Europarcs IJsselmeer : onze ervaring en tips voor de omgeving!

Europarcs IJsselmeer review

Jaren geleden zag ik, tijdens onze vakantie in Drenthe, een reclame filmpje voorbij komen over een vakantie naar het IJsselmeer. Ik was direct onder de indruk van de beelden die voorbij kwamen. “Zullen we volgend jaar eens die kant op gaan? In plaats van hier naar Drenthe?” vroeg ik aan Dave. Hij keek met een scheef oog naar de tv. “Ik vind het prima hoor” was zijn antwoord. Om de een of andere reden kwam het er niet van en verdween ons plan om richting het Ijsselmeer te gaan in de koelkast. Maar toen ik een paar weken geleden naar een vakantie ging zoeken kwam ik uit bij Europarcs Ijsselmeer. En dat bleek voor iedereen wat wils te hebben.

Inhoudsopgave

Europarcs IJsselmeer in Medemblik

Er was maar 1 hele eenvoudige reden voor mij om te zoeken naar een plek bij het IJsselmeer: ik wilde namelijk heel graag een keertje naar het Zuiderzee Museum. Ik had er al verschillende keren positieve verhalen over gehoord, maar vanuit onze woonplaats in Limburg is het nogal een stukje rijden. Nu we de Museumjaarkaart met het gezin hebben konden we het Zuiderzee Museum gratis bezoeken.

En zo kwam ik dus uit bij Europarcs IJsselmeer in Medemblik. Dit park zou ook een leuk extraatje hebben voor Dave: je had bij de huisjes namelijk je eigen steiger zodat je kon vissen, iets wat hij graag doet. Ik heb Dave en de kinderen even bij elkaar geroepen en hen de foto`s laten zien van het vakantiepark en de omgeving. “Zullen we hier een weekje naar toe gaan?” vroeg ik. Ze vonden het allemaal prima en dus boekte ik dezelfde dag nog een huisje.

Op weg naar Medemblik

Het was dus nogal een eindje rijden, maar we maakten er gewoon een gezellige roadtrip van. Broodjes mee voor onderweg, de kinderen hadden allemaal een tv/tablet zodat ze een filmpje onderweg konden kijken en natuurlijk speelden ze autobingo. Na een paar uur rijden kwamen we rond 14 uur aan op het vakantiepark. We konden om 16 uur in het huisje dus we hadden nog een uurtje of 2 om de omgeving te ontdekken. We besloten te gaan kijken in Medemblik zelf en we deden meteen wat boodschappen.

Het vakantiehuisje op Europarcs IJselmeer

Het huisje was prima, we hadden een restyled 6 persoons huisje van 100 m2. Er waren 4 slaapkamers: 2 met 2 bedden en 2 met 1 bed. Het fijne was dat er 1 slaapkamer beneden was dus daar kon onze jongste prima slapen. Er was een douche beneden en boven was er een grote badkamer met douche en toilet. In de keuken was een vaatwasser, heel fijn om niet zelf te hoeven afwassen tijdens de vakantie.

Ook de woonkamer was groot genoeg voor ons vijven. En inderdaad: we zaten met de tuin aan het water en er was een steiger, dus nog voor ik alle tassen had uitgepakt, had Dave zijn hengels al in het water liggen. Na een week in het huisje te hebben doorgebracht was er maar 1 minpuntje opgevallen, en dat is vooral bij tieners een groot probleem: de wifi is niet fantastisch. Blijkbaar op het hele park niet, want ook in het restaurant hoorde ik de serveerster zeggen: “O, de wifi ligt er weer eens uit, het pinapparaat doet het niet.” Als dat puntje aangepakt zou worden, dan zou er eigenlijk niks aan te merken zijn op het huisje.

Europarcs IJsselmeer huisjes

Wat is er verder te doen op het park?

Het park is leuk opgezet met de huisjes aan het water. Wat wel jammer is, is dat je niet echt een rondje kunt lopen op het park. Je loopt steeds een doodlopend straatje in en moet dan weer omdraaien. Hier en daar is een speeltuintje, een voetbalveldje of tennisveldje. Elke dag is er een activiteit, denk aan boogschieten, een spelletjes wedstrijd, een pub quiz of bingo.

Het is jammer dat er niet wat meer te doen is voor de tieners. Er lopen namelijk best wel veel (Duitse) tieners rond die voornamelijk met hun ogen gericht op een scherm zitten. Onze oudste is een ondernemende 16-jarige jongen en echt zoekende naar contact met andere mensen. Op de eerste dag wilde hij dus graag even in het restaurant gaan kijken omdat er iets te doen zou zijn. Er bleek niemand te zijn en dus is hij weer gegaan. Een paar dagen later was er een Pub Quiz, daar wilde hij ook graag naar toe. We zijn dus gegaan, maar ook dat was een tikkeltje amateuristisch in elkaar gezet, zonder echt uitleg te geven. We hebben het overigens wel heel gezellig gehad en zijn derde geworden. 😉

Op de laatste avond zijn we naar de bingo gegaan. Hier was het wel behoorlijk druk. De tijden stonden niet helemaal goed aangegeven in de app en bij de receptie (half uur verschil in hoe laat de bingo zou beginnen) dus we waren te laat. We konden wel nog meedoen, de medewerkers regelden meteen een tafel en 5 stoelen, heel fijn. De bingo-prijzen zijn leuk, maar niet goed doordacht: je kon prijzen winnen van uitjes in de buurt. Als je dus de volgende dag naar huis gaat, heb je er weinig aan.

Het zwembad op Europarcs IJsselmeer

Op dag 2 besloten we het zwembad even te gaan verkennen. Het is klein, maar het heeft een glijbaan en dat is natuurlijk voor de kinderen hartstikke leuk. Op deze dag was het ook best druk in het zwembad. Mensen van buiten de camping, uit het dorp, mogen namelijk ook op bepaalde tijden gebruik maken van het zwembad. Alleen op die momenten is er toezicht, buiten deze tijden niet. Buiten het seizoen is het zwembad ook niet de hele dag geopend. De tijden staan voor bij de receptie aangegeven.

Toen we een andere dag kwamen, vroeg in de ochtend,  bleek de glijbaan dicht te zijn. Het was rustig in het zwembad, er waren slechts een aantal andere mensen die baantjes trokken. Veel anders kon je ook eigenlijk niet doen zonder de glijbaan. We vroegen dus waarom hij dicht was en of hij open mocht. Dit mocht niet, want de glijbaan ging pas open als er 10 mensen in het zwembad aanwezig waren. We waren met 9. Uiteindelijk hebben de kinderen zich toch een half uurtje vermaakt, maar de teleurstelling om de gesloten glijbaan was er wel. “Volgende keer kijk ik wel eerst door het raam om te kijken hoeveel mensen er al in het water liggen” hoorde ik 1 van de kinderen dan ook zeggen.

Eten en drinken op het park

Er is een klein restaurantje met een paar tafels op het park. Ook kun je hier friet en snacks afhalen voor in je huisje. Via een app kun je broodjes bestellen voor de volgende ochtend. Deze kun je dan afhalen in het restaurant. Een supermarkt is er niet. Ga je van het park af, dan zijn er verschillende supermarkten in de omgeving (Albert Heijn, Aldi, Spar) op een minuut of 5 rijden ( of 15 minuten lopen) Check ook zeker even je Too Good To Go app want er zijn in de omgeving verschillende deelnemers. En bij de Albert Heijn kun je natuurlijk het Brood van Gisteren ophalen.

Qua avondeten kun je ook je hart ophalen in het centrum van Medemblik: je vind hier onder andere een snackbar, pizzeria, Chinees restaurant en nog veel meer. Ook bestaat de mogelijkheid om eten bij je huisje te laten bezorgen. We hebben verschillende keren de scooter van de pizzeria het park op zien rijden.

De omgeving van Europarcs IJsselmeer

Tegenover het park is het IJsselmeer. Bij goed weer kun je hier lekker op de dagstrandjes zitten met de kinderen en heb je een heerlijk uitzicht. Ook zijn er verschillende wandelpaden en fietspaden in de omgeving aangelegd, dus ook met een hond kun je hier je hart ophalen. Op het park zelf mag je in verschillende huisjes je hond meenemen. Dit kun je aangeven bij je boeking.

Europarcs IJsselmeer ligt dus een minuutje of 5 rijden van het centrum van Medemblik af. Je kunt er ook makkelijk te voet komen, je kunt dan door goed verzorgde parken lopen wat erg rustgevend aanvoelt. Het centrum van Medemblik is maar 1 straat met verschillende winkels. Je loopt er niet de hele dag rond, maar het is zeker leuk om eens een kijkje te nemen. Parkeren is eigenlijk overal wel gratis, echt fijn. Zorg wel dat je een parkeerschijf bij je hebt.

Bakkerijmuseum Medemblik

Verder zijn er veel musea in de omgeving te vinden, het verbaasde me echt hoeveel verschillende je er kunt vinden die ook nog eens leuk zijn voor kinderen in een straal van maximaal een uur rijden. Dat valt me dan toch een beetje tegen in Limburg. Alleen al in Medemblik zelf vind je het Stoommachinemuseum (leuk proefje doen), het Bakkerij Museum (koekjes versieren) en Kasteel Radboud (speurtocht doen). Je hebt echt tijd te kort als je alles in 1 week wil bezoeken.

Wij bezochten deze week:

  • Zaterdag: Museum van de 20e eeuw Hoorn (heel leuk met een Lego Expositie)
  • Zaterdag: Oorlogsmuseum Medemblik
  • Maandag: Zuiderzee Museum
  • Dinsdag: Zaanse Schans (Molenmuseum en Zaans museum)
  • Woensdag: Aviodrome
  • Donderdag: Het Bakkerij Museum, Kasteel Radboud en het Stoommachinemuseum

En dan is zo`n Museumjaarkaart echt ideaal want je kunt dus overal zo naar binnen lopen. Uiteindelijk hebben we nog vele plekken niet bezocht die we wel zijn tegen gekomen op bordjes. Ook kwamen we er achter, tijdens het bezoeken van een bepaalde plek dat de stad zelf echt leuk was om rond te lopen of om te winkelen maar omdat het vaak al tegen sluitingstijd aan liep waren we zo uit gewinkeld. We zijn door Hoorn, Enkhuizen en Alkmaar gereden of gelopen en we vonden het jammer dat we niet meer tijd hadden. Zeker voor ons iets om te onthouden om een volgende keer terug te gaan.

Medemblik Haven

Eindconclusie Europarcs IJsselmeer

Ons huisje was prima, de bedden in ons huisje sliepen heerlijk, het park is goed verzorgd en het ligt centraal in een prachtige omgeving. Alleen al om die redenen zou ik je aanraden om dit park te bezoeken. Ben je echter op zoek naar een park met veel animatie, een supermarkt en een groot zwembad, dan zit je hier verkeerd.

De parkmedewerkers zijn heel vriendelijk en leuk tegen kleine kinderen. Je voelt je hier geen nummer en, wat we hier gemerkt hebben, is dat het personeel het leuk en gezellig lijkt te hebben met elkaar. Geen strak regime, maar huiselijke gezelligheid. We hebben een hele leuke, gezellige en fijne vakantie gehad.

Laura

Mijn naam is Laura, bouwjaar 1982, getrouwd met de liefste van de wereld en moeder van 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *