Een museumjaarkaart voor een gezin: is het de moeite waard?

Museumjaarkaart gezin - Kasteel Hoensbroek

Een jaar of 10 geleden hebben we al eens een keertje een museumjaarkaart voor ons gezin aangeschaft. Destijds waren Damiën en Daelyn nog vrij jong, volgens mij waren ze 6 en 3 jaar oud. Damiën had sowieso best wel interesse in ‘dingen ontdekken’ en Daelyn vond gewoon alles leuk. Ik kocht toen een Museumjaarkaart voor ons gezin met een bepaalde reden. En om diezelfde reden kocht ik er dit jaar weer eentje.

Inhoudsopgave

Museumjaarkaart voor een gezin: wat kost dat?

Een museumjaarkaart lijkt aan de prijzige kant, maar het valt eigenlijk reuze mee. Tegenwoordig betaal je voor een volwassene €64,90 en voor jongeren tot en met 18 jaar €32,45. Voor ons gezin (2 volwassenen en 3 kinderen onder de 19 jaar) was ik rond de €230 kwijt. Maar dan heb je dus wel toegang tot 450 verschillende musea in Nederland gedurende een heel jaar.

Waar ga je naar toe met kinderen?

Een museum is al lang niet meer saai voor kinderen, er zijn echt heel veel leuke museums voor kinderen. 10 jaar geleden kocht ik dus de Museumjaarkaart omdat we graag met de kinderen naar het Continium, het Spoorwegmuseum, het Openluchtmuseum en Kasteel Hoensbroek wilden gaan. Alleen al de losse entree van deze 4 uitjes zouden meer kosten dan een Museumjaarkaart.

Dit jaar besloten we er dus weer voor te gaan. Inmiddels zijn de kinderen iets ouder (Damiën is 16, Daelyn is 13) en we hebben dus nog onze jongste telg Landon van 6. Ook hij is ontzettend nieuwsgierig naar hoe alles werkt en heeft met Damiën al geregeld gesprekken gevoerd over hoe leuk het Continium was en hoe graag hij nog een keertje naar het Spoorwegmuseum zou willen gaan.

Alleen naar het museum

En nu Damiën 16 is kan hij ook alleen op pad gaan. Hij heeft al een beetje online zitten neuzen welke plekken hij allemaal zou willen bezoeken. Het Louwman Museum heeft hij al 2 keer eerder bezocht maar hij zou er graag nog een keer naar toe willen met een vriend. Ook het Nemo Science Center leek hem interessant en hij zag dat er een DAF museum was dat bezocht kon worden. Met deze kaart kan hij dus overal gratis naar binnen. Via de NS kan hij voor €7,95 een jongerenkaart kopen en met de trein door heel Nederland reizen. Rugzak mee met wat lekkers te eten en te drinken en hij heeft low budget een heel erg leuk dagje.

Museumjaarkaart voor het gezin: haal je de kosten eruit?

Ik ben oprecht enthousiast over de Museumjaarkaart. Er zijn veel leuke plekken voor kinderen in Nederland waar spelen en leren samen komen. Ik ben wel van mening dat je altijd goed moet overwegen of je de kosten ergens voor eruit haalt. Of je nu een jaarabonnement op een pretpark neemt of dat je dus kiest voor zoiets als dit: de Museumjaarkaart. Bekijk dus van tevoren goed welke plekken je graag zou willen bezoeken in een jaar tijd en bereken voor jezelf of je de kosten eruit gaat halen met jouw gezin.

Tijdens onze vakantie op Europarcs IJsselmeer zaten we in een omgeving waar veel te doen was. Alleen daardoor hebben we al onze kosten eruit kunnen halen. Het komende jaar zet ik voor je op een rijtje waar we zijn geweest. Kom dus regelmatig even terug om te kijken waar we allemaal naar toe zijn geweest!

We hebben in mei 2023 de kaart gekocht en betaalden voor 2 volwassenen en 3 kinderen: €227,15.

En hier zijn we allemaal geweest:

Continium Kerkrade

Het Continium met 5 personen in mei 2023. Entree zou zijn geweest: €73,50 (€16,50 per volwassene, €13,50 tot 18 jaar) maar met de Museumjaarkaart was het gratis.

Museumjaarkaart gezin - Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek met 4 personen in mei 2023. Entree zou zijn geweest: €48,90 (€14,50 per volwassene, €9,95 tot 18 jaar) We hebben een hele leuke dag gehad: er was van alles te doen, er liepen zelfs ridders rond!

preHistorisch Dorp Eindhoven

preHistorisch Dorp Eindhoven met 5 personen in juli 2023. Entree zou zijn geweest: €57,50 (€11,50 per persoon) Hier zijn verschillende evenementen door het jaar heen.

Museum van de 20e eeuw Hoorn

Museum van de 20e eeuw in Hoorn met 5 personen in juli 2023. Entree zou zijn geweest: €35 (€10 voor volwassenen en €5 voor kinderen tot en met 16 jaar) Heel leuk om hier eens geweest te zijn, groter dan we van tevoren gedacht hadden. Toen wij er waren was er een Lego expositie.

Oorlogsmuseum Medemblik

Oorlogsmuseum Medemblik met 5 personen in juli 2023. Entree zou zijn geweest: €57,50 (€12,50 vanaf 12 jaar. €7,50 voor 4 tot 12 jaar) Klein museum. Leuk om te zien is het jaren 40 dorpje. Wat jammer is: Er was ons niet verteld dat we een Experience tour konden doen in het museum. Dit had ons bezoek langer laten duren en zeer zeker leuker gemaakt.

Zuiderzee Museum

Het Zuiderzee museum in Enkhuizen met 5 personen in juli 2023. Entree zou zijn geweest: €91 (€19,50 vanaf 12 jaar. €13 jaar voor kinderen 4-12 jaar) Zeker een belevenis om dit museum te bezoeken. Met een bootje ga je naar het buitenmuseum waar je in allerlei oude huisjes kunt kijken. Op verschillende plekken zijn er mensen die iets vertellen of iets laten zien (oude ambachten)

Molenmuseum Zaandam Zaanse Schans

Molenmuseum op de Zaanse Schans met 5 personen in juli 2023. Entree zou zijn geweest: €38,50 (€11 voor volwassenen en €5,50 tot en met 17 jaar) Dit museum ligt aan het einde van de Zaanse Schans. Je kunt ook een kaart kopen waarmee je entree hebt tot het museum en 2 molens. Dit is een klein museum, maar zeker leuk om te bezoeken. Na alle drukte is het een verademing om hier even de rust op te zoeken en een kopje koffie of thee te drinken met prachtig uitzicht over de Zaanse Schans.

Zaans Museum Zaanse Schans Zaandam

Zaans Museum op de Zaanse Schans met 5 personen in juli 2023. Entree zou zijn geweest: €51,50 (€14,50 voor volwassenen en €7,50 tot en met 17 jaar) We waren pas om half 5 bij dit museum na een dagje wandelen over de Zaanse Schans en het bezoek aan het molenmuseum. Normaal gesproken zouden we voor dit geld niet meer naar binnen zijn gegaan, maar met de museumjaarkaart was het gratis. Omdat er een Verkade Experience was (Verkade van de koekjes) besloten we toch even snel een half uurtje te gaan kijken. We hebben alleen de Verkade Experience gezien, de rest van het museum niet, dus daar kan ik verder niks over vertellen. De Verkade Experience was wel heel leuk voor de kinderen.

Aviodrome

Aviodrome in Lelystad met 5 personen in juli 2023. Entree zou zijn geweest: €92,75 (€18,95 voor volwassenen en €16,95 tot 12 jaar) Dit was echt een heel erg leuk museum waar je makkelijk een dag kunt rondlopen. Lees hier onze uitgebreide review over Luchtvaartmuseum Aviodrome.

Bakkerijmuseum in Medemblik met 3 personen in juli 2023. Entree zou zijn geweest: €22 (€8,50 voor volwassenen en €5 t/m 12 jaar. ) Hier ben je in ongeveer een uurtje uitgekeken. Heel erg leuk voor kinderen is dat ze kunnen kijken hoe de bakker koekjes maakt. Daarna kunnen de kinderen zelf een koekje versieren.

Kasteel Radboud Medemblik

Kasteel Radboud in Medemblik met 4 personen in juli 2023. Entree zou zijn geweest: €33 (€9 voor volwassenen en €6 t/m 4-12 jaar.) Een leuk kasteel waar de kinderen op speurtocht kunnen gaan en verschillende spelletjes kunnen doen. Wij hebben hier een uurtje of 3 rondgelopen.

Stoommachinemuseum Medemblik

Stoommachine museum in Medemblik met 4 personen in juli 2023. Entree zou zijn geweest: €33 (€9 voor volwassenen en €6 4 t/m12 jaar) Leuk voor de kinderen omdat ze hier een proefje kunnen doen. Alles bij elkaar zijn we hier een kleine anderhalf uur geweest.

Missiemuseum Steijl

Missiemuseum Steijl met 2 personen in augustus 2023. Entree zou zijn geweest: €14 (€9 voor volwassenen en €5 voor kinderen 4 t/m 17 jaar) Onze jongste vond het helemaal geweldig hier. De kleine Freek Vonk kwam in hem naar boven en hij heeft tientallen foto`s gemaakt. Alles bij elkaar hebben we hier bijna 3 uur rondgelopen.

Nogmaals naar het Continium in Kerkrade in augustus 2023. Dit keer met 2 volwassenen en 1 kind. Entree zou zijn geweest: €46,50 (€16,50 per volwassene, €13,50 tot 18 jaar)

Het Openluchtmuseum in Arnhem in augustus 2023 met 2 volwassenen en 3 kinderen. Entree zou zijn geweest: €102 (€21 vanaf 13 jaar, €18 voor 4-12 jaar) Dit is een heel leuk park om eens samen met de kinderen te bezoeken. Kijk vooral naar de activiteitenagenda op de website, zeker in vakantie periodes is er van alles gaande in het park.

Oorlogsmuseum in Overloon in oktober 2023 met 2 volwassenen en 2 kinderen. Entree zou zijn geweest: €61 (Volwassenen €16,50, kinderen van 4-12 jaar €11,50) Ook hier zijn met momenten leuke dingen te doen. Op de dag dat wij er waren, waren de wapendagen. De kinderen konden wapens bekijken en mochten ze echt vasthouden.

Spoorwegmuseum in Utrecht in oktober 2023 met 2 volwassenen en 3 kinderen. Entree zou zijn geweest: €87,50 (€17,50 per persoon) Dit is echt een heel erg leuk museum om eens te bezoeken met kinderen. Het enige nadeel is dat ze een beperkte parkeergelegenheid hebben. Je betaalt, net buiten het museum, ruim €5 per uur. Je kunt wel parkeren op een P&R, hier betaal je een kleine €7 voor de hele dag. Hier zit ook het OV bij.

Alleen voor deze locaties zouden we €945,15 kwijt zijn geweest.

Ook nieuwsgierig geworden naar de Museumjaarkaart? Op hun eigen website kun je meer informatie vinden.

Nog meer besparen!

Wil je aan de slag gaan met besparen op alle vlakken in je leven? Wordt dan lid van de Wereld van Mama Club, leer hoe je kunt besparen op vele verschillende aspecten in je leven en leer hoe je kunt sparen voor datgene wat voor jou belangrijk is.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *