Tips voor een weekendje naar Giethoorn

Giethoorn tips voor activiteiten

Onlangs mocht ik, samen met 21 andere bloggers, een weekendje naar Giethoorn. Ik was hier nog nooit geweest en blijkbaar is Giethoorn toch echt wel een dorp dat je bezocht moet hebben in Nederland. Vanuit het zuiden des lands is het nog een flinke rit: in totaal was ik een kleine 3 uur onderweg. Gelukkig werd de overnachting voor ons geregeld dus ik hoefde niet diezelfde avond ook nog 3 uur terug. We sliepen allemaal in de groepsaccommodatie Mooi Oldemarkt. Of Giethoorn het bezoeken waard was lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Wanneer kun je Giethoorn het beste bezoeken?

Giethoorn ligt in Overijssel op ongeveer 30 kilometer van Zwolle. Het staat bekend om zijn vele waterwegen en als je de foto`s op social media soms voorbij ziet komen kun je er bijna over de koppen lopen en staan de bootjes zowat tegen elkaar aan van de drukte. Ik was er een week voor de Pasen, begin april, en met de drukte viel het reuze mee. Nu zal het ook wel gelegen hebben aan de weersvoorspellingen want die waren iets minder gunstig. Maar ook met minder gunstige weersvoorspellingen is Giethoorn prima om te bezoeken want het is een prachtig dorpje om rond te wandelen.

De ruim 20 bloggers werden opgedeeld in groepjes. Zo konden we in eerste instantie per groepje op pad gaan. Het avondeten en de rondvaart deden we wel met de hele groep. Ik zat in de groep met Maarten van Papaswereld, Mariëlle van Liefs Mariëlle en Tamara van Passievrouwen. Het fijne van een kleiner groepje is natuurlijk dat je elkaar wel iets beter leert kennen. En tijdens het avondeten en de rondvaart kon ik even bijkletsen met de andere bloggers die ik al een hele tijd niet gezien had.

Tips voor Giethoorn: wat kun je hier allemaal doen?

Terug naar Giethoorn want hier zijn dus verschillende leuke activiteiten om te doen. Een bootje huren in Giethoorn is echt een aanrader aangezien Giethoorn het Venetië van Nederland genoemd wordt. Je hebt hier geen vaarbewijs voor nodig. Wel is het aan te raden een bootje van tevoren te reserveren via het online reserveringssysteem. Zeker op drukke dagen is het lastig om ter plekke nog een bootje te kunnen bemachtigen. Ben je niet het type om zelf aan het roer te staan dan kun je er altijd voor kiezen om een rondvaart door Giethoorn te doen of om een waterfiets te huren. En ben je eenmaal uitgevaren dan is het zeker de moeite waard om Giethoorn te voet te verkennen.

Museum de Oude Aarde Giethoorn

Zo is het zeker leuk om Museum de Oude Aarde te bezoeken. Hier kun je door een museum lopen met onder andere prachtige glow in the dark stenen en fossielen. In het naastgelegen winkeltje kun je verschillende soorten edelstenen in allerlei formaten en prijscategorieën terug vinden. Wil je meer weten over het leven vroeger, dan kun je het Olde Maat Uus bezoeken. Zelf hadden we tijd tekort om er nog even binnen te lopen, maar van andere bloggers hoorden we dat het heel erg interessant was geweest.

Alpaca eiland Giethoorn

Het Alpaca eiland

We kwamen ook terecht bij Arian en Onno, de eigenaren van het Alpaca eiland in Giethoorn. Als je met je bootje Giethoorn invaart is dit 1 van de eerste woningen die je passeert. Vele nieuwsgierige alpaca`s kijken je aan als je aanmeert. We werden hartelijk ontvangen door de heren en hun labradoodle pup Olly met een kopje koffie of thee.

We gingen naar buiten en liepen richting de alpaca`s. Arian deed het hek open en we mochten naar binnen lopen. Nieuwsgierig kwam er een alpaca op me af lopen. Nu moet je weten dat ik een beetje bang ben voor dit formaat dieren. Toen Arian het bakje met wortelstukjes onder mijn neus hield, moest ik voor mijn gevoel wel een stukje pakken. “Gewoon op de platte hand, net als bij een paard?” vroeg ik. Arian knikte. De alpaca kwam langzaam dichterbij en pakte het stukje wortel van mijn hand. Hmm, dat ging eigenlijk best prima. Zo heb ik dus nog een aantal wortelstukjes gevoerd en met de prachtige natuur op de achtergrond gaf het me een heel rustig gevoel.

Lekker eten in Giethoorn

Ook aan de inwendige mens werd gedacht tijdens ons verblijf. Zo zijn er verschillende restaurantjes in Giethoorn waar je heerlijk kunt eten. Onze boottocht begon bij hotel de Harmonie waar we eerst genoten van een lekkere kop thee en een gebakje. Vanuit hier kun je met een bootje een route afleggen die ongeveer 3 uur duurt. Je kunt een QR code scannen en dan zie je in de app hoe je precies moet varen. Onderweg staat overigens ook alles aangegeven met pijlen dus echt verdwalen kun je niet. Vanuit de Harmonie duurde het anderhalf uur voor we in het oude, meest bekende gedeelte van Giethoorn aankwamen.

Als je het oude gedeelte van Giethoorn uitloopt (of uitvaart) bij de kerk, dan kom je terecht in een straat waar verschillende eetgelegenheden liggen. Onze lunch was bij de Pergola en erg goed verzorgd. Er werden schalen gepresenteerd met verschillende soorten belegde broodjes, waaronder gerookte zalm en brie. Ook werden er kroketten op tafel gezet. Iets warms ging er zeker in want inmiddels waren we behoorlijk nat geregend en had ik het best wel koud.

De rondvaart was in een overdekte boot en er werd veel informatie gegeven over Giethoorn zelf. Na deze rondvaart gingen we weer terug naar de Pergola waar ook het avondeten werd geregeld voor ons. Deze keer werden er grote schalen op tafel gezet vol groenten, vlees, vis en vegetarisch lekkers. Met onze buik vol gingen we naar de Olde Markt waar we nog gezellig konden na kletsen.

Giethoorn

Is Giethoorn het bezoeken waard?

Wat mij betreft is Giethoorn zeker een bezoekje waard. Houd er wel rekening mee dat het erg druk kan zijn op dagen dat het fijn weer is. Het is dan ook beter om van tevoren een bootje, andere activiteiten en restaurants te reserveren om teleurstellingen te voorkomen. In en rondom Giethoorn zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten, mocht je van verder weg komen.

Speciaal bedankje voor Giethoorn Village en Esmee van Blogger by Nature voor het organiseren van deze persreis.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *