Ontbijtkoek

Ontbijtkoek eten wij hier regelmatig. De kinderen vinden het ook lekker om mee te nemen naar school als tussendoortje of bij de lunch. Wat hier altijd ontzettend goed gegeten wordt is zelfgemaakte ontbijtkoek. Ik zal jullie vandaag het recept en de bereidingswijze laten zien.

Hoewel mensen vaak denken dat ontbijtkoek lastig te maken is, is het vrij simpel. Je hebt niet zo heel veel ingrediënten nodig en het meeste heb je vast in huis.

Wat heb je nodig?

  • Bakblik ( cakevorm )
  • Bakspray
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 100 ml water
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 5 gram speculaaskruiden ( ongeveer 2 eetlepels )
  • 1 a 2 eetlepels honing. Hoe meer honing, hoe zoeter je ontbijtkoek.
Ontbijtkoek

Hoe maak je het?

De oven verwarm je voor op 180 graden. De bakvorm spray je in met de bakspray of vet je in met wat boter. En de ingrediënten doe je allemaal in een kom en mix je enkele minuten tot een mooi glad beslag. Vervolgens giet je dit beslag in de bakvorm.

De bakvorm zet je 50 minuten in de oven. Vervolgens zet je het aantal graden terug naar 130 en bak je de ontbijtkoek nog eens 10 minuten. ( In totaal dus 60 minuten ) Mocht het zo zijn dat de bovenkant je iets te donker wordt dan kun je een stuk aluminiumfolie over het bakblik trekken en dit in de oven zetten. De ontbijtkoek gaart dan wel verder, maar kleurt niet meer.

Laat de ontbijtkoek even afkoelen en stort hem daarna uit op een rooster. Warm/lauw is de ontbijtkoek ook al erg lekker, maar als je hem goed verpakt kun je er nog enkele dagen van genieten. Als de ontbijtkoek net uit de oven komt en nog warm/lauw is, is de korst wat harder. Is de ontbijtkoek eenmaal afgekoeld, dan heb je een zachte korst.

De kinderen eten deze ontbijtkoek echt enorm graag. Gelukkig kost het weinig tijd en moeite om te maken. Je kunt het prima tussen de soep en de aardappelen door doen. 😉

Maak jij wel eens ontbijtkoek?

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *