Waarom een sim only abonnement financieel voordeliger is

Hier thuis maken we al jaren gebruik van een sim only abonnement. Het is financieel gezien een stuk voordeliger en kan je dus maandelijks flink wat geld besparen op je vaste lasten. Als je een mobiel abonnement wilt afsluiten, heb je namelijk de keuze om voor een sim only abonnement te gaan of voor eentje met een nieuwe telefoon erbij.

Inhoudsopgave

Wat is een sim only abonnement?

First things first: want wat is een sim only abonnement eigenlijk? Als je kiest voor een sim only abonnement, dan kies je voor een mobiel abonnement zonder telefoon. Je kunt ook kiezen voor een abonnement met telefoon. Vaak heb je dan keuze uit verschillende telefoons, van de iets oudere modellen tot de allernieuwste modellen.

Waarom ben je goedkoper uit met een sim only?

Wanneer je kiest voor een abonnement met telefoon betaal je voor de kosten van de telefoon, maar ook voor de rente die de provider in rekening brengt. Dit kan ervoor zorgen dat je maandelijkse rekening behoorlijk hoger uitvalt in vergelijking met een sim only abonnement.

Een sim only abonnement focust zich alleen op de kosten van je mobiele diensten, zonder de extra kosten voor de telefoon. Dit betekent dat je geld kunt besparen op je maandelijkse uitgaven. Bovendien heb je de vrijheid om een telefoon te kiezen die je al hebt of er een te kopen die bij je past. Dit geeft je de ruimte om op zoek te gaan naar de beste deals op de markt voor smartphones, zonder vast te zitten aan de beperkte keuzes van een provider.

Kies de telefoon die bij je past

Een Sim Only abonnement geeft je dus onder andere de vrijheid om zelf te bepalen welke telefoon je wilt gebruiken. Stel dat je een telefoon hebt die nog prima een tijdje mee kan, dan hoef je geen nieuwe aan te schaffen. Hierdoor kun je dus maandelijks flink wat geld besparen. Het nadeel is natuurlijk wel dat je een grotere uitgave ineens hebt als je telefoon aan vervanging toe is. Maar daar hebben we hier thuis aan gedacht!

Hoe spaar je voor een telefoon?

Onze twee tieners hebben beiden een eigen telefoon die ze zelf betaald hebben. Ze zijn er erg zuinig op, maar beseffen ook dat hij kapot kan gaan en dat ze dan een nieuwe nodig hebben. Een nieuwe telefoon kun je al hebben voor €150. Wil je een duurder model, dan kan dit oplopen tot enkele honderden euro`s.

Wij hebben de kinderen geadviseerd om een spaarbedrag voor een nieuwe telefoon achter de hand te hebben van €350. Ze hoeven het niet volledig uit te geven, zijn ze tevreden met een telefoon van €150 dan hebben ze gewoon geld over. Maar willen ze een telefoon van €500 dan moeten ze bijleggen. Maandelijks hebben ze een klein bedrag aan de kant gelegd tot ze hun spaardoel bereikt hadden.

Sim Only vs abonnement met telefoon

De kinderen hebben een sim only abonnement bij Simpel lopen. Wij betalen daar €10 per maand voor. Wel hebben we een plafond ingesteld. Dit kost ons €0,50 per maand en dat hebben we er graag voor over.

Toen onze oudste namelijk net een telefoon had, dacht hij dat hij overal wel YouTube filmpjes kon bekijken. We hadden voor hem een heel beperkt sim only abonnement afgesloten, eigenlijk alleen maar om even in noodgevallen te kunnen bellen. Maar doordat hij dus overal YouTube filmpjes ging kijken zaten we zo aan een rekening van €50. Met het prijsplafond kunnen de kinderen niet buiten hun bundel verbruiken met uitzondering van bepaalde nummers. Ze kunnen wel altijd contact opnemen met ons, ideaal! Ze hebben nu een uitgebreider sim only abonnement en daar betalen we, met prijspafond, €10,50 per maand voor.

Je keuze is afhankelijk van je persoonlijke situatie

Je keuze is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je geen geld voor een nieuwe telefoon dan is een abonnement met telefoon een mooie uitkomst. Een mobiele telefoon is in de hedendaagse tijd namelijk echt onmisbaar.

Wil je echter kunnen besparen op je telefoonkosten dan zorg ervoor dat je een bedrag gespaard hebt. Zo kun je direct zelf een nieuwe telefoon aanschaffen mocht dat nodig zijn. Dit combineer je dan met een sim only abonnement. Een abonnement met telefoon is namelijk niet alleen duurder, er kleven ook nog enkele andere nadelen aan:

  • Kies je voor een telefoon boven de €250 dan sta je BKR geregistreerd omdat je officieel gezien een lening hebt afgesloten voor de telefoon. Hierdoor kun je bijvoorbeeld minder hypotheek krijgen als je een huis wil kopen. Het stukje data, bellen en smsen valt niet onder een krediet en daardoor heb je bij sim only geen BKR registratie.
  • Elke twee jaar een nieuwe telefoon is niet heel duurzaam. Voor het maken van een nieuwe telefoon zijn grondstoffen nodig en die zijn niet oneindig te krijgen.

Voor ons is een sim only abonnement dus echt een flinke besparing op onze maandelijkse vaste lasten. En dat geld kun je weer gebruiken om leuke dingen mee te doen. Zoals het aanschaffen van een museumjaarkaart voor het gezin. 🙂

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking.
Afbeelding van Jan Vašek via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *