Schoonmaaktips voor de werkende moeder!

Of je nu recent moeder bent geworden of al een aantal jaar bent, je zult het vast wel herkennen: je hebt het altijd enorm druk met je kind, je werk, je partner en het huishouden schiet er dan nog wel eens bij in. Het huis schoonmaken kun je tegenop zien, omdat het een grote taak is en er een hoop bij komt kijken. Daarom hebben we in dit artikel een paar schoonmaaktips voor de werkende moeder op een rijtje gezet!

Inhoudsopgave

Een goed schema

Als eerste is het belangrijk om voor jezelf een soort schoonmaakrooster op te stellen. Je kunt waarschijnlijk niet alles in één dag doen, dus is het goed om dit te verdelen over de week. Kies bijvoorbeeld je vrije dag doordeweeks om alle kamers te stofzuigen met een stofzuiger en de bedden te verschonen. Daarnaast doe je bijvoorbeeld elke avond alle vaat in de vaatwasser en zet je deze aan, om deze in de ochtend uit te ruimen.

Ook voor de was kun je een schema maken, afhankelijk van hoeveel was je hebt. Om een goed wasschema te maken, moet je eerst uitrekenen hoeveel was je elke week hebt. Een gezin van vier doet waarschijnlijk zo’n 4 tot 6 keer per week de was. Kijk dan hoeveel was je kunt drogen; als je twee droogrekken van 2 meter hebt, passen daar bijvoorbeeld vier ladingen op. Bedenk ook wanneer je tijd hebt om te wassen. Kan dat ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds of alleen in het weekend? Plan je wasbeurten wanneer het jou het beste uitkomt.

Minimaliseer het aantal spullen

Door eens in de zoveel tijd je hele huis op te ruimen, is het makkelijker om het overzicht te bewaren. Zoek bijvoorbeeld een keer je schuur, je washok of zolder uit en gooi onnodige spullen weg of breng het naar de kringloop. Maak die kamer meteen even schoon als je toch bezig bent door het te dweilen en stof te zuigen, want dit heb je waarschijnlijk al een tijd niet gedaan. Je kunt ook stofzuigers vergelijken, om te kijken welke het beste bij jou en je huishouden past.

Door dit bijvoorbeeld een of twee keer per jaar te doen, voorkom je dat je huis snel rommelig en chaotisch wordt. Hoe langer je dit uitstelt, hoe meer rommel je krijgt. Probeer minimalistisch na te denken en echt alleen spullen te bewaren die je echt nodig hebt. Hierdoor kun je een opgeruimd huis makkelijker bijhouden, in plaats van het steeds opnieuw te moeten doen.

Multitasken

Door tijdens het schoonmaken te multitasken, kun je met zo weinig mogelijk tijd, zo veel mogelijk schoonmaken. Stofzuig bijvoorbeeld de woonkamer terwijl de vaatwasser aan staat, of vouw alvast de eerste was op terwijl de tweede in de droger zit. Door meerdere dingen tegelijkertijd te doen, kun je in een korte tijd veel gedaan krijgen. Pak die kleine momenten dat je even tijd hebt om snel wat schoon te maken of op te ruimen, bijvoorbeeld tijdens de lunch of als je wacht op een afspraak. Dan hoef je ‘s avonds minder te doen en kun je heerlijk op de bank neerploffen!

Dit artikel is ontstaan d.m.v. een samenwerking
Afbeelding van 6581245 via Pixabay

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *