Luchtvaartmuseum Aviodrome Lelystad – onze review

Luchtvaartmuseum Aviodrome Lelystad

Tijdens onze vakantie in Medemblik op Europarcs IJsselmeer zag ik dat we niet al te ver van Lelystad afzaten. Ik had eens een keertje op Facebook gevraagd welk museum nu echt superleuk was voor kinderen en ik kreeg vaak als reactie het Luchtvaartmuseum Aviodrome te horen. Lelystad lig natuurlijk niet echt in de buurt van waar wij wonen, dus dat zou geen museum zijn geweest waar we zo even een dagje naar toe zouden zijn gegaan. Nu we in Medemblik zaten, was het slechts en klein uurtje rijden en zo besloten we dan ook om het Luchtvaartmuseum Aviodrome te gaan bezoeken.

Inhoudsopgave

Luchtvaartmuseum Aviodrome: wat is er te doen?

Het Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad ligt naast het vliegveld. Het is een luchtvaartmuseum, dus je kunt er van alles zien (en doen) wat met vliegen te maken heeft. Het is dus niet alleen vliegtuigen bekijken, er is ook informatie over helikopters, over ruimtereizen en er was een straaljagerexpositie Sneller dan het Geluid. We hebben een Museumjaarkaart voor het gezin en zo konden we gratis naar binnen bij dit museum. (Normaal zijn de prijzen: €16,95 voor kinderen tot 12 jaar en €18,95 vanaf 12 jaar.) De enige kosten die we nu hadden, waren de parkeerkosten van €7,50.

Het hele thema wordt al direct gevoerd, nog voor je überhaupt binnen stapt in het museum: er is een landingsbaan getekend op het wandelpad richting de deur. Aan de zijkanten zijn lampjes, dus voor de kinderen is het al meteen aantrekkelijk om te ‘landen’ bij Luchtvaartmuseum Aviodrome.

Spelen Luchtvaarmuseum Aviodrome

Spelen en een 4D film kijken

Eenmaal binnen en door de ‘security check’ (hier laat je jouw museumkaart of entreeticket scannen) kun je door de poortjes naar het binnen gedeelte. We hoorden dat er een 4D film zou starten, slechts enkele minuten nadat we binnen waren gekomen dus we besloten meteen in de zaal plaats te nemen.

Dit was echt een leuke beleving. De film gaat over 2 kinderen die allebei gek zijn op vliegtuigen en je beleeft hun spel, hun fantasie bij de verschillende vliegtuigen die ze in hun handen pakken. Erg leuk gedaan, vooral onze jongste verwonderde zich over enkele 4D effecten. (Waar ik in dit artikel niet teveel over ga vertellen, want dat verpest een beetje de verrassing als je zelf gaat. )

Eenmaal uit de zaal kunnen de kinderen lekker spelen en de ouders een kopje koffie drinken. Ook kunnen de kinderen zich verkleden als piloot of bijvoorbeeld stewardess.

Het buitengedeelte van Luchtvaartmuseum Aviodrome

Nadat de film was afgelopen besloten we eerst het buitengedeelte te bezoeken. Er was namelijk regen afgegeven voor die dag en nu was het droog en zonnig buiten. Buiten kun je verschillende vliegtuigen bekijken en instappen. Je kunt in de werkplaats kijken en je kunt naar de expositie Sneller dan het Geluid. Deze was erg leuk, de kinderen mochten ook zelf in een simulator en dat beviel goed.

Er waren verschillende speelplekjes en er was veel te doen. Je kon naar het oude vliegveld, het allereerste Schiphol, om de ontvangst- en vertrekhal te bekijken. Hier konden de kinderen ook morse-codes uitproberen. Een vrijwilliger zat erbij om te ‘ontcijferen’ wat ze in code getikt hadden. Erg leuk.

Luchtvaartmuseum Aviodrome Simulator

Terug naar binnen

Nadat we een paar uur buiten hadden rondgelopen, was het tijd om terug naar binnen te gaan. In eerste instantie dacht ik dat we er zo uitgekeken zouden zijn, maar eenmaal binnen bleek het toch vele malen groter dan gedacht. Je kunt een hele route lopen en verschillende kamers binnen stappen. Zo duik je echt de geschiedenis van de luchtvaart in, beginnende bij Leonardo da Vinci die al interesse had in de kunst van het vliegen en eindigend bij een ruimte die gaat over de toekomst van het vliegen.

Alles daar tussenin is de ontwikkeling van het huidige vliegen van de laatste (ongeveer) 150 jaar. Wat het hartstikke leuk en interessant maakt voor kinderen (en volwassenen) is dat er echte vliegtuigen in deze ruimtes staan en dat je in bepaalde ruimtes ook dingen kunt doen. Van een vliegtuigje vouwen tot plaats nemen achter de stuurknuppel.

Uiteindelijk hebben we er een uur of 5 rondgelopen en was ik nog niet uitgekeken. De oudste 2 hadden het na die 5 uur wel redelijk gehad, (ze wilden graag Batavia Stad bekijken) maar de jongste had er prima nog een paar uur kunnen spelen. Overigens viel Batavia Stad een beetje tegen, zeker omdat wij geregeld in het Outlet Centrum Roermond komen wat natuurlijk bij ons om de hoek ligt en vele malen groter is.

Luchtvaartmuseum Aviodrome: ja of nee?

Luchtvaartmuseum Aviodrome is zeker aan te raden om een keer te bezoeken, ik was echt positief verrast. Trek er ook gerust een hele dag voor uit. De kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen en ontdekken. Er is een klein restaurantje aanwezig waar je drankjes en broodjes kunt krijgen, maar je kunt ook je eigen eten en drinken meenemen en (bij goed weer) lekker buiten picknicken.

Heb je geen museumjaarkaart en wil je toch Luchtvaartmuseum Aviodrome bezoeken? Door hieronder op de foto te klikken kun je een ticket met korting bestellen.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *