Verf maken

Zelf verf maken heb ik al vaker voorbij zien komen op Pinterest. Het leek me een leuke en snelle DIY om een keertje samen met mijn kleine knutseltante te doen. Ik vroeg haar wat ze er van vond en ze was direct enthousiast. Zo enthousiast dat ze er ook een vlogje over wilde opnemen. Onderaan het artikel kun je dus een kort filmpje zien waarin ze je stap voor stap uitlegt hoe dat hele verf maken in zijn werk gaat. 😉

Wat heb je nodig?

  • 130 gram bloem
  • 220 gram zout
  • 200 ml water
  • kleurstoffen

De kleurstoffen die wij hebben gebruikt zijn gewoon voedingskleurstoffen die je ook voor taarten gebruikt. Deze heb ik gekocht bij de Xenos maar je kunt ze ook online vinden bij de bakwinkels en volgens mij tegenwoordig ook in de supermarkt. Deze kleurstoffen waren over datum dus voor taart kan ik ze niet meer gebruiken, maar voor dit soort doeleinden gaat het nog prima. De kleuren zien er nog helder en fel genoeg uit, je kunt ze alleen niet meer eten. 😉

Hoe maak je zelf verf?

Wij hebben in een grote kom de bloem, het zout en het water gemengd. Goed roeren met een garde zodat alle klontjes eruit zijn. Het moet een beetje uitzien zoals pannenkoekenbeslag. Wij hadden net iets teveel water gebruikt ( 240 ml ) vandaar dat ik in het bovenstaande recept 200 ml heb aangegeven. Vind je het ‘beslag’ nog te dik, dan kun je uiteraard nog wat water toevoegen. Is het te dun, voeg dan nog wat bloem toe.

Vervolgens hebben we het beslag verdeeld over 7 bekers omdat we 7 verschillende kleuren wilden maken: geel, blauw, rood, roze, oranje, paars en groen. Uiteraard kun je zelf je kleuren kiezen. Nadat we de witte verf verdeeld hadden, voegden we in elk bekertje een stuk of 10 druppels kleurstof toe. Je kunt uiteraard zoveel kleurstof toevoegen als je zelf wil totdat je de kleur krijgt die jij mooi vindt.

Wij hadden helaas geen afsluitbare potjes. Ik denk dat de baby-voedingspotjes hier ideaal voor zouden zijn geweest. Ook al lijkt het niet veel, het is toch flink wat verf voor slechts 1 keertje verven. Ik heb de bekertjes afgedekt met plastic en een dag later was het nog bruikbaar. Het had wel wat tijd nodig om te drogen op de werkjes, maar op zich zag het er goed uit.

Heb jij ook wel eens zelf verf gemaakt?

 

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *