Waar je op moet letten bij het klussen

Als je eenmaal je eigen huis hebt houdt het klussen nooit op, zei mijn moeder altijd. Ik begin te geloven dat ze daar gelijk in heeft. Er is altijd wel iets dat moet gebeuren. Je moet nog iets schilderen, er moet nog een plankje gerepareerd worden, die ene kamer moet je nog behangen en ga zo maar door. Heb je eenmaal de tijd gevonden, dan wil je dat het snel en veilig gebeurt. Daarom deel ik enkele klustips met je. Weet jij waar je op moet letten tijdens het klussen?

Inhoudsopgave

Een kamersteiger

Als ik denk aan een steiger dan denk ik eigenlijk alleen maar aan die grote gevaartes buitenshuis. Maar wist jij dat er ook een kamersteiger bestaat? Dit is bijvoorbeeld hartstikke handig bij het schilderen van je plafond of je wanden. Een trap is dan toch wat wankel en moet je vaak verplaatsen. Met een kamersteiger sta je een stuk stabieler. Daardoor heb je beide handen vrij en kun jij je helemaal bezig houden met jouw klus.

Daarnaast is een kamersteiger een stuk breder. Je werkt op een platform en kunt daar ook je spullen op kwijt. Je hoeft dus niet steeds trapje of, trapje af om spullen te pakken. Klaar met je klus? De steiger kun je uit elkaar halen en compact opbergen voor je volgende klus.

Ruimte vrij maken

Als je bezig bent om bijvoorbeeld die wanden te behangen of dat plafond te schilderen dan is het wel zo handig als de ruimte om je heen vrij is van voorwerpen. Pak kleinere dingen even in en verplaats de meubels. Dat kan naar een andere ruimte, maar soms is het voldoende om ze tegen de wand of verwarming te zetten. Zorg in elk geval dat je overal goed bij kunt en dat je niet tijdens je klus nog aan de slag moet gaan met het verplaatsen van spullen. Dat wekt een hoop ergernis op en haalt de vaart uit je klus.

Afdekken

We blijven even bij het voorbeeld van het schilderen. Ook al denk je dat je nog zo netjes kunt schilderen, er zullen altijd verfspatten zijn. Dek dus alles goed af. Niet alleen je spulletjes, maar ook je vensterbank, ramen en verwarming. Dat scheelt je heel veel schoonmaakwerk achteraf.

Je kunt je spulletjes afdekken met oude lakens of met afdekfolie. Die laatste kun je kopen bij elke bouwmarkt en zelfs de Action. Heb je toch verfspetters op je gezicht, kleding of vloerbedekking gekregen? Hier vind je enkele tips om ze te verwijderen.

Weg met de kinderen

Wat vaak vergeten wordt in het rijtje met klustips zijn de kinderen. Ik ‘dump’ mijn kinderen niet graag maar als je een dagje gaat klussen dan is het prettiger zonder de kinderen dan met de kinderen. Kinderen willen namelijk graag helpen en hoe lief dat ook is: eigenlijk lopen ze alleen maar in de weg. Lees mijn artikel over verhuizen maar.

Zorg er dus zeker voor dat je in alle rust aan je klus kunt beginnen. Maak een afspraak met opa en oma dat de kinderen een bepaald weekend bij ze komen slapen, dan kun jij je in alle rust bezig houden met het schilderen van dat plafond. Bijkomend voordeel: je kunt s`avonds ook nog met je partner op date. 😉

Last but not least

Ik hoop dat je iets aan deze klustips hebt gehad. Vaak ben je langer bezig met de voorbereidingen van de klus dan met de klus zelf. Maar als je klus eenmaal geklaard is, dan kun je weer iets afvinken van je to-do lijst en dat geeft ook een enorm goed gevoel.

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v een samenwerking

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *