Typecursus

Damiën zit in groep 8 en dat betekent dat er regelmatig gesprekken plaatsvinden hier thuis over middelbare scholen. Wat moet je eigenlijk allemaal doen? Hoe ziet een dag eruit? Krijg ik huiswerk? Hoeveel huiswerk? En welke dingen moet ik nog allemaal doen? Er komt veel op een kind af op zo`n moment en ik vind het fijn om te horen dat ze er op school ook aandacht aan besteden. De kinderen kunnen aan de juf hun vragen stellen, kinderen kunnen ervaringen van een meeloopmiddag delen en nog veel meer van dit soort dingen komt aan bod. Thuis hadden we het over spreekbeurten, werkstukken en boekbesprekingen. Alles moet tegenwoordig op de computer gemaakt worden. Een typecursus is daarom nog niet eens zo`n hele slechte investering.

Inhoudsopgave

Typecursus kind

Er zijn verschillende typecursussen beschikbaar voor kinderen en allemaal hebben ze hetzelfde doel: het kind op een mooi tempo blind leren typen. Het heeft veel voordelen voor de rest van hun leven. Zo scheelt het heel veel tijd als ze thuis aan de slag moeten met die spreekbeurten, werkstukken en boekbesprekingen. In plaats van urenlang letter voor letter te zoeken op het toetsenbord is een tekst binnen een half uurtje getikt.

Ik had er al eens eerder over nagedacht. De kinderen een typecursus laten doen voor ze naar de middelbare school zouden gaan was eigenlijk wel een slim plan. Nu hebben ze er de tijd en het geduld voor. Als ze in de brugklas met ruim 10 verschillende vakken, docenten en allemaal nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken kregen zou die interesse er misschien niet meer zijn. Speurende op internet vond ik een aantal typecursussen. Maar die prijzen: €150 voor een typecursus was je zo kwijt. En dat dan keer twee, want je kunt dan niet tegen het ene kind zeggen dat hij wel een typecursus mag doen en tegen de andere zeggen dat zij het niet mag doen.

TypeOlympics

Ik kwam in contact met TypeOlympics waar kinderen een online typecursus kunnen doen. Damiën en Daelyn mochten beiden een typecursus doen ter review. Het eerste wat me opviel was de prijs: voor slechts €50 heeft een kind de mogelijkheid om een cursus blind typen te doen. Op het einde van de cursus ontvangt je kind een gepersonaliseerd online typediploma en kan het minimaal 50 woorden per minuut tikken.

Toen ik de kinderen vertelde dat ze een typecursus mochten reviewen waren ze beiden enthousiast. Daelyn speelt graag met een kapotte tablet inclusief toetsenbord dus nu echt snel kunnen typen vond ze hartstikke stoer. Damiën zag er vooral de handigheid van in: “Scheelt me hartstikke veel tijd met werkstukken typen enzo!”

Ik besloot zelf de accounts van de kinderen aan te maken om te kijken hoe dit in zijn werk gaat. Het is easy-peasy. Een account is vliegensvlug aangemaakt en je kind kan dus meteen beginnen met de cursus. Je vult de persoonlijke gegevens van je kind in, je verzint een wachtwoord en klaar is mama.

TypeOlympics review

In totaal bestaat deze typecursus uit 180 lessen. Ik heb met de kinderen afgesproken dat ze 2 keer per week minimaal 20 minuten oefenen. De eerste paar lessen gaan razendsnel: gemiddeld duren ze tussen de 60 en 90 seconden. Die snelheid zorgt ervoor dat de kinderen het ook echt leuk vinden. Later duren de lessen iets langer. Gemiddeld zijn de kinderen op dit moment rond de 3 a 4 minuten per les bezig.

Per les kijken ze naar een aantal punten: de snelheid waarmee je typt ( woorden per minuut) en hoe foutloos je typt. Aan het einde van de les staat dan aangegeven hoeveel woorden per minuut je moet hebben om door te gaan naar de volgende les en welk percentage je goed moet hebben voor de volgende les. Ook staat er wat je gehaald hebt. Het kan dus zomaar zijn dat je niet doorgaat naar de volgende les. Aan het einde van elke les haal je een medaille: goud, zilver of brons.

Ook bij TypeOlympics zitten ze niet stil. Ze zijn druk bezig om de typecursus nog leuker te maken. Zo zijn ze bezig met het inbouwen van minigames. Er zullen meer grafieken komen om de voortgang nog inzichtelijker te maken en het zal voor ouders mogelijk worden om via een app de voortgang van je kind te bekijken.

Een kind motiveren

Soms zorgt een les voor wat frustratie. Er komt weer een letter bij die ze moeten onthouden of ze zijn net iets te langzaam met typen waardoor ze niet doorgaan naar de volgende les. “Ik had 9 woorden en ik moet 10 woorden! Stom hoor!” Ik leg ze dan uit dat het de bedoeling is dat ze de snelheid vanzelf krijgen door vaak te oefenen. Meestal zijn ze dan makkelijk over te halen de les nog eens over te doen.

Wat ze erg interessant vinden is de ranglijst. In deze ranglijst kunnen ze precies zien bij welke les ze zijn en zien ze hoeveel gouden, zilveren en bronzen medailles ze hebben gehaald. Ben je bijvoorbeeld met een groepje kinderen uit dezelfde klas, dan kun je zelfs een soort wedstrijdje houden. Wie haalt de meeste gouden medailles? Wie staat bovenaan? En wie heeft als eerste zijn of haar diploma in de pocket?

Inmiddels zijn ze al een eindje op weg. Ze zitten allebei ergens tussen les 30 en 40 in en zijn 2 weekjes bezig. Damiën vindt het leuk en merkt dat hij al sneller gaat typen en beter uit zijn hoofd de letters weet te vinden. Daelyn heeft iets meer herhaling nodig, maar ze heeft er echt plezier in. Zelfs in het weekend pakt ze de laptop om een paar lessen te doen. Het scheelt ook dat het niet heel veel tijd per week kost. Ze typen meestal na het eten dus kunnen na school gewoon afspreken met vriendjes. Plus dat ze allebei echt wel het voordeel inzien van blind typen. (“Als we dit straks klaar hebben, houden we zoveel tijd over in plaats van uren op zo`n stom werkstuk te moeten zitten”)

Typecursus dyslexie

Dyslexie komt in onze familie voor en ik heb eventjes gedacht dat Daelyn wel eens dyslexie zou kunnen hebben. Nu is gebleken dat dit niet zo is, maar ik vind het wel belangrijk om te melden dat je bij de typecursus van TypeOlympics de mogelijkheid hebt om een dyslexie lettertype met een simpele druk op de knop aan of uit te zetten. Zo is het voor alle kinderen fijn om deze cursus te volgen en, niet geheel onbelangrijk, kunnen ze samen met hun vriendjes dezelfde cursus doen.

Typecursus met korting

Lijkt zo`n typecursus je nou ook ideaal voor je kind? Met de kortingscode wereldvanmama krijg je 10% korting op een online typecursus bij TypeOlympics. Je kunt deze code simpelweg invoeren tijdens het aanmelden van je kind op de website van TypeOlympics. Wordt zo`n online typecursus nog voordeliger!

Wij mochten deze cursus reviewen. Dit is verder niet van invloed op onze mening.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *