Vier tips voor een georganiseerde kinderkamer

Iedere moeder kent deze struggle: je hebt een fantastische kinderkamer ingericht, maar op het moment dat jouw kind een beetje zelfstandig wordt is het constant een puinhoop. Je wilt natuurlijk het liefst een zelfstandig kind dat zijn kamer zelf kan opruimen, maar het kan geen kwaad om een helpende hand toe te steken. Dit zijn vier tips om de kinderkamer georganiseerd in te richten en dat ook zo te houden.

Inhoudsopgave

Genoeg opbergruimte

Allereerst is het natuurlijk zaak dat er genoeg opbergruimte is in de kinderkamer. Een kast met lades alleen is niet genoeg, want dan smijt je kind waarschijnlijk alles zonder na te denken in die lade. Werk daarom met handige systemen als een opbergbox of mooie planken aan de muur. Ook leuk: je hebt bankjes voor kinderen waarvan je de zitting open kan klappen om bijvoorbeeld boeken in te bewaren.

Sorteren

Als jouw kind wil opruimen is het natuurlijk handig als hij weet waar alles moet liggen. Bedenk daarom (eventueel samen) welke lades, dozen en planken bedoeld zijn voor welke categorie aan spullen. Deze lades zijn bijvoorbeeld voor ondergoed, deze voor T-shirts en die opbergdozen daar zijn voor speelgoed zoals HEMA speelgoed. Je kunt zelfs het speelgoed nog verder opdelen. Heeft je kind veel barbies? Doe die allemaal in dezelfde doos, apart van bijvoorbeeld de verkleedkleren of lego.

Ruimte onder het bed

Voor een rustig ogende kamer moeten zoveel mogelijk spullen buiten het zicht bewaard worden. Tenzij jouw kind een hoogslaper heeft is de ruimte onder het bed ideaal om wat spullen zoals speelgoed te ‘verstoppen.’ Onder het bed kun je een hoop opbergdozen of zelfs speciale lades voor onder het bed kwijt. Wel vereist het veel discipline voor je kind om spullen steeds onder het bed op te ruimen. Mocht je onder het bed geen ruimte hebben? Een ingebouwde kast kan ook ontzettend veel rust veroorzaken.

Samen doen

Een kind ruimt zijn kamer vaak slecht op niet uit onwil, maar uit onkunde. Zeker als de kamer echt een bende is, kan het voor een kind een enorme opgave zijn om te zien waar hij of zij moet beginnen en hoe er weer orde in de chaos geschapen kan worden. Hoe graag je ook wil dat je kind het zelf doet, het kan geen kwaad om eens in de week ook even samen op te ruimen. Zo kan je kind van jou leren hoe je systematisch ordent. Met deze 4 tips krijg jij een georganiseerde kinderkamer!

Dit artikel is ontstaan d.m.v. een samenwerking
Afbeelding van Victoria via Pixabay

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *