Wat is een Monkey Platter en hoe maak je deze?

Ik had wel eens gehoord van een Monkey Platter, maar me er nog nooit echt mee bezig gehouden. Wat het dus precies inhield wist ik niet. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt op een druilerige zomermiddag. We besloten uit verveling te googlen op onbekende woorden en zo kwamen we erachter wat de monkey platter nu eigenlijk was.

Inhoudsopgave

Wat is het een monkey platter?

Ik wist dat het iets met eten te maken had, maar wat precies dat was weer de vraag. In principe komt het er op neer dat je een bord met allerlei verschillende soorten voedsel maakt en deze in het midden van de tafel zet. Zo kan iedereen nemen wat hij of zij lekker vindt. Een prima manier om kinderen te laten proeven en bekend te laten worden met nieuw voedsel, maar ook om uit te zoeken waar ze behoefte aan hebben.

Mijn manier

Er is natuurlijk een officiële manier. Het meest ideale is om een bord vol voedzame dingetjes aan te bieden uit elke groep. Vlees, vis, groenten, fruit en ga zo maar door. En dan heb je mijn manier. Datgene wat ik net heb gezien direct in de praktijk willen brengen. 😉

Dus de volgende ochtend trok ik de koelkast open. Normaal gesproken bestaat ons ontbijt uit brood. Verschillende soorten beleg staan op tafel en iedereen gaat zijn gang maar. Het leek me leuk om te zien waar de voorkeur nu naar uitgaat als er meer keuze is. Mijn kinderen zijn gek op brood en eten in de avonduren dan ook liever een broodmaaltijd dan een warme maaltijd. Maar wat als de keuze is tussen brood, kwark en fruit?

Monkey platter

Interessant?

Ik trok de koelkast open en keek wat ik had. Er stond nog een bakje aardbeienkwark, dat schepte ik in lege groentepotjes van onze jongste. Zag net iets gezelliger uit. Op een groot bord besloot ik een aantal soorten fruit te leggen. Appel, peer, banaan en mandarijn. Verder kookte ik nog 4 eitjes. Eens kijken hoe ze reageerden…

“Oeh, wat een gezellig ontbijtje!” was de eerste kreet. “Ah, wat een leuke potjes met…spul…wat zit er in?” Het groentepotje met kwark werd in eerste instantie met een beetje afgrijzen bekeken. “Aardbeienkwark.” zei ik. Toen werden de ogen groter. “Jammie! Die wil ik!” De potjes aardbeienkwark waren als eerste weg. Manlief en de 2 oudsten waren er snel bij. Vervolgens werden de eitjes verdeeld en werd er wat fruit van het bord gepikt.

Maar het brood dan?

Naar het brood werd eigenlijk niet echt omgekeken. Het fruit ging goed op. Zelfs onze jongste pikte gezellig mee. Wat kwark, een paar stukjes ei, wat banaan en mandarijn. Het ging er prima in. Een aantal keer hoorde ik de kreten ‘Leuk!” en “Gezellig!” vallen. Zo`n soort-van-Monkey-Platter werd toch voornamelijk als gezellig ervaren. En dat vind ik dan weer leuk.

Binnenkort wil ik eens een echte Monkey Platter gaan proberen. Eentje waar naast fruit dus ook groenten, vlees, vis en noten bij zitten. Ik ben heel nieuwsgierig waar iedereen dan voor gaan kiezen.

Waar koop je een Monkey Platter?

Je kunt het eten dus op verschillende manieren presenteren. Het gaat er een beetje om dat je een bord, schaal of iets dergelijks op tafel zet met verschillende soorten eten. Ik geef je enkele tips:

  • Kies voor een snackset met een aantal kleine schaaltjes. Hier zie je hoe dat eruit ziet.
  • Een cupcake bakblik doet ook wonderen. Naast lekkere cupcakes erin bakken, kun je hier ook eten in presenteren. Er zijn verschillende maten. Hier zie je welke.
  • Je kunt ook kiezen voor allerlei kleine kommetjes. Hier vind je een voorbeeld.
  • Wil je de kinderen een lunch mee naar school geven? Kies dan voor deze Bento box.

Heb jij wel eens een Monkey Platter gemaakt? Wat leg je er dan zoal op? Ik lees het graag in de reacties. 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

2 thoughts on “Wat is een Monkey Platter en hoe maak je deze?

  1. Ik doe het vaak na schooltijd met duverse stukken fruit, wat crackers oid en iets lekkers. Het lekkers gaat dan inderdaad als eerste maar daarna blijven ze vaak toch ‘snoepen ‘ en eten ze de dingen die ze anders weigeren als je het un een bakje voorschoteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *