaar.

Lees ook deze blogs over uitjes Limburg

Wat ga je doen bij het rijbewijs 2.0?

Het rijbewijs 2.0 is een vervolg op de eerdere cursus. In de groep zitten dus ook kinderen die voor hun eerste tienerrijbewijs opgaan. In totaal waren er dit keer 3 kinderen die voor 2.0 gingen.

Je krijgt een stukje herhaling van de vorige keer maar gaat ook net een stapje verder. De vorige keer leerde hij:

  • Zelfstandig sturen en wegrijden
  • Zelfstandig schakelen
  • Zat hij in de ongeval simulator
  • Kreeg hij een korte slipcursus

Deze keer werd gekeken hoeveel hij zich nog herinnerde. Er zat een half jaar tussen en dat is toch wel een tijdje. Het ging echter best goed. Hij wist nog hoe hij moest wegrijden en hoe hij moest schakelen. In deze tweede cursus ging hij een stapje verder:

  • Hij ging zelfstandig rijden ( sturen, schakelen, rem gebruiken )
  • Je gaat op de omgeving letten tijdens het rijden ( Waar zijn de andere auto`s, wat gebeurt er om mij heen )
  • Terwijl de andere leerlingen in de ongeval simulator zaten kregen de leerlingen van 2.0 een uitleg over hoe ze een noodstop moesten maken. Uiteraard werd dit uitgebreid geoefend.
  • Ook deze keer kreeg hij weer een korte slipcursus.

Ook deze keer zag ik hem steeds met een grote glimlach achter het stuur zitten of naar me toe komen tijdens de pauzes.

Is het tienerrijbewijs 2.0 een aanrader?

Nadat je het eerste tienerrijbewijs hebt gehaald kun je dus op voor je 2.0. Het mooie vind ik dat Damiën echt bewust gaat nadenken over het verkeer. Het rijden in een auto is niet alleen maar ‘vet’ of ‘stoer’ maar geeft kinderen echt inzicht. Ze begrijpen dat het behoorlijk opletten is als je een auto bestuurt. Dat geeft ook weer meer begrip voor de ouders: ze moeten in verkeerssituaties goed opletten op de weg en hebben niet de mogelijkheid om zich uitgebreid bezig te houden met de kinderen op de achterbank.

De noodstop is een leuke toevoeging. Hoe doe je dit? En in welke verkeerssituatie pas je dit toe? Maar ook: Hoe lang duurt het voor de auto daadwerkelijk stil staat?

De slipcursus blijft gewoon ‘keitof’ om te doen, hoewel ik zeker van mening ben dat dit een vast onderdeel mag worden van het echte rijbewijs. Het is echt belangrijk om te weten hoe je de auto onder controle moet houden tijdens een noodsituatie. Ik heb Damiën dus belooft dat hij op zijn 18e, als hij zijn echte rijbewijs heeft, van mij een slipcursus voor zijn verjaardag krijgt. 🙂

Rijbewijs voor tiener

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *