Liefde voor asperges

Vorige week had ik een bijzondere dag. Ik was door liefde voor Limburg uitgenodigd voor een aspergepersreis. Ik ben gek op asperges dus dit vond ik wel heel erg leuk. Het was prachtig weer en het programma zag er goed uit. Wat ik allemaal gedaan, geleerd en gezien heb lees je vandaag.

Inhoudsopgave

Brasserie in de Witte Dame

We werden ontvangen bij Brasserie in de Witte Dame in het mooie plaatsje Grubbenvorst. Ik was er al eens eerder geweest omdat ijssalon Clevers er ligt. Ze hebben er heerlijk ijs en in deze periode zelfs aspergesijs heb ik me laten vertellen. In de brasserie maakte ik kennis met de overige genodigden en werden we verwend met een kopje thee en een stukje Limburgse vlaai om de dag te starten. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen.

Grubbenvorst

Gids Jo nam ons mee op een mooie wandeling in en rondom Grubbenvorst. Ik vind stadswandelingen altijd leuk. Zeker als je een gids bij je hebt leer je veel leuke dingen over een stad of dorp. Ik kan het iedereen aanraden. Rondom Grubbenvorst kun je ook een leuke aspergeroute lopen of fietsen. Uiteraard zijn er ook vele andere routes beschikbaar. Het gebied is prachtig, jaren geleden heb ik samen met mijn moeder in deze regio een fietsroute van een dikke 40 km gedaan. Hoewel we zo`n afstanden niet gewend waren hebben we wel op en top genoten.

Tip: Op Eerste Pinksterdag worden hier traditiegetrouw de Aspergefeesten gehouden.

Onderweg kwamen we voorbij een allerschattigst huisje wat direct onze aandacht trok. En wij trokken blijkbaar ook de aandacht toen we aan het fotograferen sloegen. De eigenaren kwamen een praatje maken en onze gids Jo bleek een graag geziene en bekende persoon in Grubbenvorst. Het huisje bleek te zijn van Leonie, een kunstenares die ook workshops geeft. Helaas hadden we maar weinig tijd om uitgebreid met haar te praten of om binnen een kijkje te gaan nemen. We hadden een strak programma om te volgen.

Wanneer is het aspergeseizoen?

Als echte Limburgse weet ik dat het aspergeseizoen ergens halverwege april begint en ergens eind juni eindigt. Waarom? Dat wist ik dan weer niet. Gids Jo wist ons dat wel te vertellen. Het seizoen begint als de aarde warm genoeg is om de asperges te laten groeien, normaal gesproken dus halverwege april. Omdat het nu in maart nog sneeuwde komt alles iets later op gang. Het seizoen duurt tot Sint Jan, 24 juni. Zo kan de plant in de zomer herstellen en genoeg  voeding krijgen voor het nieuwe seizoen.

Asperges oogsten

Vroeger moesten mensen voor dag en dauw op om asperges te oogsten. Komt het kopje boven de grond, dan verkleurt het namelijk ook meteen en dat zorgt ervoor dat de asperges meteen minder waard is. Wij mensen willen namelijk perfecte witte en kaarsrechte stengels op ons bord hebben liggen. 😉 Op warme dagen moesten mensen vaak 2 keer gaan oogsten. De asperges kan dan wel tot 10 centimeter per dag groeien.

Tegenwoordig ligt er folie op de bedden. Door deze folie blijft de conditie van de grond gelijk. Je hoeft dan dus niet meer voor dag en dauw op om te oogsten. Ligt de zwarte kant boven dan warmt het bed op, ligt de witte kant boven dan is het te warm. Doordat het zeil erop ligt, verkleuren de kopjes ook niet meer. Twee keer per dag oogsten is dus niet meer nodig.

Hoeveel asperges krijg je van 1 plant?

Een aspergeplant kan behoorlijk groot zijn, al zie je dat niet. Alles gebeurt namelijk onder de grond. We waren te gast bij Martens Asperges en daar werd ons verteld dat er wel 300 tot 400 meter wortels en 3 tot 4 kilometer haarwortels per plant groeien. Per plant oogsten ze jaarlijks ongeveer 1 kilo asperges. ( Ongeveer 10 tot 12 stengels ) Heb je een warm seizoen dan kan het dus zomaar zijn dat er eerder dan 24 juni wordt gestopt met oogsten.

Asperge recepten

Zijn asperges ouderwets? Schijnbaar is het voornamelijk de oudere generatie die zich interesseren voor asperges. Waar heeft dat mee te maken? Omdat asperges gezien wordt als een bewerkelijke groente? Of omdat de jongere generatie niet zo goed weet wat ze er mee aan moet? Eerlijk is eerlijk: ik herinner me ook mijn moeder die behoorlijk wat werk had met asperges schillen om vervolgens het alom bekende recept op tafel te zetten: Asperges, ham gekookt eitje, overgoten met een botersausje. Klassiek en lekker. Maar de huidige generatie wil vaak iets anders en kiest ook voor gemak.

Gelukkig zijn er nu speciale schilmachines. Je tijd besteden aan het schillen van de asperges is dus niet meer nodig. Ook zijn er verschillende alternatieve recepten voor asperges te bedenken. Zo waren we te gast bij Museum de Locht en kregen we op het einde een heerlijke salade met asperges aangeboden. Andere gerechten met asperges zijn natuurlijk de aspergekroket en aspergesoep.

Ik vroeg mijn concullega`s of ze toevallig nog lekkere recepten online hadden staan en daar kwam deze top 5 uit:

Als je nu geen inspiratie genoeg hebt, dan weet ik het ook niet meer. 😉

Op en top genoten

Ik heb deze dag op en top genoten. Ik vond het erg leuk om meer over asperges te leren. Het museum leek me hartstikke leuk om eens met de kinderen te bezoeken. Op bepaalde dagen kun je er namelijk ook bekijken hoe ze in vroegere tijden werkten. Bij Martens maakte ik nog wat leuke beelden. Hoe gaat het nu eigenlijk in zijn werk met asperges vanaf het moment dat het bij Martens binnenkomt? In het filmpje hierboven kun je het zien.

Ben jij ook zo`n fan van asperge? En wat maak je er dan mee? Laat het me weten in de reacties hier beneden!

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “Liefde voor asperges

  1. Wat een leuke dag. Mooi ook om in dat fimpje te zien hoe het er eigenlijk aan toe gaat bij zo’n aspergebedrijf. Ik heb me daar eigenlijk nooit echt een voorstelling van kunnen maken. Lijkt me heel gaaf om zo eens achter de schermen te gaan kijken. En wat leuk dat je een recept van mij hebt gedeeld, dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *